Norvégiai lapszemle.

Egyöntetű a helyi sajtó véleménye, erről a cikkek majdhogynem egy kaptafára készült címei is árulkodnak, a norvégok természetesen nagyon csalódottak a kiesés miatt.

Jól jellemzi mindezt Alexander Tettey nyilatkozata is, aki így fogalmazott a mérkőzés kapcsán a Dagbladetnek.

– A kapitánynak volt egy terve és meghúzta a változtatásokat. De sajnos nem jöttek be. Ők lőtték az első gólt és ezzel totálisan besz*t a tervünk. Belesétáltunk egy csapdába – taktikai oldalról –, és egy olyan gólt kaptunk, amit nem lett volna szabad, mint ahogy nem lett volna szabad kikapnunk kétszer is egy ilyen csapattól. Nagyon csalódottak vagyunk és bánjuk a történteket. Papíron jobbak vagyunk a magyaroknál, de a pályán egészen más történt. A magyarokra nehéz percek várnak az Eb-n, egyike lesz a kis csapatuk azoknak, akik azonnal búcsúznak majd a tornától. Emiatt különösen fájó, ami történt – nyilatkozta rendkívül sportszerűtlenül, talán még a történtek hatása alatt álló Norwich-középpályás.

A lap maga is megjegyzi egyébként, hogy a norvég kapitány húzásai egyáltalán nem váltak be, így Ödegaard szerepeltetése vagy épp Henriksen előretolása sem vezetett eredményre, annak ellenére sem, hogy utóbbi szerezte a szépítő góljukat.

A lap az állítólagos magyar szurkolói beszólásokat is idézte, mondván kigúnyolták a helyszínen a norvégokat, akik közül többen is „álomsorsolásról” beszéltek korábban.

A Drammens Tidende szerint a „csehszlovák születésű futballnomád” (…), Priskin Tamás szerzett vezetést a mieinknek, lefutva, majd kicselezve a „napok óta betegeskedő” Vegard Forrent. Négy nehéz napként összesíti a történteket a lap, és bár például szögletekben megint fölénk nőtt az északi együttes, mégis a magyar válogatott örülhetett újra. Csatárkrízisről és Høgmo be nem jött húzásairól is írnak a beszámolóban, amely megint csak nem nélkülözi a magyar válogatott kritizálását, mondván egy olyan csapat ellen estek ki a pótselejtezőben, amely meg sem közelíti az előző, Eb-(pót)selejtezős ellenfeleik erejét.

A Bergend Tidende különös tervről és szánalmas kivitelezésről ír a kapitányuk tervének befuccsolását ostorozva. A portál szerint egy óriási lehetőséget szalasztott el Norvégia, miután „a magyar nem egy nagy csapat”, de az északiak saját produkciójukkal kiejtették magukat. Høgmo kapitány húzását, miszerint Henriksent csatárként játszatta, „ostobának” nevezte a lap, majd azt is, hogy a támadó középpályást később nem a csereként beállt Pedersen mögé, az eedeti posztjára, hanem a szélre vezényelte.

A VG meg is szólaltatta az AZ Alkmaar középpályását, aki elmondta, hogy életében először kellett csatárt játszania.
– Elképzelhetetlenül boldogtalan vagyok most. Egyik meccsen sem úgy alakultak a dolgok, ahogy szerettük volna. Nagyon sajnálom és elnézést kérek Norvégiától – mondta Markus Henriksen.

A norvég szövetség elnöke a lapnak elárulta, hogy a kiesés miatt sem lesz kapitányváltás.
– Nagyon, nagyon csalódottak vagyunk. Ezen felül most nem tudok mit mondani. A kapitány marad az állásában – nyilatkozta Yngve Hallén.

A Celtic középpályása, Stefan Johansen önkritikusan beszélt a történtekről:
– A mi hibánk, hogy nem tudtunk azon a szinten játszani, ahogy kellett volna. Csak bocsánatot tudok kérni a norvég emberektől emiatt is. A magyarok leküzdöttek minket és kijutottak az Eb-re. De nincs is helyünk Franciaországban azután, ahogy játszottunk és ahogy kétszer is kikaptunk.

A kezdőcsapatba követelt, de ott Budapesten csődöt mondott 16 éves csodagyerek, Martin Ødegaard is nehezen dolgozta fel a kiesést.
– Kevésnek bizonyultunk. Jobbak voltak a párharcoknál, picit keményebben nyomtak minket, mint mi őket, és az összecsapások többségét megnyerték a mezőnyben. Nagyon nehéz most ez az egész a számunkra – tette hozzá a Real Madridnál pallérozódó tehetség.

Az Aftenpostennek a norvégok kapusa, Ørjan Nyland már egy fokkal sportszerűbben nyilatkozott, mint csalódott társai többsége.
– Elsősorban rendkívül keserűek vagyunk amiatt, hogy egy ilyen csapat ki tudott ejteni minket. Ugyanakkor meg is érdemeltük. Nem lőttünk be elég helyzetet, pedig volt belőlük szép számmal. Így nem is szolgáltunk rá, hogy ott lehessünk Franciaországban. Így csak gratulálhatunk a magyaroknak.

Csakfoci