A bronzmérkőzésen alulmaradt orosz ellenfelével szemben.

Muszukajev Iszmail ugyan a negyeddöntőben vereséget szenvedett Otogurótól, ám mivel a japán a döntőig menetelt, így a vigaszágon magával vitte 28 éves sportolónkat is, akinek így esélye nyílt a bronzérem megszerzésére. Ennek érdekében először a mongol Tulga Tumur Ochirt kellett legyőznie. A találkozó első menetében mind a két birkózót figyelmeztették passzivitásért, ám végül Muszukajevet másodszor is megintették, így a következő fél percben akciót kellett végrehajtania, ám nem sikerült, így a mongol kapott egy pontot. A második menetben világbajnoki bronzérmesünk aktívabban kezdett, így most az ellenfélnek kellett 30 másodperc alatt akcióznia, ám a mongol támadását remekül megkontrázta Muszukajev, és földre vitte ellenfelét, így 2-1-re fordított. Egy perccel a meccs vége előtt a 28 éves birkózónkat is megintették, akció viszont nem történt, így 2-2 volt az állás. Az utolsó percben a mongol jött előre, és meg is fogta Muszukajev lábát, akinek viszont ismét sikerült megkontráznia ellenfele támadását. A mongolok rögtön videózást kértek, a bírók hosszan elemezték is a felvételeket, de végül megadták a pontot a magyarnak, így végül 4-2-re Muszukajev nyert.

Így eljutott a bronzmérkőzésig, ahol az orosz csapat színeiben versenyző Gadzhimurad Rashidovval csapott össze. Az első menetben Muszkajevet kétszer is megintették, ezért neki kellett 30 mp alatt akcióznia, de nem sikerült, így Rashidov került előnybe, majd Muszukajev elhagyta a szőnyeget, így újabb pont járt az ellenfélnek, ám birkózónk videózást kért, mert szerinte a szőnyeg elhagyásáig akciót hajtott végre orosz riválisán. Ám a bírák másképp látták, szerintük mind a két birkózó elhagyta a szőnyeget, ám elsőnek Muszukajev, így az elvesztett videózás miatt már három ponttal ment az orosz. A második menetben Muszukajev aktívabb volt, ám Rashidov ki tudta őt tolni a szőnyegről kétszer is, így már 5-0 volt az állás. Végül Muszukajev nem talált fogást a világbajnoki címvédőn, így végül az ötödik helyen zárta a tokiói olimpiát.

Úgy jött ide, hogy aranyérmet szeretne, de a bronz a minimum – tolmácsolta saját, illetve a mellette álló tanítványa álláspontját Muszukajev Iszmail edzője, Konsztantyin Ulevszki a honosított 65 kilós szabadfogású versenyző elveszített bronzmérkőzése után. – Sajnos a deréksérülésére két fájdalomcsillapító tablettát is be kellett vennie, a többi sérülését az adrenalin elnyomta. Mégis az utolsó, Rasidov elleni mérkőzés fáj a legjobban, mert tőle már kapott ki korábban is, tehát lett volna elszámolni valójuk. Ráadásul nem értettünk egyet a bírókkal, amikor Rasidovnak adtak egy pontot, mi pedig challenge-eltünk, mert nekünk kellett volna kettőt kapnunk, amikor hivatalosan kilépett, a gyakorlatban viszont kontrázott… Sajnos a féléves olimpiai felkészülését állandóan megszakították a sérülések. A télen egy hónapig nem tudott birkózni, majd igyekezett visszajönni a régi formájába, erre két hónapja a nyaki sérve fájt nagyon, megint ki kellett hagynia három hetet. Most ki kell pihennie magát, visszanyernie az egészségét, ha ez sikerül, Párizsra is szeretne kvótát szerezni, és ha minden összeáll, akkor kimenni a következő olimpiára.

Fradi.hu, NSO