Leonardo nyilatkozott a Csakfocinak.

A játékosok szavazatai alapján Te lettél április hónap legjobb játékosa. Hogy érzed, megérdemelten?
– Nagy meglepetés volt számomra a díj, egy igazi ajándék, úgy is fogalmazhatnék, némi kárpótlás azért, amiért ősszel olyan sok időt kellett kihagynom a sérülésem miatt.

Sokak szerint nem csak a hónap, hanem az egész NB I legjobb játékosa vagy.
– Rengeteg a jó futballista a magyar bajnokságban is, ezért is megtisztelő számomra, ha valaki ezt mondja rólam. Én úgy fogalmaznék, hogy azért dolgozom, hogy én legyek a legjobb.

Már újra tökéletes állapotban vagy?
– Majdnem, úgy 95%-os lehetek. Van pár dolog, ami még nem ideális körülöttem, ezeket szeretném majd mielőbb tisztázni.

Most, hogy sikerült újra remek formába lendülni, lezártad már magadban a Marek Strestik okozta sérülést?
– Hiába kért bocsánatot, ez szerintem semmit nem változtat a dolgokon. Nálunk ezt úgy mondják, hogy ha meglátom, hogy ő jobbra megy, akkor én biztosan balra indulok el. Nehezen lendülök túl azon, ami akkor történt. Én előzetesen csak 3 hónapra érkeztem Magyarországra. Ricardo Moniz hívott, hogy segítsek neki, mert úgy érezte, hogy a sakktáblán még egy bábura szüksége lenne a sikerekhez, ez lettem volna én. Azon a tavaszon volt egy anyagilag borzasztóan előnyös ajánlatom, ami a sérülés miatt kútba esett. Szinte az egész jövőmet megalapozhattam volna vele, de egy ilyen borzasztó belépő ezt megakadályozta. Akkor bennem egy világ dőlt össze. Ott azt mondtam, el akarom hagyni az országot, amiért ez történt velem, mindegy hova, csak el innen. Idővel aztán persze jobb lett a kedvem, ebben segítettek a családtagjaim, a barátaim, a játékostársaim és a szurkolók is. A klub végig ott állt mellettem, mindig megkaptam a legjobb kórházi ellátást, a legjobb repülőjegyeket biztosították számomra, hogy zökkenőmentes legyen a visszatérésem.

Hogy érzed, azóta jobban megvédenek a pályán?
– Elég agresszív a játék a magyar bajnokságban. Inkább én figyelek sokkal jobban a sérülésem óta a védőkre, próbálom elkerülni, hogy bajom essen. Hiába mutatok be 1-2 cselt, tudom, jönni fog egy ember, aki nem is a labdát nézi, hanem engem. A játékvezetők pedig továbbra sem védik meg a hozzám hasonló játékosokat. Ez is az egyik oka annak, ami miatt rendszeresen megfordul a fejemben az, hogy a jövőm nem Magyarországon van.

Pedig nemrégiben lépett életbe opcióval az új szerződésed.
– Tudom, hogy van még egy évem hátra, de ez nem jelenti azt, hogy biztosan maradok. Én olyan ember vagyok, hogyha valamiért nem vagyok 100%-osan boldog, akkor azon változtatni szeretnék. Ezt én fontosnak tartom közölni, hogy le kell majd ülnünk a vezetőkkel, tisztázni azokat a dolgokat, amik esetleg zavarnak. Én tisztelem a klubot, tisztelem a szurkolókat, de magamra és a jövőmre is gondolnom kell már, mert nem vagyok fiatal. Most is van előnyös ajánlatom máshonnan, de részemről szóba kerülhetne akár az is, hogy 2-3 évvel is hosszabbítsak. A szezon után hazautazom pihenni, majd utána beszélünk a jövőmről. Mert előbb még fontosabb teendőink vannak. Meg kell vernünk a Paksot, ez most mindennél előrébb való.

A jövőd függhet esetleg attól, hogy sikerül-e kiharcolni az Európa Liga szereplést?
– Ez számomra csak másodlagos, különösebben nem ez motivál. A győzelem inkább azért lenne fontos, hogy valamit visszaadjak a szurkolóknak a tőlük kapott szeretetből, a klub pedig elérhesse azt a cél, amit kitűzött télen.

