Ma, az interjú második részében a visszajelzésekről, hibákról, a szurkolók egy részének ellenállásáról is szó lesz, de megtudhatjuk azt is, hogy mi a kormánybiztos új feladata.

Milyenek a külső visszajelzések?

A stadion igazi sikere az is, hogy bárki jött ide, az azt mondta: “ez igen!”. Ha fradista jött ide, hogy igen, ez a Ferencváros, és remélem ilyen lesz maga a csapat is hamarosan. De a vendégklubok vezetői, szurkolói is, külföldiek, az UEFA képviselői, a Chelsea, a válogatott vendégei is ugyanazt mondják. A Chelsea vezetői mondták, hogy “Ti a Fradi vagytok!” A múltat az eredményeink hitelesítik. Szóval azt mondták, hogy ezzel a múlttal, ezzel a stadionnal nektek nem a dobogó kell a cél legyen, hanem a bajnokság, a nemzetközi kupaszereplés, egy Fradinak csak a győzelem lehet a cél.

A másik, amit elmondtak, hogy figyeljünk oda a külföldiekre, mert elkényelmesedhetnek, mert Budapest zseniális város, a Fradinál jó állapotok vannak, nem keresnek rosszul. És arra kell figyelni, de úgy tűnik Dollék ezt a problémát megoldották, hogy elhiszik, hogy egy könnyebb bajnokságban kevesebb munkával is lehet sikereket elérni. És voltak ilyen játékosok, akiktől megvált a Fradi. Leonardo alkatilag is ilyen, például. Egy hatalmas tehetség, aki eltékozolja talentumát. A tehetség önmagában nem elég, ezt szoktam mondani a fiamnak is, emellé a munkát is be kell tenni. Vagy sokkal kevesebbre viszed, mint amire vihetnéd. A harminchat éves Gera Zoli pedig a jó (ellen)példa, akiben ott az Isten-adta tehetség, s ma is beteszi a maximális munkát.

Visszatérve a stadionhoz, elmondható, hogy az a XXI. századi Ferencváros, Budapest és Magyarország épülete, azt képviseli, amit szeretnénk, hogy a hazánkat is képviselje, ellépve a szocializmus örökségétől. Budapest és a Ferencváros fontos részének a környezetét újítottuk meg, de a munka még nem ért véget.

A pozitívumok mellett beszéljünk a negatívumokról is, Mi az, amit ma már máshogy csinálnátok, amin javítani kell szerinted?

Nem végeztünk tökéletes munkát, olyan sosincs. Mindig lehet jobban és többet. Természetes, hogy adódnak hibák, azokat vállalni kell és tanulni kell belőlük. Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. A stadion megnyitóján is mondtam, hogy csak az nem esik el, aki el sem indul, és csak az kerüli el a kudarcot, aki magát az életet kerüli el. Hibátlanul dolgozni nem lehet. Mi sem dolgoztunk hibátlanul, de a mérleget vállalom, mert az egyértelműen pozitív.Mai eszünkkel egy-két kiszolgáló standot be kéne még építeni a stadionba, bővíteni kellene a kiszolgáló felületet. A büfék hatékonyságán javítani kell. Ez most már az üzemeltető feladata, sok múlik a kiszolgáló személyzet felkészültségén, gyakoroltságán, ügyességén.

Biztos nyáron, a szünetben néhány dolgon érdemes elgondolkodni. Az is tény, hogy a beléptető pontok száma és a beléptetés módja együttesen lassítja picit a beengedést, de talán egy teltházas meccs megér ennyi vesződséget. Az áteresztő képesség a beengedő pontok sűrítésével vagy a módszer javításával, gyorsításával érhető majd el. A gyep csak részben állta ki a próbát. Itt is tanulni kell a kifinomult rendszer működtetését. Nyáron gyepcsere, a Fradi jól jár: garanciális időszakban ez az üzemeltető és/vagy a kivitelező kontójára megy. És mindig jó azon gondolkodni, hogy lehet még jobb, még komfortosabb a stadion működtetése. A vénaszkenner tekintetében egy hibát követtünk el, az elnevezést. Ez riasztó képzeteket társít hozzá, amelyek nem léteznek – egy sokkal semlegesebb, barátságosabb elnevezéssel a problémák jó részét el lehetett volna kerülni.


