Liu Shaoangot kérdezték a közeledő téli olimpiáról.

A múlt héten lett volna esedékes az Európa-bajnokság, ám azt a járványhelyzet miatt törölték, így a legutóbbi versenyélménye a világkupa-sorozat, amely az ön számára rendkívül hullámzóan alakult. Hogyan emlékszik vissza rá?
Az éremszerzés másodlagosnak számított, a cél az volt, hogy minél több kvótát szerezzünk azzal, hogy stabilan ott vagyunk a legjobb 32-ben és 36-ban, no meg persze a váltók. Sok jó és rossz tapasztalatot szereztem, valóban egy hullámvasútra hasonlított az én szempontból. Mindegyik állomáson jó erőben éreztem magam, de volt egy olyan mélypontom, ami nem jött jókor, és ez hozott egy kisebb zuhanást. Aztán Debrecenre és Hollandiára összeszedtem magam, a fizikai erőmet ki tudtam vinni a pályára, és úgy versenyeztem, ahogy korábban. Mindenkinek vannak kisebb botlásai az életben, én szerintem jól felálltam belőle.

Az új évet kisebb betegséggel kezdte, ami miatt kevesebbet is edzett. Most éppen hogy érzi magát, mind egészség szempontjából, mind formailag?
Köszönöm, szerintem teljesen meggyógyultam, ebben az időszakban könnyű megfázni, nekem is csak az orrom folyt, és a torkom fájt, de nem covidos voltam. A felkészülés ezzel együtt is jól ment, és úgy gondolom, hogy a következő hetekben is jól fog menni. Tudatosan építjük fel az egészet, én rábízom magamat az edzőkre, akikben teljesen megbízom, és biztos vagyok benne, hogy amikor ott állunk majd a rajtvonalon, akkor mindenki teljesen kész lesz a versenyre.

Az utazáson és a beköltözésen kívül mi vár még önökre az első pekingi versenyig?
Jövő szerdán utazunk, addig is edzünk végig, szerintem nem lesz sok könnyítés. Kint még marad 10 napunk felkészülni, de valószínűleg ott is csak tréningek lesznek, amiket igyekszünk a lehető legbiztonságosabb módon végezni.

Beszéltek esetleg olyanokkal, akik tavaly nyáron ott voltak Tokióban, és megtapasztalták, milyen egy olimpia a pandémia árnyékában?
Sportolókkal nem, de a csapatorvossal igen, aki ott volt, és jön velünk. Mindenre felkészít minket, szerinte egyébként Tokióban komolyabbak voltak a szabályok, például a beutazásnál 6 órát kellett várniuk a reptéren a teszteredményre, mi viszont szerencsére már a hotelben fogjuk ezt megkapni. Szerintem a pekingi szervezők is tanultak a tokiói hibákból, és megpróbálják kiküszöbölni azokat.

Mi az, ami az önök erőssége lehet akár egyénileg, akár csapatszinten?
Ha csak néhány kínai néző ott lehet, az már nagy plusz tud adni nekünk, ezenkívül ismerjük a terepet, a kultúrát, az ételeket is szeretjük, és nincs vele gondunk. Ázsiával kapcsolatban rendkívül jó tapasztalataink vannak, pláne Kínával, ezért nem gondolnánk, hogy bármilyen meglepetés érhet minket. A csapatunk kicsit megváltozott a négy évvel ezelőttihez képest, de a mostani például jóval stabilabban jutott ki az olimpiára, minden világkupáról hoztunk érmet. És még ott lesz a vegyes váltó is, ami szintén érdekes futam, és kíváncsian várom.

Többször elmondták már, hogy Shaolinnal mindegy, milyen sorrendben végeznek a dobogón, amíg családban maradnak az érmek. Családilag mivel lennének elégedettek, mi a titkos vágy?
Annak örülnék a legjobban, ha több távon is ott lennénk a top 2-ben, de ez nagyon nehéz feladat. Inkább csak annyit kívánok, hogy amikor hazajövünk, és leszállunk a repülőről, akkor tudjak mosolyogni, és jó kedvvel ölelhessem meg a családtagjaimat és a barátaimat.

A teljes beszélgetés: Index