Súlyos betegsége, agyi lymphomája van Ambrus Tamásnak, a 61-szeres válogatott egykori vízilabdázónak, korábbi pécsi és ferencvárosi edzőnek.

A Magyar Vízilabda Szövetség honlapja arról számolt be, hogy a 49 éves sportember már egy éve küzd a daganattal. Felesége, Takács Erika napjait reggeltől estig a kórházi ágy mellett tölti, hiszen a rendkívül ritka betegség sugár- és egyéb kezeléseinek mellékhatásaként férje szervezete ciklikusan annyira le-legyengül, hogy megmozdulni sem tud betegágyában.

Bárki segíthet a családnak
Jelenleg egy rehabilitációs program legelején jár, a család nagyon bizakodik a javulásban, anyagi forrásaikat ugyanakkor jelentősen felemésztette a hosszú gyógykezelés. A vízilabdvilág ezért összefogott, és számlaszámot tettek közzé Ambrus Tamás megsegítésére (számlaszám: OTP 11731001-20159443; beírandó közlemény: Ambrus Tamás).

A gyűjtés a Pécs-Egyházmegyei Katolikus Caritas közreműködésével történik.

Továbbá a szombati Pécs-Szolnok bajnoki mérkőzésen is minden a korábbi pécsi edzőről szól majd, a rendező Pécs nem szed belépőjegyet, ehelyett az uszoda bejáratánál felállítandó gyűjtőládába dobhatja be mindenki a belépőt kiváltó, teljes egészében Ambrus Tamásnak szánt összeget.

A Fradi több millió forinttal támogatja a kezeléseket
Ambrus Tamás betegségekor a Ferencváros vízilabda-szakosztályának munkáját irányította. Utóda, Varga Zsolt, az FTC vezetőedzője így reagát a Vlv.hu-nak a pécsiek kezdeményezésére: “Nagyra értékeljük a Pécs gesztusát, Tamás valóban sokat tett a pécsi vízilabdázásért. A Ferencvárosi Torna Club vezetése és vízilabda szakosztálya több millió forinttal támogatta, támogatja Tamás gyógykezelését, heti rendszerességgel látogatjuk őt, naprakészek vagyunk az állapotát illetően és reméljük a mielőbbi gyógyulását.”

Világbajnokságon is védett
Ambrus Tamás játékospályafutása első húsz évében a Ferencváros kapusa volt. Kétszer lett magyar bajnok, ez idő alatt pedig a válogatottban is szerepet kapott: részt vett az 1986-os világbajnokságon és az 1985-ös Eb-n.

Vári Attila ötlete volt, hogy így próbáljanak segíteni a pécsiek Tomin, nemes gesztus ez a részükről – kezdte érdeklődésünkre Takács Erika, Ambrus Tamás felesége, aki minden napját férje mellett tölti, s próbálja segíteni a gyógyulásban. – Az orvosok már kétszer lemondtak róla… Két kemoterápiája volt, a másodikat nem bírta a szervezete, leállt a veséje, de hál’ istennek sikerült megmenteni. Ha nyaktól lefelé található a limfóma, gyógyítható, Tomi esetében a nyirokcsomó okozza a problémát, illetve a körülette lévő ödéma, a bevérzések idegpályákat nyomhatnak, és ha nagy a nyomás a fejben, az végzetes is lehet. Ezért figyelni kell a nyomást, s csökkenteni, ha szükséges, továbbá próbálkozunk alternatív gyógymódokkal is.”

A huszadik sugárkezelés után a betegség tünetei megszűntek, a kontroll MR-vizsgálat is javulást mutatott, de Ambrus Tamásnak még ahhoz is nagyon sokat kell erősödnie, hogy újra felvegyék a rehabilitációt végző kórházba. Takács Erika hozzátette, amikor férje egyágyas szobában volt, három hónapig éjjel-nappal mellette volt, most négyágyas kórterembe került át, de napközben most is folyamatosan vele van, próbál minél több erőt adni számára.

„Tomi tudatánál van, mindent ért, csak nehezen tud beszélni – tette hozzá Takács Erika. – Hiszek benne, és ha ő nem adja fel, bármi lehetséges. Én nem fogom feladni, az biztos, a végsőkig elmegyek a gyógyulásáért. Mindig úgy ugrott be a vízbe, hogy nyerni akart és a maximumot nyújtani. Az olimpiai szereplés kétszer is kimaradt a pályafutásából, de ha leküzdi a betegséget, az még nagyobb győzelem lenne.”

(origo.hu, nso.hu)