A két vezető 90 napra szóló eltiltást kapott a FIFA etikai bizottságától.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) etikai bizottsága 90 napra felfüggesztette Sepp Blatter FIFA-elnököt, Michel Platini FIFA-alelnököt tisztségéből.

A két csúcsvezető felfüggesztése szükség esetén 45 nappal megtoldható. A felfüggesztés érvényes Jérome Valckéra is, a főtitkárt viszont már korábban felmentették tisztségéből. A döntést csütörtökön Hans-Joachim Eckhart, az etikai bizottság bírája hozta meg.

Az eltiltás alatt a sportvezetőket minden nemű, labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől eltiltották, nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt. Ennek értelmében Platini, mint UEFA-elnök sem tevékenykedhet. Az eltiltás azonnal jogerőre emelkedik.

A FIFA elnöki posztjára pályázó dél-koreai Csung Mong Jun (korábbi alelnök) hat év eltiltást és 100 ezer svájci frank büntetést kapott.

A FIFA etikai bizottsága hétfő óta ülésezik Zürichben. A tagoknak volt mit megbeszélniük, ugyanis Blatter ellen szeptember végén vizsgálatot indított a svájci ügyészség korrupció gyanújával, ezt követően pedig a szervezet szponzorai lemondásra szólították fel az 1998 óta hivatalban lévő elnököt.

Blatter június 2-án lemondott posztjáról, ám jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, és az új vezető február 26-án esedékes megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket. Az etikai bizottság mindenesetre a távozását szorgalmazó szponzorokkal ért egyet, ebből következett a 90 napos felfüggesztés.

Blatter a Bunte nevű német lapnak korábban azt nyilatkozta, a nélkül ítélték el, hogy bármelyik ellene felhozott vádat is bizonyítékkal alátámasztották volna.

NSO