Egy helyi, erdingi lapnak nyilatkozva Philipp szépen emlékezik az elmúlt két és fél évről, külön kitérve a kupadöntőre.

A hangulat hihetetlen volt a kupadöntőn. A Fradi nem volt esélytelen, több pontunk volt tavasszal, mint a Videotonnak, ráadásul a csodálatos új otthonunkban játszhattunk. A kiegyenlített első félidőben a kapusunk fogott két nagy helyzetet, aztán a másodikban hamar megszerezzük a vezetést, aztán már csak mi voltunk a pályán és lőttünk még hármat. Önfeledt ünneplés jött, a pályán, az öltözőben és a városban. Aztán megnyertük a ligakupát, ami szép lezárása volt a két és fél éves ferencvárosi karrieremnek.

A focit nem hagyom abba, csak Magyarországról távozom. Fitt vagyok, nem voltak hosszú sérüléseim és élvezem a focit. Nyitott vagyok bármire.

A Bochumban megszoktam harminckét éves koromra a nyomást, így a Fradinál sem sok minden lepett meg. De az Újpest elleni derbin az egész stadion lángolt. Álltunk a pályán és körülöttünk csak tűz. Nem, nem volt félelmetes, de egy idő után nehéz lélegezni a füsttől. És a lelátókon ez nagyon veszélyes.

Amire még nem voltam felkészülve, az Akeem Adams tragédiája. Akeem, ez a nagy medve egy edzés után pár órával szívrohamot kapott. Többször meglátogattam a kórházban, de soha nem épült fel. Előbb amputálták a lábát, majd agyvérzést kapott, s végül 2013 decemberében elhunyt. Felfoghatatlanul szörnyű volt és elképesztően nehéz feladat volt a csapat számára feldolgozni a veszteséget. Soha nem fogjuk elfelejteni, mindig velünk lesz.

Amikor kilenc év után betaláltam, az meseszerű volt. Akkor ünnepelte édesapám hatvanadik születésnapját, az egész család és sok barát is ott volt a stadionban. És az én lövésemmel lett 1-0 a DVTK ellen!

A Fradi mindig korrektül fizetett, nem úgy, mint sok másik magyar klub, de azt nem mondanám meg, hogy mennyit. A csapatból tavasszal kiszorított Cristian Ramírez, de nincs panaszom, mert nagyon jó a srác!

Most hazaköltözöm a gyönyörű Budapestről, így nem csak három hetente láthatom a feleségemet és két kislányomat. Szívesen látom bármelyik bajor klub ajánlatát, de nem sietek el semmit. Edzőnek tanulok, de könnyen lehet, hogy nem tudok a fociban dolgozni életem végéig, így az sem baj, ha visszatérek tanult szakmámba és feleségemmel együtt hallásspecialista leszek. Terv van elég.