Év végi nagyinterjút adott a Fradi elnöke az InfoRádiónak, beszélt a szurkolókérdésről, a focicsapatról, a vízilabdáról, a magyar sport helyzetéről és az utánpótlásnevelésről.

Az interjú kivonatát alább olvashatjátok:

A szurkolók egy csoportjával, az ultrák egy részéről beszélünk, akikkel vitám van. Rendkívüli módon tudnak szurkolni, olyan hangulatot teremtenek, ami egyedülálló, de sok kárt is okoztak. Sok nő azt mondja, hogy azért nem jön, mert ott mindig balhé van és ezért nem engedi ki a gyerekeit. A kint maradók nem látják be, hogy ez a közhangulat megváltozzon, annak nagyon nagy rend az ára. A nagy vita a beléptető rendszerrel van, ami megmutatja, hogy aki be akar jönni az az-e, akinek mondja magát. Azért fontos ez, mert egy arcképes igazolványról ez nem megoldható, csak 40%-ot tud egy biztonsági őr kiszűrni az igazolvány képe alapján és nagy az esélye, hogy olyan jön be, aki ki van tiltva vagy más kártyájával be tud jönni. Ezért van szükség a szkennerre, nem esett a nézőszámunk, csak néhány száz fővel, most is 8200 körül van az átlag, ami Magyarországon kiemelkedő, de még ha körültekintünk a régióban sem rossz. Persze a ’80-as években sokkal többen voltak, de rend nélkül nem fognak a nézők visszajönni. Amíg azt gondolják, hogy atrocitás érhet egy nézőt, addig nem fognak kijönni. 20 év alatt esett a nézőszám, még csak két éve vannak névre szóló jegyek, pár év alatt ez nem változik meg. 4-8 évbe kerülhet ez, amíg megváltozik a közhangulat.

A mi stadionunkban nem lehet fizikai erőszak és kerülném a verbálisát is, ebben is sokat javultunk, vannak nem szép kifejezések, amit a hétköznapi nyelvben is használunk ez belefér, de nem lehet kirekesztő tartalmú, mint amilyen a Csatáry molinó volt, nem lehet politikai tartalmú – mondom ezt politikusként-, mert a Fradi szurkolók ne azt kiabálják, ami elválasztja őket egymástól. Ha ez így lesz, akkor ki mernek jönni nagyobb számban családok, ez nálunk már érezhető. Az előző stadionban 13%-a volt hölgy a nézőknek, most 30% az arányuk.

A külföldi edzők miért sikeresek? Azért azt látni kell, hogy a németek világelsők a fociban. Többet tudnak róla, 2004-ben kiestek az EB csoportkörből, azt tartották a német foci mélypontjának. Felállítottak egy 100 fős stábot, a mi két mostani edzőnk Doll és Zumdick is tagja volt ennek és kikérték a véleményüket, hogy hogyan kellene átalakítani a német focit. Ott megállapodtak néhány dologban. Stadionfejlesztéseket csináltak, az utánpótlásképzésben, a kiválasztásban sokat fejlesztettek, a focit alázattal végző játékosok jöttek, mint amilyen Lahm, Schweinsteiger vagy Thomas Müller és nem olyanok, mint egy Balotelli, rendkívül gyorsak is ezek a jétékosok. Komoly szakmai hátteret raktak össze. Adatban ők tudtak a legtöbbet.
Amikor a mi 100 négyzetméteres szerverszobánkat a stadionban megmutatom, akkor sokan meglepődnek, mert még mindig azt hiszek, hogy a foci az csak annyi, hogy 22 srác szaladgál egy mezőn. Ebben az elemzési háttérben volt itthon a legnagyobb a lemaradás.

Kutatási szinten is sokat léptünk előre eszközállományban, ebben segítettek minket a TAO pályázatok. A Fradiban le tudom mérni, hogy ez mit jelent. Kezd ébredezni az elemzési kultúra, a tudományos háttér. Látom, hogy a fociban 3 millió adatot kapunk, látjuk, hogy egy játékos hol szerzett, hol vesztett labdát, milyen volt a futóteljesítménye, hogy passzolt, kik kapták a labdát. Amikor a Fradi első számú szolgája lettem 2011 tavaszán szinte semmi ilyen nem volt, az orvosi háttér is rendkívül szegényes volt. Ha nem is tartunk ott, mint az élcsapatok, de az európai középszintet már elérjük.

Vízilabdában a Varga-Gerendás kiváló szakmai párosra építünk, a top 3 klub után jövünk az ő költségvetésük feléből és azért tudjuk őket néha megcsípni, mert éhes fiatalokkal vagyunk tele.

A gyerekeket oktatjuk a fair play-re, hogy megfeleljenek a 3 E szellemiségnek. A sport nagyon sok mindenre megtanítja az embert és ha az embernek lehetősége van egy ilyen nagy klubot szolgálni, mint a Ferencváros, akkor megtanulja, hogy fontos, hogy milyen gyereket nevelünk fel. Mi 3000 gyerekről gondoskodunk, akiket 220 edző nevel fel. Közülük csak néhány gyerek lesz élsportoló a többiek esélyt kapnak, hogy rendes emberek legyenek, hiszen a sportban nagyon sokmindent megtanulsz, az egymásért való küzdést, a bizalmat a munkában, a pontos precíz munkát, hogy segíteni kell a gyengét, mert aki sportol az tudja, hogy egyszer én hibázom, egyszer a másik.

A Fradiban mi köszönünk egymásnak, a gyerekek, a sportolók, a szülők is, miközben ma már a lakótelepen se köszönnek egymásnak az emberek. Ha annyit elérünk, hogy odafigyel a fiatal a másikra, nem hallgat fülhallgatón zenét, mert akkor nem tud a másikkal beszélni, odafigyelni rá, nem szemetel már nagy dolog. Ha jó embereket nevelünk, akkor a pályán is tudják hol a határ. Nagyon komoly doppingszűrések vannak, mert meggyőződésem, hogy a dopping tönkreteheti a sportot.

A Fradinak van mintegy 30 olimpiai bajnoka, nem egy ország még ennyi érmet se nyert az olimpiákon, mint amit egy klub Magyarországon. Úszásban, kajak-kenuban jól állnak a magyar versenyzők, de májusig még a többi sportban is lehet bizonyítani.

Sportban nagyon sok lemaradásunk volt, 2010-ig nem volt stratégiai ágazat, ez csomó mindenen meglátszott pl. az infrastruktúra helyzetében. Egészen elképesztő körülmények között készültek, a legutóbbi olimpia előtt is a tornász Berki Krisztián az utolsó pillanatban kapott lovat, előtte egy nem jó minőségű eszközön készült.