Minden fontos tudnivaló, érdekesség máltai ellenfelünkről.

Sliema városa a máltai tengerparton fekszik, kék-fehér klubját 1909-ben alapították, a gárda résztvevője volt a máltai bajnokság első hivatalos szezonjának. A miniállam rekordbajnoka a Wanderers, huszonhat alkalommal végzett az élen, legutóbb a 2004/2005-ös szezonban ünnepelhettek. A máltai kupa csúcstartói is ők, hússzor emelhették magasba a serleget. Az utolsó kupagyőzelmüket 2009-ben aratták. Az elmúlt szezonban döntősök voltak, a bajnok Valetta bizonyult jobbnak, így kvalifikálták magukat az Európa Liga selejtezőjébe. Érdekesség, hogy mindkét örökranglistán „egy ponttal” vezetnek a Floriana előtt.

Weboldalukat itt találjátok, ám úgy tűnik, hogy jelenleg nem igazán üzemel, a nyitóoldalról továbblépve hiba várja az érdeklődőket. Hivatalos közösségi oldaluk azonban aktív, ezen a linken láthatjátok: SW Facebook. Hazai pályájuk a nemzeti stadion, a Ta’Qali, amely 18 ezer szurkoló befogadására alkalmas, több máltai klubcsapat és a máltai válogatott otthona is egyben.

Edzőjük olasz, Alfonso Greco, játékosként legjobb eredménye az utánpótlás bajnoki cím a Lazioval, felnőttként pedig a Serie C dobogó. Szakvezetőként olasz alsóbb osztályú kluboknál dolgozott, 2012-től ül a Wanderers kispadján. Legnevesebb játékosuk az Európa Liga keretben kétség kívül Michael Mifsud, aki Ausztráliából tért vissza Máltára egy nem túl sikeres szezon után (egy gólt lőtt tizennégy mérkőzés alatt). Pályafutása csúcsán Norvégiából igazolt a Coventry Cityhez, ahol közel kilencven mérkőzésen szerepelt a Championshipben és tizenhat gólt szerzett. A „McCabe-hálózat” idejében az átigazolási időszakokban többen nálunk is szívesen látták volna.

A nevezett keretükben öt légiós taláható, három olasz, egy szerb és egy nigériai játékos. Utóbbi csatár, Stanley Ohawuchi, a bajnokságban harmincöt mérkőzésen huszonhétszer talált be, korábban a nigériai utánpótlás válogatottban is szerepelt.

A Sliema Wanderersnek önálló szurkolói klubja is van, 1993-ban alapították, weboldaluk három éve frissült legutóbb, de a közösségi oldalon továbbra is aktív a „Blue Army”.

A közös múltból két mérkőzést jegyez a Tempó Fradi! archívuma, egyet 1938-ból, egyet pedig 2010-ből.

visitmalta