Kijelölte az UEFA a román-magyar meccs bíróját.

A skót William Collum személyében egy 35 éves hitoktató vezeti a román és a magyar válogatott szombati összecsapását Bukarestben. A sípmester civil állását már feladta, nemzetközi szinten pedig nem számít túlzottan tapasztalt bírónak annak ellenére, hogy a 2012-es Eb-n alapvonali játékvezetőként ott volt.

A játékvezető pályafutása során már kétszer is alaposan magára haragította a Celtic szurkolóit. 2010. október 24-én vezette pályafutása első Old Firmjét, amelyen a Rangers 3-1-re nyert a nagy rivális zöld-fehérek otthonában. A találkozót követően Neil Lennon menedzser kemény hangú nyilatkozatban támadta Collumot.

– Mindenképpen beszélek majd a bíróval, mert a Rangers megúszott egy kiállítást, a tizenegyes, amit kaptak, pedig soha nem volt az. Szerintem nem is látta Collum az esetet, fogalmam nincsen, miért adta meg. Na de más kérdésekre is választ kell adnia. Például arra, hogyan maradhatott McCullogh a pályán egy ilyen belemenés után. Magyarázatot követelek. 1-2-nél még meccsben voltunk, 1-3 után viszont már nem nagyon
– mondta.

A Celtic szurkolói névtelen telefonokkal bombázták a bírót, az egyiket ráadásul pechjére a felesége vette fel. A hívások során a vonal másik végéről halálos fenyegetéseket kapott, és bár jelentette a dolgot a rendőrségnek, védelmet nem kért sem maga, sem a családja számára.

(Ezt követően egy másik rangadót már sallangmentesen, nagyobb visszhangok nélkül tudott le annak ellenére, hogy asszisztense hibás intésére érvénytelenítette a Rangers szabályos gólját.)

2012-ben egy kupadöntőben jött el a második csörtéje a Celtic-kel. A zöld-fehérek úgy bukták el 1-0-ra a Ligakupa fináléját az előzetesen esélytelenebbnek tartott Kilmarnock-kal szemben, hogy az utolsó percekben Collum nem ítélt büntetőt a javukra egy látszólag egyértelmű esetnél.

– Egyértelmű büntető volt. Sokkoló döntés született, amely elvette tőlünk a triplázás lehetőségét. Teljesen nyilvánvaló, hogy a védőnek köze nem volt a labdához. Piros lapnak és büntetőnek kellett volna következnie. Megnéztem több lassítást is, de mindegyiknél mintha sót hintettek volna a sebeimbe. Egészen hihetetlen, hogy még a mi csatárunk kapott sárga lapot. Szörnyű volt a bíráskodás. Csak annyit kérünk, hogy a játékvezetők is végezzék normálisan a dolgukat –
füstölgött Neil Lennon a lefújás után. A drukkerek gyalázkodásai, fenyegetései ezúttal sem maradtak el.

Az incidens ellenére a bíró megkapta a Skót FA Kupa döntőjét 2013-ban.

Saját bevallása szerint Collum azért lett bíró, mert játékosnak nem volt elég jó. Mint mondja, egyszer próbálták ki például kapusként, de a meccsnek 18-0-s zakó lett az eredménye. A kedvenc meccse egy 6-6-os bajnoki a Motherwell és a Hibernian részvételével, amelyen a 12 gól megítélése mellett egyetlen sárgát sem kellett kiosztania. Kiskorából azért vannak kellemetlen emlékei is, pályája elején egy alacsonyabb osztályú derbin megkergette egy pályára berohanó néző.

forrás: csakfoci.hu