A három legendás fradistáról, Kubaláról, Kocsisról és Cziborról szóló remek magyar dokumentumfilm mától a boltokban.

A nyáron mozikat is megjárt film bemutatóját ma délelőtt az Urániában tartották, Sándor György humoralista vezetésével. Sándor György, aki a DVD narrációjában is közreműködött, úgy került – harminc év után – kapcsolatba Kocsis Tibor rendezővel (aki nem rokona Sándornak, s akit legtöbben az Új Eldorádóról ismerhetünk), hogy a filmes megtudta: a Kossuth-díjas humorista háromszor nézte meg az Urániában a filmet, s később azt is, hogy mind ahányszor végigsírta azt. A hetvenhét éves Sándor György elmondta, hogy gyerekkorát átszőtte a labdarúgás, s majd miután “Kocsisék elvitele után fradista nem lehetett, kocsisista lett”, majd ott előttünk elhadarta a magyar válogatott nagy ellenfeleinek: az osztrák, az angol, az olasz és a német összeállítását.

Mellette beszélt a sajtótájékoztatón a Honvéd 1956-os kapusa, Faragó Lajos, Dunai Antal, s két érdekes anekdotát felhozva Hélisz József is. Az FTC Baráti Kör főtitkára elmondta, hogy 1956 után a Népsport nem közölte a nyugatra távozottak eredményeit, de ők mégis tudtak Kocsisék sikereiről: ha a napilap nem közölte a Barcelona góllövőit, akkor a magyarok betaláltak. A másik egy már-már elfeledett focistáról, az 1930-32 közt a Fradiban és a válogatottban is szerepelt Berkessy Elemérről szólt, aki a Barca első magyarja volt. A középpályás már visszavonulása után magyarországi látogatására autóval érkezett, s a margitszigeti szálloda előtt odaadta a londinernek kocsija kulcsait. A fiatal srác rémülten ment oda a bejelentkezésre készülő úrhoz. “Nem tudok beparkolni!”, “miért, fiam?”, “egy nagy kutya van a hátsó ülésen!”. “Semmi baj, fiam, mondd csak neki, hogy ‘Hajrá Fradi!’, megtanulta, ha ezt mondja neki valaki, az rossz ember nem lehet!”

IMG_20141210_112740

A rendezvényen ott lett volna dr. Springer Miklós és Rudas Ferenc is, de kisebb betegség miatt ki kellett hagyniuk azt.

A filmben, ami már megjárta Los Angelest, Bakut és Milánót és több díjat is nyert rengeteg archív felvétel, fotó mellett számos interjú van mind barcelonai, mind magyar oldalról, hogy csak a fradistákat említsük: megszólal Gyetvai László, Rudas Ferenc és Grosics Gyula is. A DVD-n, amelyen a filmet a magyar mellett angol, német, katalán és spanyol felirat kíséri, rengeteg extra is szerepel. Többek a Grosics Gyulával halála előtt három héttel készült utolsó interjú teljes, 15 perces verziója, az, ahogy Gyetvai László a Fradi öregfiúk indulóját énekli, s az is, ahogy Rudas Ferenc bácsi elmeséli, hogy indult el a legendás Fradi-vendéglő az irányítása alatt.

Terveink szerint a hétvégén egy játékot is indítunk, ahol legendáinkkal kapcsolatos kérdésekre kell válaszolnotok, s melyen a film három példányát nyerhetitek majd meg.