Telitalálat nem volt, egy hibapontos több is, sokan játszottatok, kutattatok a kérdések témájában. Így a játék a célját el is érte, a szünet alatt kicsit elmerültünk az FTC történelmében, amely mindig jó dolog. Íme, az eredmények:

A győztes: És a Fradi?, Ő adott le először érvényes 9 pontos választ, így Övé a Groupama Aréna 3D-s kirakó, hamarosan jelentkezünk emailben, hogy megbeszéljük a részleteket. Továbbá nagy elismerést érdemel plpbb is, aki pár órával később szintén csak egyet hibázott, gratulálunk mindkettejüknek! És természetesen az összes résztvevőnek is, akik rászánták idejüket, hogy kitöltsék a kérdéssort.

A leadott válaszok és a tabella ide kattintva böngészhető.

A kérdések és helyes válaszok:

1. kérdés – Az Üllői úti falelátós pálya bővítése a tervek szerint kétmilliárd koronába került, amelyet az Ingatlan Bank hitelezett meg klubunk részére. Hány év alatt kellett ezt az összeget visszafizetni?

Helyes válasz: 5 – “Évente 400 milliót kell törlesztenünk, tehát 5 év alatt kell a kétmilliárdot visszafizetnünk.”, derül ki Szigeti Imre FTC elnök nyilatkozatából (Nagy Béla: A Fradi futballtemploma 1.).

Helyesen válaszolt: 26.8%

2. kérdés – A történelem során először leplezték le a Springer-szobrot, a bejáró felőli kapu mögötti részen. Melyik csapat elleni bajnoki mérkőzésünket figyelhette meg először a híres “atléta”?

Helyes válasz: III. kerület – a Springer-szobrot 1922. szeptember 24-én avatták, a Corinthian díj döntőjén, az ezutáni első bajnoki 1922. október 8-án volt a III. kerület ellen. Mivel érthetetlen okokból rosszul adtuk meg a választ – korrigáltuk a jelzésetekre – erre a kérdésre mindenki megkapta a találati pontot.

Helyesen válaszolt: 100%

3. kérdés – 1947. május 4.: Magyarország – Ausztria. Az állóhely város felőli részén leszakad a fatribün, százak sérültek meg, ám hihetetlen módon szerencsére haláleset nem történt. Hogy hívták az esetről készült híres képen látható, gerendába kapaszkodó embert?

Helyes válasz: Nika László – több forrás is megerősíti (Nagy Béla, Tempó Fradi!, NS), hogy az említett úr a tényleges “akrobata”. Ám a többi lehetőség is kötődött az esethez: Bojás Sándor készítette a fotót, Nagy Marcell az MLSZ pénztárosa volt akkoriban, Szirtes Pál adta ki magát először a fénykép főszereplőjének, Varga Pál pedig ekkor lett rokkant, az FTC költségén kezelték, majd pénztárosként alkalmazták, negyed századig szolgálta klubunkat.

Helyesen válaszolt: 26.5%

4. kérdés – Hosszú, albérletben töltött évek után elkészült a második Üllői úti stadion, férőhelyeinek száma: 29505. Az eredeti tervekben nem ez szerepelt, más számot álmodtak meg a Budapesti Műszaki Egyetemen, mennyi lett volna ez?

Helyes válasz: 38.000 – A Fradi Híradóban nyilatkozott a stadionépítéssel kapcsolatban Rácz József főmérnök: “… a 38 ezer embert befogadó stadion építési engedélyét 1970 márciusában megkaptuk…” (Nagy Béla: A Fradi futballtemploma 1.).

Helyesen válaszolt: 37.7%

5. kérdés – 1978. október 14.: a második Üllői úti stadion első villanyfényes bajnoki találkozója a PMSC ellen. A szóbeszéd szerint mit adott klubunk a világítás elkészítéséért?

Helyes válasz: Branikovits Lászlót engedtük át a Csepelnek.

Helyesen válaszolt: 42.8%

6. kérdés – A második Üllői úti stadion (utolsó éveiben Albert-stadion) sok nagy Fradi-meccsnek adott otthont, köztük 48 nemzetközi (BEK, BL, UEFA Kupa, Európa Liga, KEK, KK) tétmérkőzésnek is. Ezek közül hányszor hagytuk el vesztesen a hazai pálya gyepét?

Helyes válasz: 9 – olyan csapatok ellen értünk el jó eredményeket, mint pl. a Liverpool, Newcastle United, Porto, Real Madrid. Míg a mindössze kilenc vereségbe olyan arcpirító emlékek is kerültek, mint az FK Tirana, vagy az MTZ Ripo Minszk… Összesítés: Bajnokok Ligája – 12-2, UEFA Kupa / Európa Liga – 21-4, KEK – 12-2, KK – 3-1.

Helyesen válaszolt: 34.2%

7. kérdés – Mikor bontották el az Albert-stadion utolsó “bástyáját” 2013-ban?

Helyes válasz: Szeptember – Áramforrásként használták az utolsó sarkot, ahogy az megtalálható volt a Magyarfutball oldalain.

Helyesen válaszolt: 32.3%

8. kérdés – Hány méter a szárnyfesztávolsága a stadion előtti szobornak?

Helyes válasz: 16 – ez azért nem volt nehéz, ugye?

Helyesen válaszolt: 32.7%

9. kérdés – A harmadik Üllői úti stadion – Groupama Aréna – lépcsőházának egyik fordulójában a falon látható egy kép, amelyet a Market munkatársának az építkezés alatt készített fotóiból állítottak össze. Megközelítőleg hány darabból?

Helyes válasz: 13000 – a Market által kiadott Groupama Aréna könyvben található meg ez az információ.

Helyesen válaszolt: 27.2%

10. kérdés – “Egyfelől azért, mert a terveknek megfelelően, elfordítva a stadion nem fér el. Másfelől azért, mert a talaj nem teszi ezt lehetővé. Magam ott voltam a jelenlegi aréna első kapavágásánál, saját szememmel láttam, hogy milyen elővigyázatos munkákra volt szükség. A tervek szerinti stadion miatt félő, hogy a metró felé beszakad a talaj.” – ki mondta?

Helyes válasz: Vincze Géza – a Népszavában hangzottak el a fenti mondatok. Itt esetleg Kévés György építész szavainak – szintén Népszava – emléke lehetett becsapós.

Helyesen válaszolt: 51.8%