Bajnokok Ligájába jutott együttesünk kapusa elemezte a helyzetet.

– Klasszikus esetben azt szoktuk mondani, ami az én véleményem is, hogy kapusposzton az az ideális, ha van egyes számú kapus, aki fiatal, tehetséges, ambiciózus, de mellette van egy idősebb kapus, aki fel tudja dolgozni, hogy nem ő a kezdő, de bármikor bevethető – kezdte Hajdu Attila. – A másik variáció, ha van egy harminc év körüli első számú kapusom, és van mellette egy fiatal csikó, aki szintén meg tud barátkozni azzal a helyzettel, hogy ő a második számú. Bármilyen más összetételben ez a helyzet feszültséget okoz, mert egy hely van, és mindkét kapus védeni akar. Itt csapatjátékról beszélünk, és segítenie kellene egymást a két játékosnak. Még nem láttam olyat, hogy egy csapatban két hasonló korú és tudású kapus kellően támogassa egymást és valóban annak drukkolnak, hogy a másik jól teljesítsen. Lehet, hogy van ilyen. Nem zárom ki, de én ilyennel még nem találkoztam a pályafutásom során.
Bevédte magát

Hajdu Attila a Sport TV Fieszta című műsorának egyik szakértőjeként is gyakran találkozik Iker Casillas és Diego López esetével. Ők hasonló korban vannak, és mindketten klasszisok…

– Az egy speciális eset, mert Diego Lópezt nem Casillas nyakára hozták, hanem ha jól emlékszem, volt egy sérülés a dologban, és mivel Casillas cseréje, Antonio Adán nem vált be, így visszahozták a Real Madridban nevelkedett Diego Lópezt. Mindig benne van a pakliban, hogy valaki megsérül, és aki a helyére érkezik, az bevédi magát. Véleményem szerint itt ez történt. Bevédte magát, majd Mourinho távozása után jött Ancelotti, akinek szintén López teljesítmény volt szimpatikus, de nem érdemtelenül, mert a két edző döntését alátámasztják a tények, hogy Diego López a Real egyik legjobbja. De a lényeg, hogy ehhez kellett egy sérülés, a Fradinál viszont ilyenről nem tudok.

A Ferencváros nyáron szerződtette Kurucz Pétert, de a hálóőr súlyosan megsérült, így Jova Levente mögött nem maradt használható tartalék. Ezért is szerződtették Dibusz Dénest, és a klubvezetés azt várja, hogy a két fiatal hálóőr inspirálja egymás teljesítményét.

– Lehet, hogy spannolni fogják egymást, kívánom, hogy így legyen, de szerintem ez tízből ha kétszer összejön… Nem lehet elmenni amellett, hogy ereje tejében lévő emberekről beszélünk, és mindkettő játszani akar. Nyáron szerződtették Kurucz Pétert, most meg Dibusz Dénest is Jova nyakára hozták, ez számomra azt mutatja, hogy nem elégedettek Levente teljesítményével. Ha elégedettek lennének, akkor hoztak volna inkább egy öreget, hogy üljön le a padra egy-két évre. A napokban olvastam, hogy a Haladás szerződtetni akarta a harmincnyolc éves Németh Gábort, mert szükségük van egy cserekapusra. Szerintem ez az ideális megoldás. Ha a Fradinál meg lennének elégedve Jovával, akkor egy hasonló igazolásban gondolkodtak volna. Helyette hoztak egy azonos képességű kapust, hogy így tartsák drukkban. Ez elsülhet jól, de rosszul is. Megtörténhet, hogy a kapus úgy érzi, most itt vannak mögöttem, ezért jobban fog védeni, de úgy is elsülhet, hogy azt gondolja, ha nem véd jól, akkor holnap már más játszik, és ez görcsössé teheti. Engem annak idején ez inkább zavart. A kapuban nyugodtság és higgadtság kell. Ez egy speciális poszt, ezért a versenyeztetés nem mindig a legjobbat hozza ki a kapusokból. Én személy szerint nem vagyok ennek a híve, de tény, hogy szoktak ilyet csinálni a Fradi mellett más külföldi nagy csapatokban is. Nekem Németországban azt mondták, hogy két kapus van, te kezdesz. Egy hiba benne van, de a második hibánál jön a másik. Engem ez inkább bénított, minthogy ösztönzött volna.

Hajdu Attila mindkét kapust nagyon tehetségesnek tartja, így nem tudott dönteni abban a kérdésben, hogy márciusban vajon melyikük nevével kezdődhet a Ferencváros összeállítása.

– Nem tudom, mert nem vagyok ott, és nem látom őket edzés közben. Dibusz Dénes három évvel ezelőtt berobbant az élvonalba egy hihetetlen teljesítménnyel, de úgy érzem, ez a teljesítmény most megtorpant. Nem véd rosszul most sem, de az a felfelé ívelő pályafutás, ha egy diagramon lehetne ábrázolni, most vízszintes helyzetben van. Jova Leventének nem volt ilyen hangos berobbanása és felfelé ívelése, de úgy gondolom, hogy amióta bekerült a Ferencváros kapujába, voltak jó és rossz meccsei is, de összességében az évek alatt nem okozott csalódást. Így látatlanban, mivel nem láttam őket edzésen, sem edzőmeccsen, azt tudom mondani, hogy nálam teljesen egál ez a két kapus –
zárta a beszélgetést a tízszeres magyar válogatott kapus, Hajdu Attila, aki a Bajnokok Ligájában is védhetett.

forrás: rangado.hu