Gera Zoli teljesítményének elemzésén túl angol fizikaterapeutánk munkájába is betekintést nyerhettek.

Gera Zoli egy született zseni. Testcseleit, váratlan megoldásait, ollózásait látva ehhez kétség sem férhet. Egy zseni azonban kevés ahhoz, hogy 35 esztendősen győzelemre vezesse hazája válogatottját. Kevés ahhoz, hogy a nemzeti csapat legidősebb mezőnyjátékosaként a legtöbbet – közel 12 kilométert! – fussa, győztes gólt szerezzen és minden mutatót figyelembe véve is a legjobb legyen. Első mondatunkat tehát kiegészítenénk: Gera Zoli egy született zseni – alázattal, kitartással, szorgalommal és egy kiváló szakmai stábbal megáldva!

Abban ugyanis, hogy Gerzson sérülését követően azonnal a Ferencváros, majd a magyar válogatott húzóembere legyen az FTC kiváló szakmai stábjának is nagy szerepe van. Többek között annak a Peter Friarnek, aki Premier League-csapatoknál szerzett tapasztalatait hasznosítja a Fradinál.
– Engem is lenyűgözött Zoli finnek elleni játéka, de ez természetesen nem a véletlen műve –
kezdte Friar a fradi.hu-nak. – Zoli rengeteget dolgozik azért, hogy minél erősebb legyen, sokat edz a konditeremben, folyamatosan erősíti magát. Hogy miért lett ő a legjobb? Mert ő dolgozik a legtöbbet ezért. Öröm volt látni, hogy a magyar válogatottnak is győzelmet szerzett, ez biztató a jövőre nézve.

Pontosan megtervezett munka kell ahhoz, hogy Gerzson 35 évesen, két ereje teljében lévő finnel a nyakán is a hosszúba csúsztasson a 85. percben. Éppen ezért fontos, hogy Peter Friar vezetésével olyan rendszer épül a Fradiban, amelyben minden egyes játékosnak személyre szabott edzésterve van. Ez kiterjed arra, miként kell tréningezni a mindennapokban, hogyan kell edzeni egy-egy sérülést követően.
– Természetesen Gerával is mindig megbeszéljük, hogy az adott napon, hogyan érzi magát –
folytatta fizioterapeutánk. – A fáradtság egy fontos szempont, amelyet figyelembe kell vennünk. Főként Gera esetében, akinek korábban térdsérülése is volt. Egy ilyen sérülés egyszerűen attól is megismétlődhet, hogy fáradtan játszatják. Amikor a Fradihoz került, folyamatosan erősítettük a lábát, a térdszalagjait, az ő esetében ez a legfontosabb, amire oda kell figyelni. Következetesen, pontról pontra felépített edzésterv kellett ahhoz, hogy ma ilyen erős legyen.

Mindig a legjobbat

Egy 35 éves játékos persze nem attól válik erősebbé, hogy naponta két kőkemény tréningen vesz részt. Sőt, előfordul, hogy Gera nem Thomas Dollt és a többieket követi az edzőpályára, hanem Peter tanácsaival és módszereivel készül külön.
– Van úgy, hogy a csapat számára két edzés a napi program, Zoli azonban úgy érzi, nehezebben mozog. Ilyenkor külön foglalkozom vele, speciális gyakorlatokkal erősítjük a térdét. Nagyon fontos, hogy Thomas Doll is külön figyel arra, az edzéseken Gera egyéni térdgyakorlatokat is végezzen. Zoli igazi profi, tudja, hogy szüksége van erre, akárcsak a jégfürdőre, vagy a többi kezelésre. Nem kell meggyőzni arról, hogy ez a helyes a teste számára. Pontosan tisztában van vele, mire miként reagál a szervezete, ezért képes a maximumot kihozni magából.

Két PhD-diploma, mesterképzés fizioterapeuta szakirányon és több évtizednyi Premier League-tapasztalat – bár egy finnek elleni meccsen ezekre senki sem gondol, ez is kell ahhoz, hogy Gera ilyen teljesítményt nyújtson. Peter Friar érdemeit írtuk le előbb, akinek szakértelmében senki sem kételkedik. Peter ráadásul éppen abból a környezetből érkezett, mint Gerzson, a Premier League-ből, a világ legjobb bajnokságából. A PL pedig nemcsak a pályán, a pályán kívül is professzionális. És, hogy mi vonzotta ide az angol fizióst? Az építkezés.
– Ennek a tudománynak a 95 százaléka a Premier League-ben már készen várja a csapatokat, az ott dolgozó fizioterapeuták pedig „csak” azt a maradék 5 százalékot tehetik hozzá a rendszerhez. Én azonban mindig is az építkezésre vágytam. Rengeteg tapasztalatom van, tudom, hogyan működnek a legnagyobb klubok rendszerei. Azért vagyok itt, hogy lépésről lépésre felépítsük azt, ami a Premier League-ben már sikereket hozott és fejlesszük azt.

Jó kezekben

A West Hamnél olyan labdarúgókkal dolgozott együtt, mint Frank Lampard, Rio Ferdinand, Michael Carrick, Jermaine Defoe, vagy Glen Johnson. Peter Friarnek nem sokan mondanak újat a fizioterapeuta területén, játékosaink tehát tökéletes kezekben vannak. Így fordulhat elő, hogy természetesnek tűnik a kérdés, a 35 éves Gera hány évig lehet még csúcsjátékos?
– Zoli briliáns játékos, amióta ideérkezett, ez a véleményem róla. A felfogása tökéletes, nem fél a kemény munkától, teljes mértékben megbízhatunk abban, hogy pontosan leírja a teste állapotát. Ez nagyon fontos mindenki esetében, hiszen csak önmagunk tudhatjuk, hogy milyen energiaszinten vagyunk. Sokszor úgy tűnik, minél magasabb szinten játszik, annál jobban javulnak az atletikus képességei. Bízom benne, hogy három-négy évig még mindenképpen itt láthatom őt – zárta szavait Peter Friar.

Mindannyian ezt reméljük. Éppen a napokban kapott profi szerződést a 17 esztendős Popov Patrik és Haris Attila. Gerát látva, eszükbe sem fog jutni, hogy egy futballista napja véget ér az edzéssel. Ott a konditerem, a különmunka, a gyakorló fiatalokat váró edzőpálya. Gera ugyanis akármekkora tehetséget is kapott a Jóistentől, ha nem lenne ilyen alázata a futball iránt, és nem lenne mellette ilyen professzionális stáb, aligha fejeli be két huszonéves finnekkel a nyakán azt a beadást. Mi pedig aligha beszélünk róla még most is…

Névjegy
Név: Peter Friar
Születési idő, hely: 1962. április 22., Nuneaton, Anglia
Eddigi állomáshelyei: West Ham United (1993-98), Leicester (1998-2000), Sunderland (2002-2010), Barnet (2013-14), FTC (2014-)

forrás: fradi.hu