Benny az edzőtáborról.

– A Hamburggal, a Stuttgarttal, a Hannoverrel és az 1860 Münchennel is megjártál már jó néhány edzőtábort. Hogy érzed magad az első külföldi zöld-fehér felkészüléseden?
– Vannak hasonlóságok és eltérések is az eddigiekhez képest. A korábbi német csapataimmal is voltunk már Törökországban, nem is messze innen, Belekben, úgyhogy nagy részt tudtam, mire számíthatok. Ami most más lesz, hogy az edzőtábor után nem kezdődnek rögtön a tétmeccsek. Budapesten nagyon kemény két héttel kezdtük az alapozást, és itt, Antalyában is meghajtanak minket az edzők. Persze, mindenki várja már, hogy jöjjön az éles időszak.

– Németországra jellemző a precizitás, ennek alapján hogyan látod a Fradi edzőtáborát a szervezettséget illetően?
– A hotel, a körülmények és a feltételek is tökéletesek, nem véletlenül van tele a szálloda futballcsapatokkal. A napunk szinte percről percre be van osztva. Reggelivel kezdünk, majd fél óra múlva stabilizációs gyakorlatok következnek, ezután pedig kezdődik az edzés. Aztán ebéd, újabb gyakorlatok, ismét edzés, majd vacsora. Mindenki előre láthatja az aktuális nap programját, minden profin van megszervezve, akárcsak a spanyol, az angol vagy a német topkluboknál.

– Több játékosunk is elmondta már, hogy a csapategység egészen kiváló most a Fradinál. Minek köszönhető ez?
– Nekem ez az első alkalom, amikor hosszabb ideig együtt vagyok a csapattal. Nyáron ugyan néhány napot együtt töltöttünk már Máltán, de ezúttal tíz napig vagyunk összezárva, és azt kell mondanom, kiválóan érzem magam itt. Este együtt kártyázunk, néhány napja közösen néztük a Wolfsburg-Bayern meccset. Ezek a programok kiváló csapatszellemet teremtenek.

– Most már az igazi Benjamin Lauthot láthatják a szurkolók a pályán is?
– Természetesen. Csak az ősz első hetei voltak nehezek, hiszen szinte minden újdonság volt a számomra, de akkor is mindenki nagyon segítőkész volt. Jól érzem magam Budapesten, és itt az edzőtáborban is. Jobban megismerhetjük egymást, mindenki tanulhat a többiektől.

– A pályán kívül nagyon együtt van a csapat, így van ez a gyepen is?
– Mindenki úgy érzi, hogy jó úton járunk. Mi is tudjuk, hogy az eredmény ezúttal nem a legfontosabb, de amikor felmegyünk a pályára, mindegy, milyen találkozóról van szó, nyerni akarunk. Így volt ez legutóbb, a Bohemians ellen is, ahol sikerült szép támadásokat vezetni, és jól játszani. Ezekből a győzelmekből szerezhetjük meg a kellő önbizalmat. Lesz még Törökországban két meccsünk, azokon is nyerni akarunk.

– A felkészülési időszak sokszor nem a legizgalmasabb egy futballista életében, ám a mostani edzőtábor egyáltalán nem tűnik unalmasnak.
– A csapat is így érzi. Egy biztos, fárasztóak ezek a napok, de ez természetes ilyenkor. Vasárnap például valóban nehezen mozogtunk, látták ezt az edzők is. Egyrészt egy játékosnak ilyenkor kell még keményebben dolgoznia, másrészt a szakmai stáb is nagy segítségünkre van. Thomas Dollék minden edzésre hoznak egy-egy új gyakorlatot, változtatnak valamit, kitalálnak egy viccesebb feladatot, vagy egy külön versenyt. Nálunk nem lehet unatkozni, és ezt mindenki élvezi.

– A tavasz céljai már ott motoszkálnak a fejedben?
– Szeretném ott folytatni, ahol ősszel abbahagytam, és minél több góllal segíteni a csapatot. Megvan az esélyünk arra, hogy trófeával zárjuk a szezont, és mindent meg is teszünk azért, hogy ez így legyen. A bajnokságban a második helyet meglehet szerezni, ahhoz, hogy a bajnoki címre is legyen esélyünk, a Videotonnak is botlania kell. Emellett ott vagyunk a Ligakupában és a Magyar Kupában is. A legfőbb célunk, hogy a szezon végén minél több kupát a magasba emelhessünk.

Fradi.hu