Pólósaink szakmai igazgatója nyilatkozott a bronzcsata előtt.

Mit szól az Eger BL sikeréhez, a hatos döntőbe jutáshoz?
Ha bárki rossz néven veszi, ha nem, már nem tartozom az Egerhez. Ahogy a magyar bajnoki elődöntős kiesése, úgy a BL hatos döntőbe kerülése sem szerzett örömet. Megpróbálok minél kevesebbet foglalkozni ezzel, mert ha foglalkozom, előjönnek a régi emlékek, amelyekből az utolsók nem jók, és nem akarok rosszat magamnak. Hadd ne kelljen tehát az Egerrel foglalkoznom, legfeljebb ellenfélként. Egyik volt játékosom már úgyis megtette, hogy velem foglalkozott, bár ha valakinek van véleménye, amit nem akar elmondani, de azért sejteti, mit gondol, az gyávaság…

Foglalkozzunk akkor ellenfélként az Egerrel. A bajnokság előtt gondolta, hogy Eger – Fradi csata lesz a harmadik helyért?
Nem. Az ember ilyenkor mindig a valószínűsíthető költségvetéseket nézi. Tudom, mekkora a Fradinál, és tudom, mekkora volt Egerben, amíg ott voltam. Ez alapján a Szolnok, Eger, OSC sorrend volt a reálisabb. Közben azt éreztem, hogy mi el tudunk jutni a negyedik helyig, de biztos nem voltam benne, inkább azt mondtam, az ötödik-hatodik helyre érhetünk oda. Aztán meglett a negyedik, és ugyan a bronzmeccsen inkább az OSC-re számítottam, az Eger következik.

Gyakran mondják, hogy Gerendás György csapatai a rájátszásra lesznek igazán erősek.
Valóban, ha már kitalálták a rájátszás rendszerét, arra kell a legjobb formát kihegyezni. Büszkén mondom, a BVSC-vel és az Egerrel is megtörtént, hogy harmadikok voltunk az alapszakaszban, aztán megnyertük a bajnokságot.

A mostani, rájátszásbeli Fradi elég erős ahhoz, hogy megszorongassa az Egert a bronzcsatában?
A kérdésre egyértelmű a válasz: igen. Ha úgy tette volna fel a kérdést, hogy van-e reális esély a harmadik helyre, akkor nincs. A sportban van bizonyos minőség, és a magasabb minőséget leginkább pénzen lehet megvenni. A költségvetésünk töredéke az Egerének, és a vízilabda nem olyan, mint a futball, ahol ha a másodosztályú csapat talált egy gólt, esetleg kibekkelheti a meccset. Vegyük a Szolnok elleni mérkőzésünket: két-három perccel a vége előtt volt a kicsi esély, hogy ha betalálunk, feljövünk egy gólra. Akkor a Szolnok nem hibázott, sőt, egyik ásza, éppenséggel Varga Dani megverte egy az egyben az emberét, és gólt szerzett. Ahogyan a Szolnokot, az Egert is szeretnénk megszorongatni, de ennek a párharcnak nem az a lényege, hogy mi mire lehetünk képesek. Tudjuk hol a helyünk, a célunkat már elértük.

A három nagycsapat várhatóan az ősztől sem lesz gyengébb, sőt! Mi lehet a következő lépcsőfok a Fradi számára?
Építkezünk, és ezt nem lehet abbahagyni. Az lehet a célunk, hogy elinduljunk az Európa-kupában, s ott szerezzünk egy kis tapasztalatot. A bajnokságban most a negyedik-hetedik hely volt a célunk, a következő szezonban mondjuk már legyen egyértelműen reális a negyedik hely.

Kik érkezhetnek a csapathoz? Tóth Mártonról például jó ideje híresztelik, hogy a Fradinál folytatja.
Az ő érkezése az uszodában nyílt titok, és tárgyalásban állunk az Egerben légióskodó Milos Csuk testvérével, Marko Csukkal is, szeretnénk idehozni. Alapvetően viszont nem akarunk játékosokat cserélgetni, inkább csak erősíteni, hiszen az alapcsapat megvan. S ha már szó volt rólam korábban, ezúttal is beépítünk néhány saját nevelésű játékost. Az idei keretben is voltak néhányan, a következőben ugyancsak szeretnék felhozni öt fiatalt. Ez fontos, a BVSC-nél és az Egernél is próbáltam ezt követni, és a Fradinál ebben Varga Zsolt nagyon jó partner.

Az eredmények mellett a hangulata is azt mutatja, jól érzi magát a Ferencvárosnál.
Így van, jól működik minden, élvezem – erre nem tudok mást mondani. Ha valami jó, akkor jó, nem kell túlbeszélni.

Nemzeti Sport

gerendas