Távozó átlövőnket kérdezte az Origo.

Bár a bajnokság már véget ért, a Ferencváros játékosai mégis edzéseken vesznek részt. Egy aranyérem után lehet még komolyan csinálni bármit?
Bajnoki arany után sokkal jobb a hangulat, de ilyenkor is kell még a mozgás. A júliusi újrakezdésig hosszú lenne a holtidő, öt-hat hétnyi mozgás nélküli időszak után nehéz lenne visszaállni. A válogatott játékosokra egyébként is még három hét munka vár, a többiek június 4-ig edzenek. Van, aki a nyári szabadság alatt is fut. Én nagyon nem szeretem a monoton dolgokat. Szerencsére úszással, biciklizéssel, röplabdával játékos módon is ki lehet váltani mindezt.

Milyen volt évekig a toronymagasan esélyes ETO-val szemben készülni? “Na, majd most megmutatjuk”?
Minden évnek úgy kell nekimenni, hogy bajnok akarsz lenni. Hiba lenne úgy elkezdeni egy felkészülést, hogy úgyis második leszel, hinned kell abban, hogy mindenkit meg tudsz verni. Akkor is, ha a világ legjobb csapata a legfőbb rivális, amelyhez fogható nem sok van Európában. Most a Győr sem így képzelte el az idényét, a hiányzások miatt lehetőségünk nyílt az aranyéremre, és ezzel tudtunk is élni. Amikor idejöttem a Ferencvárosba, szerintem messzebb voltunk a Győrtől, de évről évre fejlődtünk. A klub mindig figyelt arra, hogy magyarokra és fiatal tehetségekre is építsen, akik a négy-öt kulcsember mellett tanulhatnak. De ahhoz, hogy a Fradi teljesen megközelítse a Győrt, szerintem teljesen más csapat kellene, nyolc-tíz profi játékos.

A Ferencváros és a Győr épp a bajnoki finálé előtt jelentette be, hogy a következő szezonban az ETO-hoz szerződik. Zavarta ez valamennyire a döntőben?
A hazai meccset nagyon elrontottam. Nem vagyok egy stresszelős, görcsölős típus, de amikor a kezdés előtt köszöntöttek, és megkaptam a virágot, akkor esett le igazán, hogy én most utoljára játszom Fradi-mezben a Fradi-pályán, és ennek az öt évnek most itt vége van. Az akkor kicsit megfogott.

Márciusban a ferencvárosi szurkolók már kedveskedtek egy “Zsuzsi, maradj velünk!” feliratú molinóval. Milyen érzés volt ezt látni?
Fantasztikus. Más klubnál nem éreztem, hogy a szurkolók ennyire közel lennének a csapathoz. Velem éreztették is, hogy nagyon szeretnek. De mindig mondtam, hogy a távozásom nem annak szól, hogy nem szeretem a klubot, vagy rosszul érzem magam. A karrierem miatt döntöttem így.

Mit kapott három év alatt a Győrtől és öt szezon alatt Fraditól?
Győrben még nagyon fiatal voltam, de 22 évesen BL-döntőt játszhattam. Ott éreztem meg először, hogy mit jelent nemzetközi szinten és a bajnokságban szerda-szombat ritmusban játszani, és hál’ istennek jól is ment a játék. Ott megkaptam azokat a kezdő lökéseket, amelyek ahhoz kellettek, hogy profi játékos legyek. És a Fradiban töltött öt évben tudtam kiteljesedni.

Lehet még innen feljebb lépni?
Nagyon bízom benne, ezért is döntöttem a váltás mellett, mert szeretnék még fejlődni. Hogy ne legyen hullámzó a teljesítményem, és képes legyek stabil topjátékra egész évben. Ezért is választottam a Győrt, mert Heidi Lökétől, Görbicz Anitától vagy Eduarda Amorimtól még edzésen is csak tanulhatok. Arra számítok, hogy Győrben nem leszek 60 perces játékos. Nem is baj, én sem leszek már fiatalabb, a komoly terhelést nem lehet teljes meccsen át bírni.

Az interjú további részét, amely a Zsuzsa előtt álló időszakkal foglalkozik, ide kattintva olvashatjátok.