Sok kérdés merült fel tegnap és ma is, hogy mit nyer a tegnap bejelentett tíz éves szerződéssel a Ferencváros, s milyen lehetőségeket nyit meg az számunkra. Ennek jártunk utána.

A Lagardere egy nagy cégcsoport évi 7 milliárd eurós bevétellel (összevetésként ez több, mint kétszer akkora, mint a teljes magyar T-com csoporté), lapokkal, könyvkiadókkal, tévékkel, rádiókkal. Üzemeltet még reptereket, vasútállomásokat is, A legfontosabb számunkra, a 100%-ban saját tulajdonban lévő leányvállalata, a Lagardere Unlimited sport- és szórakoztatóipari szolgáltatásokat nyújt, ők kezelik számos sorozat médiajogait, marketingjogokat, rendezvényszervezéssel, sportolók és művészek menedzselésével, stadionfenntartással is foglalkoznak.

LUSS

LUSS

Többek közt olyan sorozatok médiajogait értékesítik, mint az idei téli s a két év múlva rendezésre kerülő riói nyári olimpia, s az idei VB, a BL, az EL selejtezői, a Libertadores Kupa, a Skót bajnokság, de a teniszben és sok más sportágban is számtalan versenyt rajtuk keresztül vehetnek meg a médiumok. Rengeteg sportolót is képviselnek, ők látják el az amerikai focista Reggie Bush, vagy Viktorija Azarenka körüli menedzseri feladatokat is. A szintén 100%-ban Lagardere-tulajdonban lévő Sportfive (innen érkezik a magyar projektcéget irányító Szekeres Tamás társügyvezetője, Ulrik Ruhnau is) olyan csapatokat segít, többek közt szponzorkeresésben, tornaszervezésben, túrák szervezésében, mint a Dortmund, a Hannover, a Hamburg, a Leverkusen, a Hertha, a Monaco, a PSG, A Lyon, de együtt dolgoznak a Forma-1-es Mercedesszel, van szerepük az alpesi síben is. Ami a legfontosabb, több tucat modern stadiont üzemeltetnek szerte Európában, Franciaországtól Németországon át Lengyelországig.

Fotó: Market

Fotó: Market

A tegnap bejelentetett tíz éves szerződés a Ferencváros számára elsősorban stabilitást nyújt, olyan fix (és információink szerint bankgaranciával bebiztosított) bevételt jelent, ami nagyságrendekkel magasabb annál, mint amit a Ferencváros maga ki tudna termelni a stadionüzemeltetésből.

A Manchester United egyben, hatalmas fix összegért adja el a Nike-nak a merchandising-jogokat, mert tudják, maguk nem tudnának annyi emberhez eljutni, mint a Nike-n keresztül. Nekünk ehhez képest információink szerint még annyi előnyünk is van, hogy ha a stadion bevétele elér egy bizonyos összeget, afelett a fix összeg mellett részesedést is kapunk a jövedelemből.

Ha valakinek ez túl jól hangzik, s nem érti, miért éri meg a francia-német csoportnak a kapcsolat: a Lagardere-SportFive-nak olyan knowhow-ja, nem csak a sportot érintő kapcsolati rendszere és tőkéje van, amellyel rövid úton nyereségessé tudja tenni a stadion-üzemeltetését. A S ebben biztosak is, különben nem kötöttek volna tíz éves szerződést. A Lagardere ráadásul erősen érdekelt innentől fogva, hogy a Fradi igazán sikeres legyen. Hisz, ha nem lesz az, az komolyan megnehezíti a dolgukat, így érdekeltek lehetnek többek közt szponzorok idevonzásában, nagy érdeklődést vonzó nemzetközi tornák leszervezésében, ahogy ezt más csapatoknál is megteszik. Mert ők is tudják, hogy a stadion-projekt egy igazán jó Fradi nélkül nem lesz sikeres.

Persze azt se higgye senki az sem, hogy tegnap, illetve a stadion megnyitásakor eljött, eljön a tejjel-mézzel folyó Kánaán. Nem, de nagyon komoly lehetőség kaptunk, amellyel a vezetőknek, a játékosoknak és nekünk fradistáknak is élnie kell. Az elmúlt 24 évben több kisebb-nagyobb lehetőséget már elszalasztottunk, hát vigyázzunk arra mindannyian, hogy ezzel most éljünk! Hajrá Fradi!