Az augusztusi Zöld és Fehérben nyilatkozott Fürjes Balázs a Fradiváros projektről.

Azt a jó hírt osztom meg a Fradi-családdal, hogy bár a stadiont befejeztük, az építkezés folytatódik! Az a munka, amit Kubatov Gábor elkezdett a klubnál, új korszakot nyithat a Ferencváros életében, s hál’ Istennek – bár nagyon szeretjük a focit -, a klub nem csak labdarúgásból áll. A szomszédos Népligetben ebben a kormányzati ciklusban szeretnénk megvalósítani a Fradi-város koncepciót.

Milyen elemei lesznek ennek a projektnek?
Rendbe hozzuk, felfrissítjük, megújítjuk a főváros legnagyobb közparkját, amelyben ma sajnos olyan állapotok uralkodnak, hogy nemcsak gyermekeinket nem merjük odaengedni, de bizonyos részeire még egy felnőtt sem szívesen teszi be a lábát, mert drog, prostitúció, hajléktalanok fogadják. Első lépcsőben ennek az állapotnak vetünk véget, és lehetővé tesszük, hogy a budapestiek, a családok birtokba vehessék a ligetet. Az őrzött, rendben tartott parkban lesz Budapest legnagyobb szabadidős sportcentruma, ahol a labdarúgás, a streetball, a futás és a kerékpározás szerelmesei kiépített pályákon hódolhatnak szenvedélyüknek, a pályák mellett öltözők, zuhanyzók épülnek, kialakítunk játszótereket, és lehet majd piknikezni is.

Hol tart most a projekt?
Városépítészek, mérnökök, tervezők, környezetvédelmi szakemberek, jogászok elkészítettek egy nagyon komoly fejlesztési tanulmányt, amit a napokban zártunk le. Ez alapján én, mint kormánybiztos, ősszel előterjesztéssel fordulok a kabinet felé, amiben a hosszú távú fejlesztési koncepcióra igent mondhat a kormány. Ezt követően a jövő év elején kiírhatjuk a Népliget teljes területére vonatkozó országos, nyílt tervpályázatot, majd kiválasztjuk a különböző létesítmények tervezőit, később a tervek birtokában uniós és hazai források felhasználásával megindulhat az építkezés.

A klub sportolói milyen fejlesztésekre számíthatnak az elkészült tanulmányterv szerint?
A Fradi edzőbázisát kibővítve, az Építők sporttelepével valósítjuk meg a Fradi-város koncepciót. Épül majd kézilabdacsarnok, uszoda, edzőtermek és -pályák, a koncepció hosszú távon oldja majd meg az FTC minden létesítményigényét.

A jégkorongozók is otthonra lelnek végre?
Dolgozunk rajta, a tervekben benne lesz minden, sosem ígérek felelőtlenül.

Mekkora a beruházás volumene?
A stadion építésével közel azonos, tízmilliárdos nagyságrendű fejlesztésről beszélhetünk.