Ez a két legfontosabb információ a holnapi Ausztria elleni meccs előtti hivatalos sajtótájékoztatóról.

Bernd Storck szövetségi kapitány Kádár Tamásról nem mondott biztosat, Lovrencsics keddi játékát azonban kizárta. A sajtótájékoztatót követő edzésen ennek megfelelően csak a bokasérülésből lábadozó Kádár vett részt, a térdét fájlaló Lovrencsics nem.

Mint ismert, a magyar válogatott kedd 18 órakor Bordeaux-ban, Ausztria ellen kezdi meg az Európa-bajnoki szereplést.

Storck elmondta, hogy mély talajra készülnek az esős idő miatt. A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Dzsudzsák Balázs hozzáfűzte ehhez: előzetesen Bordeaux-ban számítottak a legmelegebbre, ehhez képest szakad az eső. Ugyanakkor Storck szerint ez nem jelenthet gondot, mindkét csapat így is a saját játékát próbálja majd játszani.

Szövetségi kapitányunkat arról is faggatták, hogy gondolkodásban, tempóban eléri-e már a kívánt szintet a csapat. A szakember válasza: a felkészülési meccseken megmutatta a csapat, hogy sokat fejlődött ezen a téren.

„Az első meccs mindig nagyon fontos, hiszen ez meghatározhatja a folytatást. Tudjuk, hogy mire számíthatunk” – válaszolta egy másik kérdésre Storck, hozzátéve: természetesen nem szeretnénk nyeretlenül hazautazni a tornáról.

„Az Ausztria elleni mérkőzések nagy történeti múltra tekintenek vissza – mondta a keddi erőpróbáról Storck. – Örülök, hogy az Eb-n is összejött ez a párosítás. Az Európa-bajnokság a játékosok számára is nagy pillanat, szeretnénk bebizonyítani, hogy nem érdemtelenül vagyunk itt. Hosszú évtizedek után szerepelhet ismét nagy tornán a magyar csapat, és ezt nagyon megérdemelték a játékosok.”

Az osztrákokról szólva Storck hangsúlyozta: tisztában vannak vele, milyen magas szinten, milyen erős ligákban játszanak a játékosaik, de megfelelően felkészültünk belőlük.
Dzsudzsák az NSO kérésére üzent az úton lévő szurkolóknak: „Először is vigyázzanak magukra, biztonságban érjenek ide. Nagyon bízom benne, hogy meg tudjuk örvendeztetni őket a holnapi meccsen.”

„Arra készülünk, hogy az osztrákok megpróbálnak majd letámadni minket. Érdekes lesz, ezt kell majd megoldanunk, és bizonyítanunk, hogy helyünk van ezen a tornán” – ezt már a szintén a pulpituson ülő Lang Ádám felelte arra a kérdésre, mire számítanak az osztrák csapattól.

Lang arról is beszélt, hogy az Európa-bajnokság különleges esemény, ami összehozza az embereket, az országot, de nincs görcs a csapatban, jó hangulatban várják a meccset, teljes mértékben sikerült felkészülni, remek a hangulat az öltözőben.

A külföldi kollégák Király Gáborról is kérdezték a Dzsudzsák, Lang kettőst. „Nagyon örülök, hogy még velünk van, és hogy válogatottsági rekorder lett. Büszke vagyok rá, hogy a csapattársam” – fogalmazott Dzsudzsák. Lang pedig azt tette hozzá, hogy védőként is nagy biztonságot ad neki, hogy egy ilyen rutinos kapus áll mögötte.

(nso)