A Fradi sikerszériájáról Báró mellett Gellei Imrét és Wukovics Lászlót kérdezték.

Bálint László ezer szállal kötődik a Fradihoz, kétszeres bajnok, tagja volt a KEK- és a VVK-döntőbe jutott csapatnak, jelenleg a Ferencváros Baráti Kör elnöke. A magyar válogatottban 76-szor szerepelt, majd 1988-ban a magyar válogatott technikai igazgatójaként dolgozott. Bálint véleménye szerint az újabb bajnoki cím csupán a klubnál zajló hosszú építkezés egyik állomása, amely elsősorban a szisztematikus munkának köszönhető, mely vonatkozik a tudatos igazolásokra és a szakmai stáb munkájára is. A klublegenda szerint a távlati cél egyértelműen az, hogy a csapat rendszeresen a Bajnokok Ligája vagy az Európa Liga csoportkörébe jusson, „ez abszolút reális elvárás, hiszen még egyszer olyan blama nem fordulhat elő, mint tavaly, amikor a feröeri Klaksvík elleni visszavágón egyszerűen leblokkolt a csapat”. Arra a felvetésre, mely szerint az NBI-nek és a Fradinak mennyire tesz jót, hogy a zöld-fehérek ennyire kiemelkednek a mezőnyből, Bálint László így felelt: „Egyértelmű, hogy a jelenlegi helyzet sem a bajnokságnak, sem a Ferencvárosnak nem tesz jót – de ez nem a Fradi hibája!” Bálint úgy véli, az FTC a követendő példa lett – „tessék, utánunk lehet csinálni! Személy szerint örülnék neki, ha két, három komoly vetélytársunk lenne, mert ezzel a bajnokság színvonala is emelkedne!” Bálint László a cseh bajnokságot említi afféle etalonnak, hiszen a szomszédos ország három klubcsapata (az Európa Ligában a Slavia és a Sparta Praha, míg a Konferencia Ligában a Plzen) is bejutott Európa legjobb tizenhat illetve nyolc csapata közé! Örök téma, hogy melyik lebonyolítási forma lenne igazán ideális? Maradjon a jelenlegi, 12 csapatos formula vagy inkább bővüljön a mezőny? „Lássuk be, a jelenlegi, 12 csapatos NBI sem túlságosan magas színvonalú. Képzeljük el, mennyit esne vissza a nívó, ha ez a mezőny még négy csapattal bővülne! Éppen ezért én a kétfordulós rendszer híve vagyok, mely után alsó- és felsőházra oszlana szét a mezőny. Ez azért is lenne hasznos, mert megszűnnének a nagy különbségű győzelmek, és sokkal színvonalasabb, végig kiélezett találkozókat is láthatnának a szurkolók!

A korábbi szövetségi kapitánynak, Gellei Imrének is van ferencvárosi kötődése, hiszen 2005-2007 között, az egyik legnehezebb időszakban, a másodosztályban volt a csapat vezetőedzője. A szakember szerint elsősorban annak köszönhető a zöld-fehér klub kiemelkedő szereplése, hogy „Hajnal Tamás sportigazgató évek óta kitűnő munkát végez, olyan gyors és robbanékony játékosokat szerez meg, akik teljesen más dimenzióban játszanak, mint az NBI-es mezőny többsége”. Gellei szerint a kiemelkedő eredményesség a folytonosságnak is köszönhető, a vezetők odafigyelnek a hétköznapokra, és ezzel tisztában vannak a játékosok is. A sikerben természetesen elévülhetetlen érdemei vannak a Dejan Sztankovics nevével fémjelzett szakmai stábnak is, a csapat vezetőedzőjéről Gellei csak annyit jegyzett meg: „karakteres személyisége passzol a csapathoz, és nyilván az a cél, hogy a nemzetközi porondon is még többet kihozzon az együttesből”. A szakember szerint is egyértelműen jót tenne a Ferencvárosnak, ha a bajnokságban méltó vetélytársai lennének, több élesebb meccset játszana a csapat, hiszen ahogy szokták mondani, „teher alatt nő a pálma”… A bajnokság létszámával kapcsolatban Gellei viccesen csak annyit jegyzett meg, hogy „már ebből a szempontból is a szépkorúak közé tartozom, hiszen a klasszikus 16 csapatos felállást kedvelem. Ebben a formában nem sérülne a fair play szelleme, oda-visszavágó mérkőzéseket játszanánk a csapatok, nem fordulhatna elő, hogy az egyik klub kétszer játszik hazai pályán, a másik pedig csak egyszer”.

