Az utánpótlás szakember első nyilatkozata.

– Milyen várakozásokkal kezd neki a munkának a Fradinál?
– Nagyon izgatott vagyok, alig várom, hogy végre Budapesten dolgozhassak. Kíváncsi vagyok, milyen lesz a közös munka az új kollégáimmal, beszélgettem már velük a célokról, a jövőbeli tervekről. Különösen örülök, hogy a dortmundi időszak után Thomas Dollal és Ralf Zumdickkal folytathatom a munkát.

– Miért választotta a Ferencváros ajánlatát?
– Nagy kihívás lesz a Fradinál dolgozni. A Borussia Dortmund második csapatánál és a klub utánpótlásában 12 éven keresztül dolgoztam, az itt megszerzett tapasztalatomat szeretném a Fradi számára is hasznosítani. Szoros együttműködésben leszek Ralf Zumdickkal, remélem, sikerül új impulzusokat adnom az U21-es csapatnak, valamint a fiataloknak. Szeretném továbbfejleszteni és a lehető legjobbá tenni a Ralf által már elkezdett utánpótlás-koncepciót, hogy a Fradi fiataljai látványos, modern és sikeres futballt játszanak.

– A Borussia Dortmund utánpótlásából több kiváló fiatal játékos is kikerült. Mondana pár nevet, akik az Ön segítségével fejlődtek világklasszissá?
– A Dortmundnál töltött idő alatt valóban számos játékost készítettünk fel a profi karrierre. A csapatomból néhány név, aki ismerős lehet: David Odonkor, Nuri Sahin, Marcel Schmelzer, vagy éppen Mario Götze. Belőlük mind válogatott futballista lett. Mellettük természetesen rengeteg olyan labdarúgóval is dolgoztunk, akik jelenleg a német első és másodosztályban futballoznak, vagy éppen külföldön játszanak.

– Mit tart a futball legfontosabb elemének?
– Ahhoz, hogy valaki profi futballistává váljon, rengeteg apróság kell. Szükség van tehetségre, jó képzésre, és arra, hogy a megszerzett tudást a gyerekek a megfelelő módon, helyesen alkalmazzák. Szükség van továbbá egyéni tréningekre, helyes táplálkozásra, megfelelő kipihentségre, fegyelemre és arra az alázatra, hogy a fiatalok lemondjanak olyan szórákozásokról, amelyeket a kortársaik megtehetnek.

– A német futball fénykorát éli. Hogyan sikerült ilyen magasságokba eljutni, és ennyi világklasszis labdarúgót kinevelni?
– Az utóbbi években egyértelműen az akadémiák hatását érezhetjük. A 2000-es év óta a kluboknak költségvetésük egy jelentős részét az utánpótlásra kell fordítaniuk, emellett követniük kell a Német Labdarúgó Szövetség által megadott több mint ötven támpontot. Vannak olyan tehetséges játékosok, akik még nem profi klubban játszanak, de képzett edzők vezetésével dolgoznak hétről hétre. Ennek köszönhetően létrejön egy nagyobb, képzettebb játékosbázis, ahonnan egyre több fiatal játszhat a német harmadik ligában.

– Mik a legfőbb céljai a Ferencvárosnál?
– Modern futballal akarok sikereket elérni. A legfontosabb, hogy közép-, majd hosszabb távon is minél több saját nevelésű játékost tudjunk beépíteni a Ferencváros felnőtt csapatába.

Fradi.hu