A zalaegerszegi csapat klubigazgatója Kocsárdi Gergely arról is beszél, hogy hogyan került a kispadra egykori játékosunk Lendvai Miklós.

A szombati ZTE-Balmazújváros (3:3) mérkőzés után lemondott Lőrincz Emil. Utódja elődje, Lendvai Miklós lett. Az edzőváltás kapcsán beszélgettünk Kocsárdi Gergely klubigazgatóval.

– A jelenlegi helyzettel a vezetés sem volt elégedett. Tény, hogy új csapatot építünk, új vezetőedzővel kezdtük a bajnokságot. Talán nem is a kilencedik hely, a dobogón állóktól való leszakadás volt a legnagyobb gond – mondta elöljáróban.

– Nem is szerepelt a célok között a feljutás…

– Az első öt között azonban ott kellene lennie ennek a csapatnak. A játék jelentette az igazi problémát, a fejlődésnek már mutatkoznia kellett volna. A Balmazújváros elleni eredmény, főleg ahogy kialakult, kiábrándító volt. Szerintem ezek után Lőrincz Emilnek nem is volt más választása, mint felajánlani lemondását, amit a klub vezetése elfogadott.

– Aztán dönteni kellett a folytatásról…

– Két lehetőség állt előttünk. A hátralévő Ligakupa és bajnoki mérkőzésre hozunk valakit, vagy hosszabb távú megoldást keresünk. Úgy határoztunk, hogy Lendvai Miklós kap lehetőséget.

– A közvélemény részéről azért voltak már korábban jelzések a vezetőedzővel kapcsolatban. Sokan váltást szerettek volna…

– A világ minden táján így van ez. A szurkolók – ha nem úgy szerepel a csapat, ahogy szeretnék – elégedetlenek. A klub vezetése nem a szurkolók nyomására cselekedett. Ha ez így történne, sokkal gyakoribb lenne az edzőcsere a labdarúgásban. Lőrincz Emil lemondott, a vezetésnek lépnie kellett. Lendvai Miklós nagyon nagy és fontos szerepet kapott nyáron az utánpótlásnál. Örömét leli ebben a munkában. Ráadásul nem is fél év alatt lehet elvégezni. Minimum 3-4 esztendő szükséges ahhoz, hogy kézzelfogható eredmény jelentkezzen. Szeretnénk egy olyan akadémiát felépíteni, amelyet az MLSZ is elismer és kellő mértékben értékel.

– Lendvai Miklós most kiesik ebből a munkából…

– Számomra ez okozta a legnagyobb fejtörést. Számos helyen van arra példa, hogy a vezetőedző egyben a klub szakmai vezetője is. Meg lehet ezt nálunk is oldani. Nyáron nem így képzeltük el, de megtaláljuk a megoldást, ami talán jobb is lesz, mint az eredeti. A nagy akadémiákhoz hasonlóan két koordinátora lenne az utánpótlásnak, egyik az alsó, a másik a felső korosztályban. Lendvai Miklós és Gellei Imre szakmai tanácsadó e két emberrel tartaná a kapcsolatot. Ez megoldható, s talán még anyagilag is kedvezőbb.

– Térjünk vissza a közönségre! Egészen elképesztő dolog történt: a ZTE-Balmazújváros NBII-es mérkőzésen többen voltak, mint a Kispest Honvéd – FTC “rangadón” az NB I-ben…

– Ha egyszer újra NBI-es klub lehetne a ZTE, akkor 5-6 ezres állandó nézőszámmal már jelentősebb jegyárbevételt lehetne elérni. Ismerem az egerszegi szurkolók lélektanát, tudom, hogy ki vannak éhezve a sikerre, s már a legkisebb eredmény, előrelépés fontos számukra. Az edzőváltás általában kedvezően hat a szereplésre…

– Ráadásul holnap Ligakupa mérkőzésen az FTC lesz az ellenfél Egerszegen…

– A játékosoknak elmondtuk, hogy a sport, a labdarúgás azért is szép, mert a kudarc után 2-3 nappal már lehet javítani. A Balmazújváros elleni fiaskót feledtetni lehet a Fradi elleni jó játékkal és majd Ajkán, a hétvégi bajnoki mérkőzésen.

– A téli szünetben lesz változás a keretben?

– Szóba került már, de a realitások talaján kell maradnunk. A téli átigazolási szezonban nincs nagy kínálat, s az anyagi lehetőségeink sem korlátlanok. A honlapunkon november 9-én megjelent cikkel kapcsolatban volt egy észrevétele…

– Megakadt a szemem egy mondaton, ami szerint valakinek bocsánatot kellene kérnie Lendvai Miklóstól.
– Nem Lendvai Miklóssal kapcsolatban értettük. Konkrétan arról van szó, hogy a vezető ilyen esetben mondhatná: elnézést, de tévedtünk az edző kiválasztásánál. Nyáron, az új vezetőedző kiválasztásánál senki sem akart rosszat. Sajnos Lőrincz Emillel nem szerepelt jól a csapat. Nem biztos, hogy ezért bocsánatot kellene kérnie a vezetőnek. Amikor támogatója lett a klubnak, azzal a szándékkal tette, hogy jó csapata legyen Zalaegerszegnek, stabil háttérrel. A vezetőedző kiválasztása közös döntés volt. Kár, hogy így történt. Másképp is alakulhattak volna a dolgok.

forrás: ztefc.hu