A felkészülés kezdetének minden részletét megismerheted.

Erőt, egészséget!

Hétfő délután indulnak a szezon eleji vizsgálatok a Ferencváros labdarúgó-csapatánál. Két napig kizárólag arról szól az élet a Népligeti Sporttelepen, hogy a játékosok milyen állapotban tértek vissza a téli pihenőről. Az alábbiakban szurkolóink is láthatják, a monitorokon egyetlen plusz bejgli, egyetlen felesleges kiló is megmutatkozik, esély sincs a kibúvóra, a Fradi orvosi és erőnléti stábja mindenkire „lecsap”.
– A szezon eleji vizsgálatok természetesen átfogóbbak az évközi rendes orvosi ellenőrzésekhez képest –
vezetett be minket a kulisszatitkokba dr. Pánics Gergely, aki az FTC orvosi stábjának vezetője, a magyar válogatott csapatorvosa. – Egy ilyen vizsgálatnak két része van. Az egyik egy alapvető orvosi laborvizsgálat, amely vér- és vizeletvételből, valamint testösszetétel-mérésből áll. A másik része pedig egy erőnléti vizsgálat, amellyel megnézzük, a játékosok a téli szünet előtti állapothoz képest mennyit vesztettek az erőnlétükből. Az utóbbi terület felelőse Bali Péter.

Újabb szakterületre jutottunk, így szükség van rá, hogy Bali Pétert is faggassuk. Többek között azt próbáltuk kideríteni, milyen szempontok szerint, hogyan zajlik a vizsgálat.
– A feladatunk, hogy az erő, az állóképesség és a gyorsaság állapotát felmérjük –
kezdett bele erőnléti edzőnk. – A lábizmok erejét erőmérő platóval, míg a gyorsaságot a fitlight rendszer használatával mérjük. Ilyenkor a játékosnak 30 méteres távot kell futnia, ebből a megindulás gyorsaságát, a lokomotorikus gyorsaságot és a maximális végsebességet kapjuk meg. Ennek köszönhetően öt, tíz, húsz és harminc méteren is lesz egy-egy részidőnk, ezeket hasonlítjuk össze a referenciaeredményekkel, egymás időeredményeivel, és vonjuk le a következtetéseket. Végezetül jön az állóképesség, amelyet a Feldstufentest segítségével mérjük. Ez egy pályateszt, amely során a labdarúgók egy atlétikapályán futnak. Megmondjuk nekik, hogy milyen sebességgel, mekkora távolságot fussanak, majd megállítjuk őket, a fülükből veszünk egy csepp vért, és megmérjük a laktátot, azaz a tejsavat. Ezután ismét futás következik és mérés. Ezt hétszer kell megcsinálnunk, természetesen a távolságok és a futás intenzitása folyamatosan változik, az adatokból az állóképesség állapotára tudunk következtetni.


Premier League-szint

A felszerelések, valamint a háttérmunka területén már egyáltalán nem túlzás azt állítani, megközelítettük a Premier League szintjét. Könnyű rávágni, hogy a csapat játéka nem ettől lesz jobb. A Nyugat-Európában használatos gépek, készülékek segítségével azonban játékosaink is minőségibb, precízebb munkát végezhetnek. A következőkben pedig azt is megmutatjuk, hogyan lesz ennek a pályán is látható eredménye.

– Köszönhetően annak, hogy vannak szakembereink, akik Németországban, vagy például a Premier League-ben is dolgoztak, olyan eszközöket is vásároltunk, amelyek Magyarországon egyedülállóak –
folytatja Dr. Pánics. – Ennek eléréséhez szükség van arra, hogy a vezetők is fontosnak tartják a fejlesztést ezen a területen is. Szerencsére teljesen partnerek, az előrelépéseink után pedig egyre pozitívabb visszajelzéseket kapunk az edzőktől, hiszen a játékosokat sokkal jobban tudjuk segíteni. Van például egy testösszetétel-mérő gépünk, amely megmondja, hogy a szervezet izom-, csont és zsírösszetétele hogyan alakul. Sőt, azt is megtudjuk, az egyes testrészek szerint miként oszlik ez meg, és hogy fejlesztést, vagy csökkentést javasol-e a gép. De rendelkezünk egy Neuro Tracker nevű készülékükkel is, amely a perifériás látást és a kognitív funkciót fejleszti.

