Bogdán Ádámot kérdezték a Fradiról, a válogatottról és a Liverpoolról is.

Nehéz időszak volt Bogdán Ádám pályafutásában a 2017–2018-as idény, amikor a keresztszalag-szakadása után egyetlen mérkőzésen sem lépett pályára. A rehabilitációját töltötte, miközben a klubja, a Liverpool a BL döntőjéig menetelt. A kijevi finálé nem úgy sült el, ahogy azt Jürgen Klopp csapata megálmodta.

Szalah már az első félidőben elhagyta a pályát sérülés miatt, a szünet után pedig Karius kapus előbb Karim Benzema lábára dobta a labdát, úgy kapott gólt, majd bevédte Gareth Bale távoli lövését. Végül 3-1-re kikapott a Liverpool, és sorozatban harmadszor lett BL-győztes a Real Madrid Ronaldo utolsó királyi mezben lejátszott meccsén.

A keretből kimaradt Liverpool-játékosokkal együtt én is a stadionban szurkoltam, együtt utaztunk a csapattal, az öltözőben is ott voltam – elevenítette fel a Magyar Nemzetnek Bogdán Ádám, aki 2015 és 2019 között volt az angol sztárklub labdarúgója, mialatt kétszer kölcsönadták. – A meccs után drámai csend volt, mindenki próbálta magában rendezni a ­gondolatait. Nem voltak kellemes pillanatok, a díjátadó alatt többen magukba zuhantak, sírtak. Nagyon hosszú volt a hazaút Kijevből.

Bogdán szerint a klub vezetői jól reagáltak a vereségre, leszűrték a tanulságokat, és annak megfelelően döntöttek. 2018 nyarán a Liverpool 62,5 millió euróért megvette az AS Romától Alissont, aki ezzel megdöntötte Gian­luigi Buffon kapusért kifizetett átigazolási rekordját.

Alisson érkezése rengeteget adott a Liverpoolnak, fantasztikus teljesítményt nyújt a kapuban, ahogy az is sokat számított, hogy a védelemben többen felnőttek Virgil van Dijk mellé, a középpálya megerősödött, a támadótrió pedig már variálható – fogalmazott Bogdán Ádám, aki az Alisson szerződtetése előtti években Simon Mignolet és Karius riválisa volt kapusposzton a Vörösöknél, de egyikük sem vált be hosszú távon.

A Liverpool korábbi magyar játékosa többekkel együtt játszott a szombati BL-döntőre készülő csapatból is, de inkább csak a cserekapussal, Caoim­hin Kelleherrel tartja a kapcsolatot. A finálé előtt nem beszéltek, Bogdán mégis úgy érzi, most az angoloknak áll a zászló a Real Madrid ellen.

Négy évvel ezelőtt más volt a helyzet. A Real Madrid kicsattant az önbizalomtól, már a bemelegítésnél látszott Keylor Navas, Bale vagy éppen Ronaldo minden mozdulatán, hogy mennyire magabiztosak. A mostani Real hihetetlen fordulatok után jutott el a döntőig, továbbra is érződik rajta, hogy a BL a madridiak terepe, de a Liverpool már sokkal tapasztaltabb, és olyan szinten űzi a Klopp-féle letámadást, hogy szerintem be fogja darálni a madridiakat. Biztos fog gólt kapni a Liverpool, a végén azonban felülkerekedik. Én 2-1-es angol győzelmet tippelek.

Nem csak az számít, mennyit véd

A Ferencváros kapusa az olaszországi nyaralása alatt követi a BL-döntőt, a családjával kihasználja a rövid nyári szünetet, hiszen a BL-selejtezőkre készülő FTC június 6-án megkezdi a felkészülést a következő idényre Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző irányításával. Amikor Bogdán 2020-ban az Egyesült Királyságból hazatérve a Fradiba igazolt, azt mondta, nem cserekapusnak érkezett, de két idény alatt nem tudta megingatni Dibusz Dénes helyét a kezdőben, aki mellett 18 meccsen lépett eddig pályára.

Dénesnek nagy hitele van a klubnál, amiért keményen megdolgozott, rengeteget tett a Fradiért az elmúlt években, ráadásul nagyszerű teljesítményt nyújt – vélekedett Bogdán. – Természetes, hogy ő áll a sor élén, nekem viszont úgy kell készülnöm, hogy bármikor helyt tudjak állni, amikor szükség van rám. Jó példa volt erre az előző idény hajrája, amikor Dénes sérülése miatt fontos mérkőzéseken kellett helyettesítenem, és azt gondolom, jó teljesítményt nyújtottam. Ősszel pedig, amikor Dénes koronavírusos volt, a Celtic elleni Európa Liga meccsen is védhettem, ami nagy élmény volt. Ma már nemcsak az alapján ítélem meg a helyzetemet, hogy mennyit játszom, mert tudom, hogy fontos helyem van a csapatban. Egy több porondon érdekelt együttesnek mindig több jó kapusra van szüksége.

Nem haragszik a válogatott miatt

A kevesebb játéklehetőség miatt Bogdán idén kiszorult a magyar válogatott keretéből, noha a tavalyi Euró­pa-bajnokságon még ott volt a csapatban Gulácsi Péter és Dibusz mellett.

Nem beszéltem Marco Rossival, de nem is kellett, teljesen egészségesnek tartom, hogy a válogatottban az kap lehetőséget, aki a játékával rászolgált – jelentette ki Bogdán. – Szappanos Péter a Honvédban jó teljesítményt nyújtott, megérdemli az esélyt. Nekem a tavalyi Eb óriási élmény volt, egyfajta elégtétel is 2016 miatt, amikor kimaradtam a csapatból. Nagyszerű társaság a mostani válogatott, az pedig, hogy nem vagyok a tagja, nem végleges állapot, csupán egy pillanatfelvétel, a fociban gyorsan változnak a dolgok.

Az idő is gyorsan múlik, Bogdán szeptemberben már 35 éves lesz, és felvetődik a kérdés, meddig tervezi még a pályafutását.

Jól érzem magam a Fradiban, most hosszabbítottuk meg a szerződésemet. Ha eljön az idő, hogy már abba kellene hagynom, azt érezni fogom, de még nem tartok ott.