Kocsis, Czibor és Kubala neve ma is jól cseng Barcelonában.

Megkeresésünkre a Magyarok a Barcáért rendezője megerősítette a pletykát: Andrés Iniesta és társai tényleg tiszteletét kívánják tenni a Kubala László, Kocsis Sándor és Czibor Zoltán katalóniai pályájáról szóló dokumentumfilm vetítésén.

Ami egyébként nem is csoda. Ahogy Kocsis Tibor rendező 2014-ben bemutatott, párhuzamos életrajzi dokumentumfilmjében elhangzik: a katalán focicsapat éppen a három magyar idegenlégiósnak köszönheti, hogy az ősi rivális Real Madrid elsőszámú ellenfele tudott lenni. A „gólgyáros” Kubala játékát annyian akarták látni, hogy a klubnak új stadionra volt szüksége. Az 1957-ben elkészült stadion, a Camp Nou a mai napig otthont ad az egyesületnek. Kubala és az 1956-os forradalom után két társ, az „aranyfejű” Kocsis és a „bolond madár” Czibor hármasát telt házak fogadták: új stílust teremtettek.

Ahogy a március 7-i barcelonai vetítésen is várhatóan nagy lesz az érdeklődés. A klub jelenlegi és korábbi vezetői, a kézi- és kosárlabdacsapat sportolóin kívül a jelen focisztárjai közül Andrés Iniesta is jelezte részvételi szándékát. A klubhűség jelképe 12 éves korától erősíti a Barcelonát. Ha valaki, ő biztos tudja, ki volt a három magyar. Kubala Lászlónak szobra is van a stadion mellett. Eltéveszteni sem lehet.

forrás: valasz.hu