Wukovics László bízik abban, hogy hamarosan lesz komoly kihívója a Ferencvárosnak. „Nagyon jó lenne a magyar futballnak, ha lenne legalább egy – a kettő még nem reális – kihívója a Fradinak, és így érdekesebb lenne a bajnokság. Hogy melyik csapat lehet ez? A Fehérvár FC nagyon meggyengült, igaz, önmagukhoz képest most egy nagyon jó idényt produkáltak, de a fehérváriak még esélytelenek a bajnoki címre. Teljesen más költségvetésből gazdálkodik a Fehérvár, mint néhány évvel ezelőtt, amikor még kétesélyes volt az aranyérem sorsa” – hangsúlyozta Wukovics, majd hozzátette, hogy másik egykori csapata is felzárkózhat a MOL támogatásával néhány éven belül. „Az újpesti tulajdonosváltás a MOL bekapcsolódásával nagyon sokat segíthet abban, hogy hamarosan újra a bajnoki címért harcolhasson a lila-fehér együttes. Kíváncsi vagyok, hogy kikkel erősítik meg majd az újpesti keretet, miközben azt is tudni kell, hogy nem lehet komoly csapatot létrehozni egyik napról a másikra. Ehhez szisztematikus munkára van szükség. Az Újpest FC azért lehet jó választás a MOL-tól, mert ott van komoly szurkolói bázis is. Mindenképpen egy ilyen csapatot kell anyagilag megerősíteni. Magyarországon az lenne a jó, ha több erős szponzor tudna beszállni, és így más klubok is tudnának olyan játékosokat igazolni, mint akik a zöld-fehérekhez érkeznek.” A Ferencvároshoz visszatérve a nagy kérdés, hogy mi kell az újabb Bajnokok Ligája-csoportkörhöz, ami az elmúlt öt évben csak egyszer, 2020-ban az ukrán edzővel, Szergej Rebrovval sikerült. Az egykori Üllői úti kedvencnek erről is van határozott elképzelése. „Nyáron meg kell tartani az értékeinket, ami nagyon nehéz lesz. Gondolok itt Varga Barnabásra vagy például Traoréra. Biztos lesznek érdeklődők, akik elvinnék őket, miközben melléjük olyanokat kellene igazolni, akik szintén ezt a magas szintet képviselik. Csak így maradhat reális esélye a Ferencvárosnak a BL-csoportkörre. Traoré húzóembere a csapatnak, aki sokat volt sérült, de most már kezdi visszanyerni a régi formáját, ráadásul rendkívül gyors, gólerős és rengeteg gólpasszt ad. Ilyen játékosokra van szükség ahhoz, hogy a főtábla elérhető legyen a BL-ben számunkra.” Wukovics László megjegyezte, hogy nincs könnyű helyzetben a Fradi a csapat egyben tartása kapcsán. „A hátralevő négy bajnokin több lehetőséget kapnak majd azok a játékosok, akik eddig kevesebbet bizonyíthattak. Ők majd most szeretnék megmutatni, hogy mit tudnak. Mindenki szeretne szerződést hosszabbítani vagy esetleg eligazolni egy még jobb európai csapatba, vagyis többen – jó értelemben mondom – ugródeszkának használják a Ferencvárost. Ez egy ördögi kör; ha eladod a legjobb játékosaidat és igazolsz helyettük újakat, akkor időre van szükséged, mire őket beépíted, közben pedig jönnek a BL-selejtezők. Dönteni kell majd a klubnál. Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy ha van kereslet valaki iránt és megfizetik, akkor elengedik, így viszont nehéz lesz feljutni a BL-főtáblára.

Magyar Nemzet, Mandiner