Tornászaink túlteljesítették az előzetes várakozásokat Münchenben. Gratulálunk!

Augusztus 18. és 21. között rendezik a Multisport Európa-bajnokságon a tornászok versenyszámait Münchenben. Szombaton sor került a férfiak csapatversenyének döntőjére, ahová a magyar válogatott is bejutott Balázs Krisztiánnal a soraiban. Krisztián talajon 13.166 pontot ért el, majd lovon 13.100-at, párhuzamos korláton 13.833-at, nyújtón pedig 13.866-ot. A Mészáros Krisztofer, Balázs Krisztián, Tomcsányi Benedek, Kardos Botond, Kiss Balázs összeállítású magyar csapat végül 243.527 ponttal a hatodik helyen zárta az Európa-bajnokságot, bő három pontra a bronzérmes törököktől. Ennek a remek helyezésnek köszönhetően a magyar válogatott részt vehet az október 29. és november 6. közötti, liverpooli olimpiai kvalifikációs világbajnokság csapatversenyében.

Balázs Krisztián

Nagyon örülök, hogy be tudtunk kerülni a fináléba, majd pedig két helyet is javítottunk, büszke vagyok a csapattársaimra és a csapatra is. Ami az én teljesítményemet illeti egy nagyon nehéz időszak után tízből tíz jó gyakorlatot be tudtam mutatni. Köszönöm az edzőmnek, minden szakembernek, a családomnak és mindenkinek, akik ehhez hozzátettek. Részben még mindig sérült vagyok, hiszen például az utóbbi fél évben alig csináltam gyakorlatot gyűrűn, ez köszönhető egy makacs vállsérülésnek. Nyújtón 1 tizeddel maradtam le a döntőről, amit sajnálok, de erősebb bennem az öröm, amit a csapat és a saját teljesítményem ad.

Kovács István, szövetségi kapitány

Őszintén szólva erre nem számítottam. Már a selejtezőnél is elmondtam, hogy a döntőbe kerülésnek is nagyon örültünk, de az, hogy javítani is tudtunk… hihetetlen. Ha nem rontunk, akkor bele tudtunk volna szólni akár a dobogós helyezésekbe. Azt tudom, hogy rengeteget dolgoztunk, dolgoztak a srácok rendületlenül. Az volt az előzetes cél, hogy bejussunk a legjobb 13-ba a vb miatt, én az első 10-nek már örültem volna, ez tényleg minden képzeletet felülmúl. A külföldi delegációk vezetői is elmondták, hogy remekül tornáztunk, és elismeréssel beszéltek rólunk, mind felnőtt, mind utánpótlás szinten, azt kérdezték, hogy mit csináltunk. Nagyon jó érzés. Ez köszönhető az edzői gárdának és a töméntelen munkának, na meg persze a gyerekeknek, akik fantasztikusak, sikerre éhesek.

Dr. Magyar Zoltán, MATSZ-elnök

Nagyon jó volt a verseny. Három csapat is fél ponton belül volt, így lettünk hatodikok, és pontszerzők is, ez nagyszerű. Felesleges problémázni azon, hogy ki, mit rontott el. Amikor elindultunk, én a nyolcadik helyért bármit odaadtam volna. Le a kalappal, remek csapat vagyunk, de még jobbak leszünk. Ezt mutatja, hogy a többi nemzet képviselői, tornászai is jöttek és gratuláltak, hogy előzetesen nem feltétlenül számoltak velünk, de ezentúl már muszáj lesz számításba venni bennünket is. Anyagerőben és kivitelben is ott vagyunk, legyőztük például a németeket hazai pályán, ami szintén nagy fegyvertény. Emellett a MOB elnöke, Gyulai Zsolt és Schmidt Gábor helyettes államtitkár is itt volt velünk és szurkolt, fantasztikus ez az eredmény.

Bővebben: Fradi.hu, MATSZ