Elek Gáborral beszélgettek csapatunk Bajnokok Ligája szerepléséről.

Szép győzelemmel zárta a csoportkört a Bajnokok Ligája A-csoportjában a Ferencváros, amely már nem léphetett előrébb, de nem is csúszhatott hátrébb a negyedik helynél. A házigazda Odense is hasonló cipőben járt, a dánok biztos harmadikként várták a találkozót, amelyen aztán végig futottak az eredmény és a zöld-fehérek után, s bár a hajrában felcsillant előttük az egyenlítés lehetősége, az FTC a végjátékban is jobban koncentrált, és 28–25-re nyert.

Kezdjük azzal, hogy az első félidőben Bíró Blanka jelentette a különbséget, védéseivel támaszt adott a védekezésünknek, amely kiválóan működött, és ebből tudtunk futni – értékelt hétfőn már az amszterdami repülőtéren, átszállásra várakozva Elek Gábor, a Ferencváros vezetőedzője. – Élvezte a játékot a csapat, főleg a védekezést. Nagyon örültem, hogy Cirjenics-Kovacsics Anikó jól szállt be a mérkőzésbe, sajnáltam, hogy kisebb sérülést szedett össze, és a folytatásban már nem akartunk kockáztatni a játszatásával. Tetszett a két beállónk, Kisfaludy Anett és Alicia Stolle teljesítménye is, ráadásul utóbbi kényszerből szerepel ezen a poszton – örömteli, hogy ebben a helyzetben így lehet számítani rá.

A szakember természetesen azt is megemlítette, hogy a tét nélküliséget a magyar csapatok mindig jobban viselik, felszabadultabbak, s bár az okokat nem sikerült megfejtenie, ezúttal is így történt. Az FTC eddigi produkciója rendkívül hullámzó volt, így azt is felvetettük Elek Gábornak, hogy esetleg meg tudja-e mondani egy-egy összecsapás előtt, hogy milyen lábbal keltek aznap a lányok.

Halvány sejtéseim vannak róla – válaszolta az edző. – Az igazság az, hogy a szerda-szombat ritmusban főleg a hétközi bajnokikon nem tudtunk megfelelő teljesítményt nyújtani, aminek az az oka, hogy a hétvégi meccsek után, hétfőn mindig muszáj keményebb melót beletenni az edzésbe, így nem elég friss a csapat a hazai vetélytársak ellen, ami a keret átlagéletkorának is betudható. Viszont szükség van erre, hogy a Bajnokok Ligájára megfelelően felkészüljünk. Mindig igyekszünk kicentizni a munka mennyiségét.

A BL csoportkörének végeztével viszont most lesz nagyjából egy hónapja a Ferencvárosnak, amikor csak az itthoni feladatokra kell koncentrálnia, ami úgy kell a társaságnak, mint egy falat kenyér.

Nagyon kell most ez az időszak, ugyanakkor elég intenzív hetek jönnek. A munkaszakaszok rövidebbek lesznek, viszont több lesz a meló, a pihenőidő pedig meghosszabbodik – ecsetelte Elek Gábor. – Jelenleg Janurik Kinga és Szucsánszki Zita beteg, a sérültek közül Beatrice Edwige-t és Kovács Anettet az egész idényre elvesztettük. Dragana Cvijics talán már pénteken visszatérhet, ugyanakkor figyelnünk kell Márton Gréta bokájára is, mert régóta fájdalmakkal játszik.

A Ferencváros negyedikként lépett tovább a csoportjából, ezért a playoffban a B-jelű nyolcas ötödikjével, a Buducsnoszt Podgoricával meccsel a nyolc közé kerülésért. Az FTC mestere szerint reális a negyedik helyezés, főleg a pocsék idényrajt után…

Valóban nem voltunk jó állapotban, a második fordulóban Szucsánszki, Tomori Zsuzsanna és Cvijics nélkül húsz góllal kaptunk ki a Bietigheim otthonában – idézte fel a nehéz kezdetet a tréner. – Kétszer kaptunk ki a Bresttől, és egy hónapja még nem voltam biztos benne, hogy idáig jutunk, az őszi kezdés alapján ki is eshettünk volna. A német csapatra visszatérve: ismét bebizonyosodott, mennyire hajlamosak vagyunk szélsőségesen gondolkodni. Sokan akkor final fourba vizionálták a Bietigheimet, és bevallom, én sem nagyon láttam még olyan sebességet, ahogy a játékosai kézilabdáztak az első négy fordulóban – de Tomori Zsuzsi azt mondta nekem, hogy ezt nem lehet egész évadban tartani, és tessék, tovább sem jutott a csoportból! A Vipers és a CSM Bucuresti kiemelkedett, utánuk lehetett versenyezni.

Elek Gábor szeretné hinni, hogy a továbbiakban csapata kiegyensúlyozottabb teljesítményre lesz képes, amihez az is szükséges, ne kelljen minden héten más összetételben szerepeltetni a csapatot. A múlt héten például a Mosonmagyaróvár elleni bajnokira kedden kihirdetett keret szerdára már szétesett…

A legfontosabb most a következő három-négy hét munkája lesz, majd a Buducsnoszt ellen kellene továbbmennünk. Ennél messzebbre most nem tekintünk” – zárta mondandóját Elek Gábor.

NSO