Számos kimutatásban az élmezőnyben végzett a csoportkörben bosnyák játékosunk.

A WhoScored.com statisztikái szerint a brazíliai labdarúgó-világbajnokság egyik legalulértékeltebb játékosa a Ferencváros bosnyák középpályása, Muhamed Besic volt, aki fantasztikus mutatókkal igazolta, hogy a magyar NB I-nél sokkal magasabb szinten kellene futballoznia.

A WhoScored.com statisztikákkal foglalkozó labdarúgó-szakportál saját osztályzatai alapján kiválasztotta azt az öt játékost, akik kiválóan teljesítettek a világbajnokságon, mégsem beszéltek róluk felsőfokon.

A portál szerint a játékos rangsor élén Lionel Messi (9,25), Arjen Robben (8,91), James Rodriguez (8,62) és Neymar (8,25) áll, de akadnak olyan játékosok is, akik alacsonyabb piaci értékük ellenére kiváló befektetések lehetnek a világbajnokság után az átigazolási időszakban.

Az egyik ilyen labdarúgó a nigériai Kenneth Omeruo, aki 7,44-es átlagot érdemelt ki négy mérkőzésen. A Chelsea fiatal játékosa másfél évet a holland ADO Den Haag együttesében töltött kölcsönben, az elmúlt fél szezonban pedig az angol másodosztályú Middlesbrough-t erősítette. A világbajnoki teljesítményét tekintve elképzelhető, hogy José Mourinho is felfigyel rá, a 185 cm magas középső védő tizennégy légi párbaja közül tizenkettőt megnyert, ő szerezte a legtöbb labdát csapattársai közül (11) és csak Ogenyi Onazi szerelt nála többször szabályosan.

A Persepolis iráni balhátvédje, Mehrdad Pooladi nemcsak a selejtezők során nyújtott kiváló teljesítményt, de a vébé három csoportmeccsén is jóval magasabb osztályzatot (7,38) kapott, mint bármely csapattársa. Nem véletlen, kilenc labdaszerzése, tíz szerelése, huszonegy tisztázása kiemelte a többiek közül, 27 évesen megérdemelne egy komolyabb európai szerződést.

A bosnyák Muhamed Besicért (7,34) nem véletlenül kilincselnek a klubok a Cardifftól kezdve a Celta Vigón át a Tottenhamig, a ferencvárosi középpályás sokoldalúsága feltűnő volt a vébén is. Ugyan a WhoScored.com szerint lehet, hogy a játékos szerződtetése kissé kockázatos a temperamentuma miatt, de benne megvan a képesség, hogy a magyar NB I-nél sokkal magasabb szinten futballozzon. Besic 223 passzkísérletének 91 százaléka pontos volt (a hatodik legjobb játékos volt a teljes csoportkört tekintve), 31 hosszú indításából 28 célba ért (7. hely a rangsorban), de a meccsenkénti három sikeres szerelés és csel is jó ómen lehet.

Az algériai válogatott kétségkívül a világbajnokság egyik kellemes meglepetését jelentette, és a csapatban számtalan tehetség feltűnt. Közülük is Aissa Mandi (7,23) volt az egyik legmeggyőzőbb, csodálnánk, ha sokáig a francia Reims játékosa maradna. Hasonló a helyzet a Costa Rica-i Cristian Gamboával, a 24 éves védő ugyancsak komolyabb csapatot érdemelne a norvég Rosenborgnál.

forrás: origo.hu