Mi is pontosan a Neuro Tracker?
A gondolkodás, a reakció gyorsaságát segíti, a kombinatorikát fejleszti. Ezeket a futballpályán hasznosíthatják a játékosok, a döntések gyorsabbak és pontosabbak lesznek a gyakorlással –
árulta el Bali Péter.

Elemzés, utómunka

A tesztek, vizsgálatok elvégzése természetesen csak az első lépés. Ezeknek köszönhetően pontos eredményeink, minden játékosról konkrét információink lesznek.
– Vannak olyan eredmények, amelyek azonnal a rendelkezésünkre állnak, de a hét második felére az összes eredmény előttünk van – mondja dr. Pánics. – Van például egy külső laborszolgálat, a Százhalombattai Egészségügyi Központ, amely a segítségünkre van, ők labor diagnosztikával támogatnak minket. Megkapjuk a nyers eredményeket, ha ezek között bármilyen eltérés van, akkor részletesebb vizsgálat következik. A felkészülés végén is csinálunk egy felmérést, ezért a mostani eredmények egyrészt jó kiindulási alapnak szolgálnak, másrészt jól beleillenek a folyamatos ellenőrzések sorába.

Az erőnléti területen is a Fradi szakemberei végzik az elemzéseket, ennek feldolgozása komoly munkát vesz igénybe, de nagyon fontos eredményeket kapunk belőle.
– Minden egyes adatot ki kell elemeznünk, amelyeket összehasonlíthatunk más, külföldi csapatok eredményeivel, hiszen ezekkel is rendelkezünk. Ebből látjuk, hogy egy játékos milyen területen van lemaradva, tehát a következő hetekben speciálisan hol kell fejlesztenünk őt –
mondja Bali.

Különleges bánásmód

Több szempontból is nagyon precíz, alapos munkára van szükség. A téli pihenőt követően a játékosok más állapotban térnek vissza, fontos, hogy ezért pontosan betartsák szakembereink útmutatásait. Különösen igaz ez a sérült futballisták esetében.
– A tesztek között is vannak, amelyek komoly megterhelést jelentenek –
árulja el dr. Pánics. – Külön ellenőriznünk kell, hogy az első tréningek alatt ne alakuljanak ki húzódásos sérülések, ennek elkerüléséhez megfelelő bemelegítés szükséges. Fontos, hogy az alapozást fokozatosan kezdjük meg. A sérült játékosoknál ezek a tesztek kiegészülnek mozgásszervi vizsgálatokkal is. Korábban probléma volt, hogy kiderítsük, egy játékos állapota mennyit javult. Most ezt is mérni tudjuk, ennek megfelelően javasolunk rehabilitációt, kiegészítő gyakorlatokat, illetve kezeléseket.

A téli felkészülés folyamán persze nemcsak az izmokra kell különösen odafigyelni, hanem arra is, hogy a vírusos megbetegedések, az átlagembereknél gyakran előforduló betegségek ne jelentkezzenek a játékosoknál.
– A futballistákat természetesen immunizáljuk, kapnak influenza elleni védőoltást, folyamatosan ellátjuk őket vitaminokkal, nyomelemekkel. Törekszünk arra, hogy az immunrendszer megfelelő állapotban legyen, és a téli vírusos, megfázásos időszak alatt nagyobb védettséget élvezzenek –
fejezte be orvosi stábunk vezetője.

Az újabb műszerek, szerkezetek és vizsgálatok nemcsak NB I-es csapatunk számára fontos, hiszen a teljes utánpótlás-szinten hasznosítjuk őket. Fiatal játékosaink teljesítményét is a legújabb, legmodernebb gépekkel figyelik, ezzel a profi szemlélet egyre fiatalabb életkorban beépül utánpótlás-futballistáink életébe.

forrás: Budai László/fradi.hu