Észtországban, csapatunk női focistája, Inna Zlidnis lett 2016-ban hazája legjobbja. Gratulálunk!

Női labdarúgó-csapatunk játékosa, Inna Zlidnis fantasztikus díjat zsebelt be. Észtországban minden évben megválasztják az év női labdarúgóját, és idén őt érte ez a megtiszteltetés.

Mindössze ez a második alkalom, amikor nem csak a nemzeti csapat, illetve a korosztályos válogatottak edzői választják meg a legjobbat, hanem már az észt élvonal trénerei, és újságírók is szavazhatnak.

Nagyon meglepődtem, amikor megtudtam, hogy én nyertem. Ez volt a harmadik alkalom, hogy bekerültem a legjobb három köze, és nagyon jó érzés, hogy rám gondoltak – mondta nagy örömmel Inna. – Versenyhelyzetben mindenki a legjobb eredmény elérésére törekszik. Minden évben sokan kitűzzük magunk elé ezt a díjat, így mondhatni, hogy nagy verseny volt érte.

Játékosunk szerint mindezek ellenére nincs egyszerű dolga az észt női futballistáknak, hiszen nagyon kevés lehetőségük van arra, hogy kibontakoztassák tehetségüket.

inna-zlidnis

Észtországban a női futballisták majdnem 100 %-a amatőr. Ott nem tisztelik annyira a női labdarúgást, mint itt. Mindenki végzi a munkáját, és csak utána foglalkozhatnak vele. Nagyon kevés helyen több ez, mint hobbi. Emiatt a bajnokság sem annyira erős.

Inna hosszú utat járt be, az év játékosaként kétszeres magyar bajnoknak és kupagyőztesnek mondhatja magát.

Tizennégy évesen kerültem először közel a futballhoz. Először azt gondoltam, hogy nem szeretném csinálni, mert egyáltalán nem voltam jó semmilyen sportban. Az iskolában azt mondták, muszáj kipróbálnom az edzéseket. Különös volt, hogy mindösszesen öt lány volt az öltözőben -mesélte Inna. – Egy játékosfelfedező jött az iskolába, és így kerültem az első csapatomhoz.

Észt játékosunk ezután Németországban próbált rövid időre szerencsét, de hamar megérkezett a Ferencváros ajánlata.

Mindenképpen Magyarországra akartam jönni, mert a férjem akkoriban a magyar bajnokságban játszott. Több lehetőségem is volt, de végül a Ferencváros mellett döntöttem.

Inna tervei közt sokáig szerepel még Magyarország és a Ferencváros, hiszen már magyarul is tanul.

Saját szememmel tapasztalom a változást a csapatnál, és hiszem, hogy el tudjuk érni a Bajnokok Ligája főtábláját.

Fradi.hu, fotó: Észt Labdarúgó Szövetség.