Thomas Doll adott interjút arról, hogy hol tart a Fradi és a magyar labdarúgás.

20140828_115703

20140828_115720

Arra a kérdésre, ő beszállna-e befektetőként itthon a sportágba, így felelt:

– Ha nyerek a lottón, ígérem, befektetek a magyar fociba, de edzőként inkább maradnék a szakmámnál, igyekszem a pálya mellett tenni a fejlődésért. Az állam egyébként nemcsak a futball, hanem a komplett versenysport lélegeztetőgépe. Ha a vállalatok nem támogatják eleget a klubokat a marketingbüdzséjük terhére, a kormány segítségével megtehetik adókedvezmény útján is. Itt nem fizetnek milliárdokat a mezszponzorációért autógyárak, bankok és légitársaságok – amíg a mérleg nyelve nem billen át a piac felé, abból kell főznünk, amink van. De a kabinet helyesen teszi, hogy befektet a labdarúgásba, mert a hátrányt lehet és kell is csökkenteni a fejlettebb futballkultúrákkal szemben.

Muhamed Besic távozása kapcsán a német úgy vélekedett, az FTC vélhetően soha nem lesz képes megtartani az ilyen értékeket a futball körforgásának törvényszerűségei miatt.

A beszélgetés során a válogatott is szóba került. Dolltól azt is tudakolták, mennyi esélyt ad Pintér Attila csapatának arra, hogy ott legyen a franciaországi Eb-n.

– Nagyobb esély van rá, mint az elmúlt sikertelen évtizedekben bármikor. Selejtezőcsoportonként ketten biztosan ott lesznek, s még a harmadiknak is van plusz egy dobása a pótselejtezővel. A sorsolás is szerencsésen alakult, a legerősebb rivális Görögország sem verhetetlen. De ez csak akkor sikerülhet, ha a legjobb játékosok viselik a címeres mezt – Huszti Szabolcsnak, Szalai Ádámnak is ott a helye. Ha a hazádról van szó, mindenféle sérelmet félre kell dobni, és mielőbb tiszta lappal kezdeni – mondta a szakember, majd rátért nyáron hazatért karmesterére is, aki újra meghívást kapott a nemzeti tizenegybe.

– Gera Zoltán a világ legerősebb bajnokságában, a világ legjobb játékosai ellen akart futballozni, s a tehetsége, a tudása alapján erre meg is volt a lehetősége. Most 35 éves, és újra itt van, ez is baj? Tíz sikeres évet töltött Angliában, hazatérve pedig újra nagy erőssége a Ferencvárosnak. Engem nem érdekel, hogy hány éves; amíg így passzol, lő, cselez, addig játszani fog, akkor is, ha már túl van a negyvenen. Dzsudzsák Balázs vagy Huszti, Szalai se térjen haza most; hozzák ki magukból a lehető legtöbbet Európában, az NB I 35 évesen őket is megvárja.

A 12-15 éves korosztály a leglényegesebb

Dollnak azt is felvetették, mi lehet az oka annak, hogy 1986 óta nem jártunk komoly felnőtt világversenyen.

– Talán későn ébredt rá a szakma: az utánpótlásképzésre nincs olyan bevált recept, amit hosszú távon változtatás nélkül alkalmazni lehet. Kardinális jelentőségű, hogy milyen terhelést kapnak 12–15 évesen a játékosok; mennyiségileg és minőségileg is erre a korosztályra kellene összpontosítani a szakemberállományt. Ez a három legfontosabb év: ha egy tehetség ebben a korban nem a legjobb képzést kapja, sosem lesz belőle kész futballista. Utána már bármit teszel, nemzetközi szinten mindenhol az a keserű tapasztalat fog visszaköszönni, hogy az ellenfél játékosai erősebbek, dinamikusabbak, és fejben is gyorsabbak. Szerencsére látok biztató jeleket az utánpótlásban, itt, a Ferencvárosnál is, de sajnos nem lepődtem meg, hogy barátságos mérkőzésen az U18-as csapatunknak esélye sem volt a Schalke fiataljaival szemben. Ezt nem hagyhatjuk annyiban! Több játékos, több edző, több pálya. Ez mind pénzbe kerül, de a győztes mentalitás ingyen van. Ha támadásban egy játékos hol eladja a labdát, hol pedig kirúgja a stadionból, és utána vissza sem fut védekezni, senki ne mondja nekem, hogy ez a magyar mentalitás miatt van. Lehetnek a futballistáimnál ügyesebbek, gyorsabbak, de alázatosabbak nem! Nem kell Puskásig vagy Albertig visszamenni az időben – Détári vagy Lipcsei nem volt olyan régen. Akarni kell, és elhinni, hogy sikerül, mondogatni magadnak: igen, képes vagyok rá. Több német futballistát is igazolt a közelmúltban a Real Madrid, Mesut Özil és Sami Khedira után most éppen Toni Kroost. Egyikük se rettegett soha attól, hogy 80 ezren fütyülik majd ki, ha rossz a csel; az jár a fejükben, hogy 80 ezren tapsolnak, ha sikerül. Eddz többet, és higgy magadban! – ha nem is lesz mindenki Kroos, ambíciói egy magyar futballistának is legyenek – felelte a német.

Doll azt illetően nem akart jóslásokba bocsátkozni, mikor zárkózhat fel a magyar labdarúgás legalább a térség vezető országaihoz, de egy hazai példával értékeltette, hogy a fejlődés egyáltalán nem lehetetlen.

– Nehéz megmondani; lehet, hogy két-három év is elég, de elképzelhető, hogy öt-tíz se. Németország tíz évvel a katasztrofális 2004-es Európa-bajnokság után idén nyáron világbajnok lett. Portugáliában még az Eb-újonc letteket sem tudtuk legyőzni, nyeretlenül estünk ki a csoportból, tele voltunk öreg, kiégett játékosokkal. Új alapokra helyeztük a képzést, meg is lett az eredménye. Kicsiben ezt kell csinálni Magyarországon is – tekintett előre a Ferencváros mestere.

forrás: Heti Válasz, kivonat: Csakfoci