Mit gondolsz a tábor nagy része kontra klubvezetés vitáról?

Először is köszönet azoknak a szurkolóknak, akik megtöltötték a B-közepet a derbin, és vezették a fergeteges szurkolást, reméljük ez egyre inkább így lesz ezután. Itt én, mint stadionépítő, tehetnék olyan megjegyzéseket, ami beléptetés ügyben számomra gyors és olcsó népszerűséget hozna. Eszem ágában sincs. Az építkezés sikerének is kulcsa volt a rendpártiságunk, a fegyelem, a szabályok betartása és betartatása. Példátlan, hogy egy ekkora építkezésen nem hogy haláleset, de még komoly sérülés sem volt! Ehhez komoly intézkedésekre volt szükség, ami nem minden munkásnak tetszett, máshol nem ezt szokták meg. Múlt vasárnap két győzelmet arattunk: elvertük a lilákat és legyőztük a rendbontókat. Bizonyította a Fradi-család többsége azt is, hogy meg lehet tölteni a stadiont, és végig lehet szurkolni egy győztes derbit becsületesen, tisztán, rendbontás nélkül. A kapu nyitva állt mindenki előtt, aki tisztességesen akar a csapatnak szurkolni. Ideje lenne, hogy a tábor visszatérjen a stadionba, jót tenne közösségünknek.

Szurkolóként egyetértek azzal, ahogy Kubatov Gábor kezeli ezt a kérdést. Ha valóban a Fradi a fontos, akkor tessék bemenni a stadionba, és felhagyni a verbális és fizikai zaklatással! Mert az mindenkinek személyes döntése, hogy bejön-e a stadionba. A véleményét is joga van mindenkinek kifejezni, egymás emberi méltóságát tiszteletben tartva. De az már nem a személyes szabadság része, sőt, az a másik személyes szabadságának megsértése, hogy azt, aki úgy dönt, hogy bejön a stadionba, azt vegzálják! Belekötnek, hazakísérik, lesnek rájuk, és kiosztanak egy-két kokit. Annak, aki hangosan, határozottan, lelkesen és becsületesen akarja buzdítani a csapatot, annak semmitől nem kell tartania. Remélem, sokan leszünk ilyenek a Diósgyőr ellen és a további meccseken is!

A stadion kész, de a Fradista mindig többre vágyik, ez vitte előre Clubunkat, hogy állunk a Fradiváros projekttel?

Mint mondtam, a munka még nem ért véget. Jól meg kell választunk a pillanatot, amikor a legtöbb hasznot hajtja majd az ország, a főváros és a Fradi számára is,ha az építkezéssel felszabadított saroktelket értékesíteni tudjuk. Ott egy olyan üzleti-kereskedelmi komplexum épül fel, amely fontos lesz a Ferencváros számára is. Ugyanis a kormány számára olyan javaslatot teszek, hogy az értékesítésből származó jónéhány milliárd forintnyi bevétel képezze a Fradiváros beruházás induló forrását. Nagyon bízom abban, hogy ebben az évben le tudjuk bonyolítani az értékesítést és abban is, hogy abból több milliárd forint folyik majd be a magyar költségvetésbe.

Ennek két fontos hatása lehet, egyrészt tovább folyik ennek a fontos budapesti városrésznek a megújulása. Ha egy beruházásról gondolkodunk, nem csak a telekhatáron belülre figyelünk, hanem a városrészre, hogy az mennyire illeszkedik annak életéhez. Hozhatjuk létre mi a világ legcsodásabb épületeit, ha nem illeszkedik a város szövetébe, rosszul végeztük a munkánkat. De ha illeszkedik, az egy nagyon egészséges kölcsönhatást eredményez az épület és annak környezete közt. A stadion erre volt példa.

