Paunoch Péterrel beszélgetett a Nemzeti Sport brazil támadónkról.

A 25 éves Somáliának ez a harmadik szezonja a Ferencvárosban. A szélső 2014-ben öt bajnokin négy gólnál jár, az ősszel nem volt eredményes. Ha ilyen ütemben termeli tovább a gólokat, akkor a 2013–2014-es lehet a legeredményesebb bajnoki idénye Magyarországon, hiszen az elsőben 15 meccsen négy gólt szerzett, a másodikban pedig 28 találkozón jutott ötig. Összesen 60 mérkőzésen 13 találatot jegyzett, miközben a Ferencváros történetének másik tíz brazil futballistája összesen 203 NB I-es bajnokin termelt ugyancsak 13 gólt.

„Somáliát még Prukner László edzősködése idején ajánlottuk be Végvári Ákos kollégámmal a Ferencvárosnak. A stáb egy kimondottan gyors játékost keresett, és Somália sebessége rögtön szemet szúrt, ezért ajánlottak szerződést neki. A helyzetét bonyolította, hogy brazil klubja nehezen engedte el, mert tisztában volt az értékeivel. Sikerült azonban kölcsönvenni opciós joggal, később pedig a Ferencváros érvényesítette az opciót. Somália nemzetközi összehasonlításban is gyors játékosnak számít, 3.6 másodperc alatt fut harminc métert. Technikai képzettsége azonban nem volt azonos szinten a gyorsaságával, ezért is kerülhetett az NB I-be, mert amúgy nem hozzánk jött volna. Ám mióta itt van, minden edzőnél fejlődött.”

„A brazil játékosok közül sokaknak gondot okoz a beilleszkedés, amikor Európába kerülnek. Somália azonban jól vette az akadályokat, köszönhetően profi mentalitásának és annak, hogy emberileg is csak pozitívan beszél róla mindenki. Szerény személyiség, akit megszerettek a klubnál, és a szurkolók körében is népszerű. A játéka az évek során komplexebbé vált, és ma már üde színfoltnak számít az NB I-ben játszó légiósok között.”

„Lázár Bence kijelentésével aligha foglalkozott különösen, nem az a típus, aki felveszi az ilyeneket. Amúgy ehhez csak annyit, hogy azóta Somália kétszer annyi gólt szerzett az NB I-ben, mint Lázár Bence. A brazil légiós azonban nem kifejezetten befejező csatár. Neki tér kell a játékhoz, a szélen tud igazán élni, az előkészítés az elsődleges feladata. Más kérdés, hogy ha olyan labdákat kap, mint mostanában Leonardótól, akkor még a tíz gól fölötti szezon sem elképzelhetetlen. Leonardo érkezése nagyon jó hatással van a játékára, mert remekül megérti magát a honfitárssal, és felnéz rá, tudja, hogy sokat tanulhat tőle. Amúgy ami a derbit illeti, a közeg ilyenkor őt is magával húzza, ez számára is kiemelt fontosságú találkozó.”

„Szóba kerülhet ez a téma, de a hídon akkor kell átmenni, amikor odaérünk. Egyelőre nem volt érdeklődés a szövetségi kapitány részéről, így most nincs miről beszélnünk. A távolabbi jövőben nem zárható ki a nyugat-európai folytatás sem, mert ha ilyen ütemben tud tovább fejlődni, előbb-utóbb ott is felfigyelhetnek rá.”

NSO

Hajrá Fradi!

Hajrá Fradi!