A Sky News úgy tudja, hogy amerikai mintára 18 csapatos európai bajnokság indulhat, akár már 2022-ben is.

A Real Madrid elnöke, Florentino Perez és a FIFA-elnök Gianni Infantino már tavaly megkezdte a tárgyalást az ügyben a hírcsatorna szerint. A bajnokság évi 5 milliárd eurós pénzügyi alappal indulna, a JP Morgan biztosítaná a financiális hátteret. A bajnokság a rendes szezon idején futna, majd a legjobbak kuparendszerű playoffban döntenének a helyezésekről, a nyertes többszázmillió euróval gazdagodna.

A Sky News úgy tudja, hogy végső stádiumban van a terv, amit akár egy hónapon belül be is mutathatnak, azonban “szét is eshet”. Azt sem tudják a források, hogy az UEFA (amely nem kommentálta az információt) támogatja-e azt, míg más források szerint a következő kupaciklus végéig, 2024-ig aligha teszi ezt meg, hisz ez gyakorlatilag leváltaná a Bajnokok Ligáját.

A Perez irányította Real Madridon kívül a cikk az angol Liverpoolt és a Manchester Unitedet, a Barcelonát és az Atletico Madridot említi, mint amelyik aktív tárgyalásban van a formálódó bajnokság kapcsán és hozzáteszik, hogy minden bizonnyal a Bayern, a Juventus, a PSG, az Arsenal, a Chelsea, a Manchester City és a Spurs is érdekelt lehet.

Eddig a hír – a mi gyanúnk az, hogy az akció inkább nyomásgyakorlás az UEFÁ-ra, hogy az 2024-től az óriásklubok igényeinek megfelelően alakítsa át a nemzetközi kuparendszert.