Fiatal masszőrünk számolt be erről egy érdekes interjúban, amiből az is kiderül, hogy ki emlékezett meg róla egy gólörömnél.

Ha van olyan magyar klub, amelyik bármerre jár az országban, az ellenfél szurkolóit és az adott település, valamint a környékén élő futballbarátokat is megmozgatja, az a Ferencváros. A legvérmesebb szurkolók fejből sorolják a játékoskeret tagjait, de a szakmai stábot már nem biztos, hogy mindenki ilyen részletesen ismeri. A „háttérben” dolgozik egy nyíregyházi szakember is, aki immáron a második bajnoki címnek volt a tevékeny részese: ő Makkai Ádám, az FTC felnőttcsapatának masszőre.

Gyorsan beilleszkedett

A 27 éves fiatalember Nyíregyházán nőtt fel, a Vasvári Pál Gimnázium testnevelés szakán tanult, és aktívan sportolt, a labdarúgás, valamint a kosárlabda után a Nyíregyháza Tigers kezdő futójaként felnőtt bajnoki címet is szerzett 2011-ben. A középiskola befejezése után felhagyott az aktív sporttal, de nem akart tőle elszakadni.

Még sportolóként tapasztaltam, hogy a masszőrnek milyen szerepe van egy csapat életében – beszélt Makkai Ádám arról, hogyan választotta a pályáját. – Minden játékos szereti, jóban van vele, ami nagyon tetszett, de komolyabban is érdekelt, hogy mivel tud hozzájárulni a sportoló sikeréhez. Budapesten találtam egy masszőrképző iskolát, az elvégzése után az első munkahelyem egy fürdő volt. Ott az egyik vendégem, a Ferencváros utánpótlásorvosa bemutatott a klub vezető orvosának, dr. Pánics Gergelynek. Négy évvel ezelőtt kaptam tőle egy lehetőséget – amiért rendkívül hálás vagyok neki –, ennek keretein belül egy egyhetes nyári edzőtáborba mentem az U16-os korosztállyal. Gyorsan megtaláltam a közös hangot a csapattal, a játékosok és az edzők is elégedettek voltak a munkámmal, ezután bajnoki meccseket is kaptam a fiataloknál, majd fél évre rá felvettek teljes állásba. A felnőttcsapathoz a 2018–2019-es szezon elején csatlakozhattam – folytatta a masszőr. – Az elején szinte hihetetlen volt, hogy olyan futballistákkal dolgozhatok együtt, akiket eddig csak tévében láttam. Előzetesen ezt éreztem a legnagyobb kihívásnak, hogy Magyarország legjobb csapatánál beilleszkedjek, szakmailag és emberileg is mindenki teljes mértékben elfogadjon. Azt gondolom, hogy ez sikerült. Itt egy nagyon jó közösség alakult, amin belül mindenki számíthat a másikra, ez is a sikerességünk egyik kulcsa.

Mentális ráhangolás

A Fradi egészségügyi stábját kilencen alkotják, ebből hárman masszőrök, s mint Makkai Ádám elmondta, ennek a különítménynek nem csupán a fizikai felkészítés a feladata.

Ez egy nagyon összehangolt csapatmunka, ami magában foglalja a prevenciót és a rehabilitációt is – fejtette ki a szakember. – Mindenki tudja a maga dolgát, és a szakterületenkénti részmunkák egybefolyva adják ki a nagy egészet. A vezető fizioterapeutánk, Peter Friar hosszú ideig a Premier League-ben dolgozott, az ő és dr. Pánics Gergely által összeállított angol minta szerint dolgozunk. Egyébként az Európa Liga csoportkörében is azt tapasztaltam, hogy a háttérmunka a nagyobb kluboknál is ugyanolyan színvonalú, mint nálunk. A mérkőzések teljes napot igényelnek, mivel az egészségügyi stáb már délelőtt előkészíti a felszereléseket, leellen­őrzi az eszközöket, hogy ne legyen hiba – mutatta be Ádám részletesebben a munkáját. – Előkészítjük a játékosoknak a személyre szabott táplálékkiegészítőket, kötözőanyagokat, sportfelszereléseket, mindent, ami fontos nekik az öltözőben, az a feladatunk, hogy nekik csak a focival kelljen foglalkozniuk. Ők a mérkőzés előtt két órával érkeznek, öltözés után egyből jönnek hozzánk. Kialakult egy rendszer, hogy melyik játékos kinél masszíroztat. A masszírozás mellé mentális felkészítés is járul, ezek kifejezetten olyan beszélgetések, amik már fókuszba hozzák a meccset. Én például felsorolom az adott játékosnak az erősségeit, igyekszem őt pozitív gondolatokkal feltölteni. Ekkor már érezhető a fiúkon, hogy azonnal menni akarnak a pályára.

A második bajnoki cím

Mint mondja, a munkája akkor nevezhető sikeresnek, ha győz a csapat. Márpedig a Fradi az elmúlt időszakban általában ezt tette.

Néhány évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy itt leszek, ahol most, és a második szezonom után már a második bajnoki aranyérmemet vehetem át. Az Európa Liga pedig a hab a tortán, egy életre szóló kaland, mind az utazásokkal, mind az ottani atmoszférával. Szerintem minden futballban dolgozó embernek vágya, hogy Magyarország legnagyobb szurkolótábora előtt és a legprofibb klubjánál végezhesse a munkáját, ami nekem megadatott. Minden nap álomba illő – zárta szavait Makkai Ádám.

A gólszerző megköszönte a munkát

Az NB I. május 23-án az első fordulóból elhalasztott Ferencváros – Debrecen mérkőzés pótlásával folytatódott, a hazaiak Sigér Dávid duplájával 2–1-re nyertek. Akkor még korlátozott számban sem lehettek jelen nézők a helyszínen, így a gólokat a szurkolói üdvrivalgás helyett csak a stadionban bejátszott zene fogadta. A körülmények miatt jól kivehető volt a közvetítésben, ahogy Sigér az első találata után a kispad felé kiáltja: „Makkai!”

Sigér Dáviddal különösen jó kapcsolatot ápolok, nagyon sokat foglalkozom vele – magyarázta a történteket Makkai Ádám. – A góljánál nagy feszültség szabadult fel benne, és így szerette volna megköszönni a közös munkát. Ez nekem is nagyon jólesett, ennél nagyobb örömöt el sem tudok képzelni.

forrás: Molnár Krisztián / szon.hu