Vízilabda szakosztályunk vezetőjével beszélgettek.

Szakosztály-elnökként biztos nem, talán játékosként sem volt még olyan nehéz idényed, mint ez a maratonira nyúlt szezon. Varga Dénes a sajtóbeszélgetésen azt mondta, örül annak, hogy klubvezetőként ti nem használtátok a csalódás szót, de ő a bajnoki döntő elmaradása miatt csalódott. A rengeteg gátló tényező miatt utólag elmondható, hogy kihoztátok a legtöbbet ebből az évadból, pláne a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében történtek fényében?
Úgy gondolom, hogy a kupagyőzelmet nem kell megmagyarázni. Most utólag felértékelődik, hiszen két nagyon fontos játékosunk – Varga Dénes és Zalánki Gergő – nélkül értük el. Tényleg nem hangzott el a csalódás szó részünkről, talán azért sem, mert ismertük a körülményeket. Az OSC-vel vívott utolsó három meccsből kihoztuk a maximumot, csak az alapszakaszban hiányzott ellenük mondjuk egy döntetlen, mondjuk az utolsó mérkőzésen. Azért 0-6-tal bemenni a rájátszásba… Az OSC jó csapat, de hangsúlyosabb, hogy inkább jól felkészített, remélem nem bántok meg ezzel senkit, ha ezt mondom. Úgy gondoltam, hogy ilyen hátrányból indulva is megverhetjük őket háromszor, kettő meccs jól is alakult, a harmadik már nem. Belevehetném a BVSC-vel idegenben vívott meccset is, hiszen ha az megvan, akkor az OSC előtt végzünk, és akkor többet játszhattunk volna hazai pályán.

Amióta te vagy az FTC vízilabda-szakosztályának elnöke, nem volt még akkora játékosmozgás a férfi csapatnál, mint most. Tavaly csak két magyar fiatal pólóst igazoltatok, most is folytattátok ezt az utat két hazai tehetség és egy rutinosabb kapus szerződtetésével, viszont három új légiós is érkezik, de nem olyan nagynevűek, mint eddig. Ennek a két elképzelésnek a mixe érvényesült most?
Igen, nagyon nehéz vállalás, amit csinálunk. Nemzetközileg szeretnénk helyt állni, de a magyar vízilabdának is adnánk játékosokat. Ez utóbbi szempont nekem személy szerint is fontos. Vigvári Vendel például most BL-döntőt játszhatott, mert idejött, Lehet, hogy nehéz utat választott, mert Dumi és Fountoulis mögé jött, de közben tanulhatott tőlük, most meg előreléphet. Azt mondom, hogy Jakšić és Fountoulis helyett jön Merkulov, aki védő is, így mindenképpen több hely marad a kapásoldalon. Vendelnek a beilleszkedés sem lehetett könnyű, mert egy kész csapatba érkezett, és abban kellett megtalálni a helyüket Fekete Gergővel együtt, aki Debrecenből érkezett és az idény előtt soha nem játszott felnőtt nemzetközi mérkőzést, néhány napja pedig a BL-döntőben fogta az ellenfél centereit. De megmutatta, hogy itt a helye és együtt tud játszani nagyobb nevű játékosokkal.

Eddig elég jól belenyúltatok a légiósok választásába. Két éve a Groupama Aréna egy másik termében mesélted el, hogy Nicolas Constantin-Bicari megszerzésére te beszélted rá Varga Zsoltot. Bejött, a kanadai a világ egyik legjobb centere lett a Fradiban.
Mert emlékszem, hogy kérdezted, hogy ő hogy??? Meglátjuk, most mi lesz. Nem véletlenül mondtam Merkulovot, jó játékosnak gondolom. Damonte teljesen ismeretlen, viszont tudom, hogy milyen jól passzol, jól lő és hogy igazi csapatember. Ők abszolút nem világsztárok. Innentől az esélyesség terhéből is leveszünk magunkról, azt is tudom, hogy egy BL nyolcas döntőig is milyen nehéz eljutni. Belgrádban beszélgettem más klubok vezetőivel, nem tudják, hogyan lépjenek tovább, mert mindig csak hatodikok meg hetedikek. Az, hogy nálunk most három nem világklasszis külföldi lesz, akik mellett 20 évesek is fognak játszani, különösen jó.

A teljes beszélgetés: EuroSport