A Fradiváros és Népliget fejlesztése két lépcsőben zajlik majd. A kormányzati ciklus kézzelfogható eredménye lesz a Fradiváros létesítményeinek zöme, kézi-, jégkorongcsarnok, más edzőcsarnokok, az uszoda és az edzőbázis rendbetétele. És teljes egészében megtervezzük, előkészítjük a Népliget, mint közpark fennmaradó részének revitalizációját. Itt az a célunk, hogy visszaadjuk ezt a közparkot a budapestieknek. Hogy újra lehessen piknikezni, kirándulni, kerékpározni, gyalogolni, vagy akár nordic walkingolni, streetballozni, focizni. Nyíljon meg újra az ottani régi vendéglő. Ez nem fog mind beleférni ebbe a ciklusba, de reményeim szerint elindul annak során.

Új, nem kisebb feladatot kaptál, a világ egyik legnagyobb sporteseményéhez, a vizes VB-hez kapcsolatos építkezéseket irányítod kormánybiztosként. Mit tudhatunk jelenleg erről?

A vizes VB műszakilag, beruházás szempontjából nagyobb kihívás, szánunk is rá két évet. A nemzetközi úszószövetség vezetői szerint amit mi huszonnégy, de inkább huszonkét hónap alatt meg akarunk csinálni, azt huszonhat hónapnál rövidebb idő alatt még nem látták elkészíteni. De látták az eltökéltséget a miniszterelnökön és a kormányon. Májusban minden erőnket megfeszítve elindul az építkezés. Azt is lehet mondani, hogy a Fradi-stadion egy jó felkészülés volt erre a feladatra. Bízom benne, 2017 nyarán a lelátókon 18 ezer magyar szurkol az úszóink és a pólósaink sikereiért. A Dagály medencéi és a patak közt építünk egy alapjáraton öt-hatezres uszodát, bemelegítő- és gyerekmedencével. Ez ott lesz az idők végezetéig. A világbajnokságra ez kap két oldalról egy-egy ideiglenes, de masszív lelátót, így felmehetünk majd tizenötezer főre. Ezeket az ideiglenes építményeket majd a rendezvény után elbontjuk, de remélhetőleg más eseményeken még szükség lesz rájuk. Megoldódik az árvízvédelme a területnek, az Újpest-rakpartot, a Dagályt sokszor elöntötte az árvíz. A Népfürdő utcában a közlekedést és a környezetet rendbe tesszük. S a Margitszigeten a Hajós Alfréd és a budai oldalon a Komjádi uszodát is rendben hozzuk. A nyílt vizes eseményekre Balatonfüreden készülnek majd el a szükséges épületek.

A legizgalmasabb, ami egy teljesen új dolog az úszó-VB-k történetében, az óriás toronyugrás, high-diving, huszonhét méterről. Ehhez van egy különleges elképzelésünk s keressük a gyakorlati megvalósíthatóságot. Érdemes tudni, hogy a FINA VB a harmadik- negyedik legnézettebb sporteseménye, az olimpia, a foci és az atlétikai világbajnokság után, amely mintegy négymilliárd emberhez jut el.

Hihetetlen reklám lenne az országnak, ha egy ideiglenes fémszerkezettel vagy a Parlament előtt vagy azzal szemben, a budai rakparton tudnánk ezt megtartani. Ideiglenes, a Dunába helyezett medencével, melyben természetesen teljesen tiszta, egészséges víz lenne. El kell helyezni a tornyot, a nézőket, a tévés berendezéseket, s ez egy hihetetlenül összetett feladatnak csak egy része. De gondoljunk bele, hogy a háttérben vagy a Parlament, vagy a Budai Vár lenne látható és a kamera mondjuk ráfordulna a Lánchídra vagy a Margit-hídra. Budapest gyönyörű város. Érdemes megmutatnunk a világnak!

_DSC7168 (1)