Utánpótlás sportolóink Liszka Eszter, Radics Ádám és Szabadi István történeteit ismerhették meg.

A Ferencváros közel 800, tíz és tizennyolc év közötti utánpótlás sportolója számára rendezte meg klubunk hagyományos fair play előadását. A korábbi alkalmaktól eltérően fiataljaink ezúttal Fair Play-díjazottak személyes példáján keresztül ismerkedhettek meg jobban a sportszerűség eszméjével.

A 2015-ös alkalom fő üzenete értelmében olyan sportolók mesélték el saját történetüket, akik a sporteredményt, a siker lehetőségét áldozták be a fair play szellemében. Liszka Eszter tájékozódási futó sportága Európa-bajnokságán állt meg közel húsz percre segíteni egy bajba jutott társán, akinek egy szögesdrót állt a lábába. A központi segítség megérkezéséig gyakorlati és lelki támaszt nyújtó sportoló így lényegesen hátrébb szorult a rangsorban, ráadásul egy kontinensviadalon.

– Önszántamból nem szoktam és nem is szeretek emberek előtt beszélni, de az ilyen témájú történetek tényleg elég fontosak a sportban ahhoz, hogy minél több emberhez eljussanak. – nyilatkozott a fradi.hu-nak Liszka Eszter. – Nem is tudom mit éreztem akkor, amikor gondolkodás nélkül feladtam a jó versenypozíciómat, csak annyit tudok, hogy ma sem jutna eszembe figyelmen kívül hagyni sporttársam, ez közös felelősségünk.”

A 2014-ben Fair Play-díjjal kitüntetett Liszka Eszter mellett egy szintén díjazott újpesti kajakpáros, Szabadi István és Radics Ádám személyes történetét is megismerhette a hallgatóság.

Egy 2011-es világbajnoki kvalifikációs versenyen történt, hogy a kajakkettős egyik ellenfelének kiesett hajójából a kormánylapát, akik mellett elhaladva könnyűszerrel Vb-részvételt érő helyen végezhetett volna az újpesti egység. Előadóink azonban nem nyerészkedtek, hanem odaeveztek az ellenfélhez, és visszadobták hajójukba az eszközt, aminek eredményeként a majdnem szerencsétlenül járt ellenfelek visszaállhattak a versenybe és meg is előzték újpesti sporttársaikat, ők viszont lemaradtak a világeseményről.

– Úgy voltunk vele, hogy egy ilyen jelentőségű sporteseményen a nemzet legjobbjainak kell képviselnie az országot és nem a legszerencsésebbeknek. – foglalta össze tömören Radics Ádám tettüknek okát.

– Érdekes volt újpestiként ennyi ember, ennyi Fradista előtt beszélni, de jó hangulatú esemény volt, és noha kicsit izgultam előtte, élveztem nagyon. – tette hozzá Szabadi István.

Az aktív sportolók mellett régi idők nagy sportembere is tiszteletét tette az eseményen. A világbajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes tőrvívó, Kamuti Jenő ma már a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökeként jelent meg klubunk rendezvényén. A sportvezető meghatónak nevezte az eseményt.

– Egészen megható, hogy ennyi gyerek számára beszélhetünk a sportszerűség szépségéről, ebben a Fradi úttörőnek számít. – nyilatkozott stábunknak Kamuti Jenő. – Itt nem csak történeteket hallottunk, hiszen ez egyúttal egy fontos edukatív program is. Lassan már azon is gondolkodunk a kollégáimmal, hogy nem csak a fiatalokat, de a sportvezetőket is érdemes lenne tovább képezni a fair play szellemiségét illetően. Nagyon jó esemény volt, örülök, hogy részese lehettem.