Megjelentek bizonyos hírek arról, hogy mennyit kaphatunk az Eb-n résztvevő hat játékosunk után. Utánajártunk, mennyi lehet az igazság.

Az Eb után szeptemberben 150 millió eurót osztanak fel, ez 50%-kal több, mint a 2012-es Eb után felosztott “szolidaritási alap”, de az elvek az európai klubszövetség (ECA) és az UEFA tavaly tavaszi megállapodása szerint változatlanok lesznek. Az összeg 60%-a (90 millió euró) az Eb, 40%-a a selejtezők után jár.

Az Eb-n napidíjat kapnak a játékosok után a csapatok, két héttel a torna kezdete előtt, azaz május 27-től indulva és a kiesés napjáig számolva. A klubokat három kategóriára osztották, mi a harmadikba kerülünk, a horvát, román bajnokságokkal megegyezően. Ez a Topbajnokságok bevételének harmadát jelenti, 2012-ben napi 2265 eurót. Bár a díjalap 50%-kal nőtt, a torna bővítése miatt a résztvevő játékosok száma is épp ugyanennyivel, így az összeg csak csekély mértékben módosul majd.

Ha a csoportkörből sem a magyar, sem a szlovák csapat nem jut tovább, akkor 26 napért kapunk a magyarok és 24 napért Sesták után. Ez hatvanezer euró magyar játékosonként és ötvenötezer Sestákért. Az Eb után tehát 355000 eurót kapnánk, ha egyik válogatott sem menne tovább.

Hatvan milliót felosztanak a selejtezők után is. Itt meccsdíj van, de mivel a résztvevő csapatok száma a pénzdíj alapjának növekedésével megegyezően változott, ez sem változik komolyabban. A meccspénz összege függ attól is, hogy az adott ország hány selejtezőn jutott be. Mi tizenkettő mérkőzést játszottunk, így ez az összeg 3500 euró/meccs/fő. Minden olyan játékos után, aki legalább a kispadra leült, jár az összeg. Negyvenkét ilyen volt, ez tehát 147000 euro.

Így, ha nem jut tovább egyik válogatott sem, 502000 eurót, napi középárfolyamon 158 millió forintot kereshetünk az EB-n, ami nem számít rossznak, ha összevetjük a 2012-es díjazásokkal, de mégsem 300 millió forint.