A recept egyszerű: ha nyertek, akkor meglesz a harmadik hely. A Ferencváros ma a harmadik legjobb csapat Magyarországon?
– Nem. Ez a Fradi bajnok lenne, ha engem nem tettek volna harcképtelenné. Ha már ősszel ott lehettem volna a pályán, akkor szerintem most mi állnánk az élen, mert pár olyan mérkőzésen biztosan tudtam volna segíteni, amikor kikaptunk.

Minek köszönhető, hogy most zsinórban nyolc meccsből nyolcat nyertetek?
– Annak, hogy a csapat nagyon együtt van, mindannyian nagyon szeretnénk bizonyítani. És úgy érzem, nekem is megvan benne a kellő szerepem. Természetesen a mérkőzéseket a csapat nyeri, egyáltalán nem szeretném a többiek szerepét csökkenteni, mert mindenki sokat tett ezért. De vállalom a véleményemet, és úgy érzem, ebben a menetelésben az is benne van, hogy az őszi idénnyel ellentétben már én is ott lehetek a pályán.

Hogyan látod Thomas Doll szerepét ebben a remek szériában és tavaszban?
– Természetesen ő is sokat tett azért, hogy egységesek legyünk, mert ez az alapja mindennek. Ha a pályán egység van, akkor szinte mindegy, ki ül a kispadon, mert a meccseket végtérre is a játékosok játsszák le.

Sok minden ért Téged nálunk az elmúlt másfél évben. Mi az, ami a leginkább tetszik Magyarországon?
– Budapest gyönyörű város, és az is ínyemre volt, hogy nem volt hó, a meleg telet könnyebb volt így átvészelni. De azt sem gondoltam volna előzetesen, hogy a Fradi ilyen nagy klub. Olyan szurkolótábora van ennek az egyesületnek, mint amit a Feyenoord-os korszakomban már átélhettem. Emiatt is mondom azt, hogy a két klub az én szememben egyformán óriásinak számít.

És mi zavart leginkább?
– Az, hogy nagyon nehéz talpon maradni a pályán. Állandóan a földön vagyok, mert aki nem tud szerelni, az általában felrúg. Hiába próbálok szép játékot bemutatni, ritmusváltásokkal megindulni, a legtöbbször nem tudok, mert elkaszálnak.

Milyennek látod összességében a hazai bajnokságot?
– Itt elsősorban az erőn van a hangsúly. Nagyon hasonlít az osztrák bajnokságra, de Magyarországon szerintem az emberek jobban szeretik a focit. Igaz, a két ország körülményeit nem lehet még mindig összevetni. Van jó példa is, például a Ferencvárosnál az épülő stadion, de amíg nem lesz a teljes mezőnynél nagy javulás, addig nehéz előrelépni. Gondolok itt például a pályákra is, mert még NB I-es szinten is vannak kimondottan rossz minőségűek. Jobb körülmények mellett, jobb pályákon jobb futballistákat lehet nevelni.

Végezetül egy személyes kérdés: mit vársz a pihenőd során a brazíliai világbajnokságtól?
– Természetesen hazai világbajnoki címet. Egy Argentína elleni döntő hatalmas élmény lenne, de Uruguaynak is szívesen visszavágnánk egy korábbi, 1950-es fináléért. Ugyan valóban sokat leszek odahaza, de azt nem tervezem, hogy élőben nézzem a meccseket, elsősorban a televízióban követem majd a vb-t.

Orosz Pál
Ahogyan eddig is, úgy az ajtóm bármelyik játékos előtt nyitva áll ezentúl is. Részünkről a helyzet egyébként egyértelmű: Leonardónak élő szerződése van a klubbal a következő idényre is. Természetesen, ahogyan az a mai futballban bárkire igaz: amennyiben ajánlat érkezik vele kapcsolatosan, azt illik meghallgatni, és ha gazdaságilag megfelelő számunkra, sportszakmailag pedig meg tudjuk oldani a pótlást, akkor mindenre nyitottak vagyunk. Meggyőződésem, hogy a Fradi nem járhat rosszul egyik esetben sem.

Mokány Lajos / Csakfoci