A Blikknek nyilatkozott Szőke Gábor Miklós és Orosz Pál.

Nyolc méter magas és 16 méter széles sas testesíti meg a Ferencváros szellemiségét a zöld-fehérek épülő labdarúgó-stadionjánál. A május végére elkészülő létesítmény előtt egy monumentális szobor emlékeztet majd a Fradi hagyományaira.

– Rozsdamentes acéllemezekből és zártszelvényekből készül a mű, amelyet az FTC címerében szereplő, focilabdára lecsapó sas ihletett meg – mondta lapunknak Szőke Gábor Miklós (29) szobrász.

– Olyan alkotást akartunk létrehozni, amely az örökkévalóságig áll majd és megtestesíti a zöld-fehér klub szellemiségét. Ennek a madárnak a legkomplexebb a jelentése, egyszerre szimbolizálja az akaraterőt, a szabadságot és a rendkívüli teljesítményt.

Betonból készülő focilabda az alapja a szobornak – tervezése és kivitelezése hét hónapja kezdődött.

turul_szobor

– Ez a munka mérföldkövet jelent számomra. A sas átadóünnepsége terveink szerint május végén lesz – tette hozzá az alkotó, aki már számtalan óriásszobrot készített, s nemcsak hazai, hanem nemzetközi elismerésekben is részesült.

Orosz Pál (46), az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója szerint mindenki büszke lehet Európa legnagyobb sasszobrára.

– A fociszakosztályunk címerét a húszas években tervezték, azóta jelképe az egyesületnek a sas, amelyet mi büszkén viselünk. A szobrot a látványterveken megnéztem, lenyűgöző alkotás, amely tükrözi klubunk szellemiségét – nyilatkozta Orosz.

P. N. / Blikk