Az Udinese játékosmegfigyelői tartottak kétnapos előadást a Népligetben, az NBI-es csapatok közül rajtunk kívül a Videoton és a Vasas vett részt az eseményen – a VS beszámolója.

Kétnapos előadást tartottak Budapesten az Udinese játékosmegfigyelői, akik a Barcelonáénál is nagyobb hálózatot működtetnek. Az úgynevezett scoutrendszer új filozófiát adott, és eurótízmilliókat hozott az olasz klubnak. A magyar foci szereplőit nem nagyon érdekelte a kurzus, mi azért végigültük.

A Serie A-ban az Udinesén kívül csak a Juventus rendelkezik saját stadionnal. Hogy ez mennyire fontos, azt a Juventus elmúlt években mutatott hatalmas fejlődésén is láthattuk. Hasonló a cél Udinében is, ők a scoutrendszernek köszönhetően gyűjtögették össze szorgos munkával a stadionra valót.

„Angliában ugyanezt tette az Arsenal. Senki nem tudta, hogy Wenger miért nem költ játékosokra, miért hozzák mindig a fiatalokat, építik fel őket, és adják tovább ahelyett, hogy magukhoz láncolnák őket, és bajnoki címért, BL-győzelemért harcolnának. Fel kellett építeniük a stadiont, arra kellett a pénz, és miután felépítették, elkezdtek költeni játékosokra is. Most kezd jönni az eredmény” – utalt Guffanti arra, hogy Arsene Wenger csapata holtversenyben vezeti a Premier League-et, és immár nemcsak ismeretlen francia tinik alkotják a keretét, hanem ott játszik a Realtól érkezett Mesut Özil, a Barcától igazolt Sánchez vagy a német válogatott Per Mertesacker.

Az Udinesénél általánosságban kétfajta klubot, normál és topklubot különböztetnek meg. Ők a normálba tartoznak, topklub pedig a Juventus, a Barcelona, a Real Madrid vagy a Manchester United. A topklubokat annak alapján sorolják be, hogy mekkora a kapcsolathálózatuk a világban. Olaszországban például a Juventusnak, az Internek és a Romának van a legtöbb kapcsolata, nem véletlen, hogy ők rendre ott vannak a tabella élén.

Ugyanígy megkülönböztetnek topjátékost és normál játékost. Egy topklubban legalább hét topjátékosnak, kimagasló képességű focistának kell egyszerre a pályán lenni, ha ennél kevesebb van, az nem számít topklubnak. Guffanti szerint az is megkülönbözteti a normál és a topklubot, hogy utóbbinál nem számít az adott játékos életkora. Ha valaki közel van a harminchoz, de topjátékos, akkor ugyanúgy ki fogják érte fizetni a magas vételárat, mintha egy fiatal tehetségről lenne szó, mivel a topkluboknak az eredménykényszer miatt azonnal hasznosítható játékosokra van szükségük. Ezért van az, hogy ha valaki 19 évesen a Barcelona első csapatába kerül, és egy-két éven belül nem tud azonnal bizonyítani, akkor máris továbbadják. Az Udinese célja, hogy a normál játékosokból topjátékosokat neveljen ki, és továbbadja őket topkluboknak.

Guffanti szerint ma a dinamika a legfontosabb szempont a megfigyelés során, nem feltétlenül fizikális téren. „Aki talál egy igazán dinamikus játékost, az hetven százalék, hogy talált egy nagyon jó játékost. A dinamikát mi nemcsak izomban értjük, hanem gondolkodásban is. A két-három évvel ezelőtti Pirlo tökéletes példája ennek: mozgásban messze nem volt dinamikus, viszont az idegrendszerén nagyon gyorsan végigment az, amit kigondolt. Az észlelés–döntéshozatal–végrehajtás hármassága rendkívül dinamikus volt nála. Sokkal fontosabb az, hogy valaki hogyan lát a pályán, milyen gyorsan találja meg a helyes megoldást egy adott szituációban. A szellemi dinamizmus többet ér a fizikainál.”

Guffanti szerint megfigyelhető, hogy a szegényebb körülmények között felnövő játékosok általában jobban beválnak, mivel kamatoztatni tudják a pályán azt, hogy az élet már komolyabb kihívások elé állította őket más területeken. Nekik már az is motiváló tényező, hogy nem kell évekig ugyanazt a cipőt hordaniuk, és nap mint nap jobb körülmények között sportolhatnak, mint amilyenben felnőttek.

„Ma már nagyon fontos, hogy olyan kapust válasszunk, aki bevonható a játékba, aki taktikailag és technikailag is elég érett ehhez. Ez főleg akkor fontos, ha feltolt védelemmel játszik egy csapat – mint ahogy teszi azt a Bayern München –, ilyenkor ugyanis a védelem és a kapus közötti területet a kapusnak kell bejátszania. Nagyon fontos a gyorsaság – a kapusoknál ezt nem a mozgás, hanem a reakció tekintetében értjük, hogy hogyan tudják olvasni a játékot, ebben Buffon és Peruzzi az etalon. Fontosak a pszichológiai jellemzők, hogy erős személyiség legyen, hogy ha gólt kap, akkor minél előbb fel tudja azt dolgozni. Ebben Schmeichel, Zenga vagy Burgos is nagyon erős volt” – mondta Caniato.

A Ferencváros főállású játékosmegfigyelője, Elekes Péter az első tanfolyamot is végigülte; hiánypótlónak nevezte a kurzust, mivel szerinte hazánkban eddig nem volt lehetőségük a scouting iránt érdeklődőknek, hogy szervezett keretek között képezzék magukat. „Mivel a tanfolyam nemcsak oktatás és képzés, hanem szakmai rendezvény is egyben, ezért fontosnak tartottam az újabb részvételt. Két nagyszerű előadó érkezett, akik nem egy átfogó ismeretanyagot, hanem inkább egyfajta szemléletmódot próbáltak közvetíteni, és arra rávezetni a hallgatókat, hogy a saját területükön milyen szempontok szerint közelítsék meg a megfigyeléssel kapcsolatos feladatokat.”

A teljes részletes és érdekes írást ide kattintva olvashatjátok el.