Így mutatkozott be Bernd Storck sportigazgató telki sajtótájékoztatóján.

„Hadd beszéljek állva, ne ülve, hiszen a következő időszakban is folyamatosan állva leszek majd. Örülök, hogy lehetőséget kaptam. Bár talán már bemutattak, de hadd mutassam be magam röviden. Korán megsérültem, 27 évesen, akkor fordultam az edzői szakma felé. Több Bundesliga-csapatnál dolgoztam, majd a magam útját kezdtem járni. Így kerültem Kazahsztánba, ahol a válogatott mellett az utánpótlásnál is dolgoztam. Az elmúlt két évben az Olimpiakosz sportigazgatója voltam” – kezdte beszámolóját Bernd Storck.

„A tetőtől a talpig felügyelem majd a hazai utánpótlást, de különösen nagy ráhatásom lesz a hazai akadémia rendszerre. A másik feladatom, hogy a teljes országban kiépítsük a megfelelő infrastruktúrai hátteret. Sok helyen van már akadémia, de a további helyszíneken is fontos a felzárkózás.”

„Különösen fontosnak tartom a tehetségek felkutatását, ezért igyekszem a legtöbb csapaton rajta tartani a szemem, a lehető legalaposabban figyelni azt, kikből lehetnek a jövő játékosai.”

„Amikor a Herthánál nekiálltunk a tehetségkutatásnak, akkor is hallottunk játékosokról. Így bukkantam Dárdai Palira, akinél mondhatjuk úgy, hogy alányúltam. Királyt is jól ismerem. Ők jó játékosok voltak, de fel kellett fedezni őket. Most is ez lesz a feladatom, hogy megtaláljam a hazai futball értékeit.”

„A felfogásom szerint egy edző az pedagógus, akinek tanítania kell a játékosait. Példát kell mutatnom, akár a legalaposabb részletekig meg kell mutatnom minden tanítványomnak, mit hogyan érdemes csinálnia.”

„Németországból elsősorban a szervezettséget kell kiemelnem. Ott sem volt mindig úgy, hogy összetartozzon az akadémiai a rendszer a szövetséggel, most már így van, ezt nálunk is el kell írni.”

„Hogy meddig menthető meg egy játékos, hány éves koráig? Az a lényeg, hogy fejben is megfelelő szinten legyen egy játékos. Ne csak a képességeit fejlesszük, hanem azt is nézzük meg, hogy fitt-e, vagy hogy rendben van-e a feje.”

„A legfőbb feladatom, hogy az utánpótlást terelgessem, felhozzam a megfelelő szintre. A fő feladatom nem a nagy válogatotthoz köthető, de kapcsolatban leszek Dárdai Palival. Szoros kapcsolatban kívánok lenni az akadémia rendszerrel, azok edzőivel, irányítóival.”

„Eredménynek azt nevezném, ha egy góllal többet lövünk ellenfeleinknél… Félretéve a tréfát: szeretném, ha a játékstílusunk felismerhető legyen, azzal meg legyenek elégedve, jó fizikai állapotú csapataink legyenek.”

A csakfoci.hu két kérdést tett fel az új sportigazgatónak:
– Mivel látta a magyar U18-as válogatott olaszok elleni 0-4-es vereségét, illetve a 17 évesek finnek elleni sikerét, már lehetnek benyomásai a fiataljainkról. Mi a véleménye ez alapján róluk?
– Dárdai Pállal beszélt-e, a jelenlegi kapitány milyen képet festett neki a magyar futball állapotáról?

„Szakmai véleményt jobban szeretek a saját benyomásaim alapján kialakítani, elsősorban erre törekszem, nem arra, amit esetleg hallok. Ami a fiatalok teljesítményét érinti: természetesen láttam a meccset, sőt, már 2-3 mérkőzésen túl vagyok. Én azt láttam, hogy nagyon jó minőségű fiatalok is vannak itt, akik szeretnének jól teljesíteni, odateszik magukat, nem húzzák vissza a lábukat, de a stílust ki kell alakítani. A 17 évesekkel beszéltem is már, mert ők most a legfontosabbak, mert hamarosan fontos selejtezőjüket. Elsősorban a csapat stílusán kell egy picit alakítgatni mielőbb.”

Storck a folytatásban újságírói kérdésekre válaszolt.

„Hogy a klubok utánpótlásának vagy az akadémiák mindennapjaiban részt veszek-e? Nem, mert én azt látom, hogy tavaly már elindultak nagyon kedvező folyamatok a szövetség részéről, amelyek az előrelépést segíthetik elő, elkezdték komolyan képezni az utánpótlásban dolgozó edzőket. Nem megmondóembernek jöttem, nem célom senkinek beleszólni a munkájába.”

„Nagyon örülök, hogy itt lehetek, és ha már minden rendben lesz, már itt sem leszek… Számomra a magyar futballban dolgozni megtisztelő. Tudom, hogy rajtam verhetik el a port majd, ha kudarcok lesznek a korosztályos válogatottaknál. A szerződésem három évre szól, úgyhogy időm van, de az is lehet, hogy időközben elfogy az időm.”

„Beszélgettem már a srácokkal. Én azt láttam, hogy nagyon motiváltak, néha már túlmotiváltak voltak, a hév elvitte őket. Fontos, hogy amikor dönteni kell, akkor legyen tiszta a fejük. Nem csak a labdás játékosok, hanem azok is, akiknél épp nincs a labda.”

„Ide költözöm, itt fogok élni. Hogy Dárdai Palival mennyit beszélünk majd? Hogy mennyi közöm lesz a nagy válogatott mindennapjaihoz, az még nem véglegesített, de fontos, hogy kommunikáljunk.”

„Az MLSZ ugye komolyan támogatja az akadémiákat, reméljük, ezt kamatosan kapjuk majd vissza jó játékosok révén. De segíteni szeretnék, nem diktálni. Ezért fontos, hogy segítsük egymást.”

Csakfoci