Péntek délután a Fradi vezetésének új kezdeményezéseként a bérleteseink telefonos ankéton vehettek részt, ahol a klubelnök az igazolásokról, a Fradivárosról, a sérülésekről is beszélt. Az ankétot két részletben tartották meg, lent a második menet leirata olvasható – a teljes hanganyagot itt találjátok. A résztvevők hozzászólásai alapján az ötkor kezdődő beszélgetésben elhangzott plusz információként még az, hogy Kubatov Gábor elismerte, a shop kínálata szegényes, ezért annak vezetőjét le is váltották, az, hogy a Debrecen és a Dózsa meccs összbüntetése az MLSZ-től félmillió forint volt, valamint az, hogy azzal számol, a keret téli átalakításakor öt-hat futballista érkezhet.

A csatárkérdés a futballban a legnehezebb dolog. Hazai szinten dominálnunk kell, ez a szurkolói elvárás, a nemzetközi szinten meg gyors emberek kellenek. Olyan csatár, aki brusztolni is tud, mint a már 32 éves Böde Dani a kapu előtt, de gyors is, olyan nem nagyon van – Lukakura pedig nincs pénzünk. A gyors emberek a szélen és a védelem két oldalán megvannak. A Videotonnak az a nagy előnye velünk szemben, hogy összeszokott csapat, két-három embert szoktak mondani a szurkolók nekem, akit onnan szívesen látnának a Fradiban, nekünk jobb játékosaink vannak, de ők összeszokottabbak.

Ezért fontos, hogy decemberre meg tudjuk erősíteni a keretet. Erre tíz hetünk van, ha sokat dolgozunk és szerencsénk van, sikerülhet. Hajnal Tomi megy újra Dél-Amerikába, újra végignézni a játékosokat, van két emberünk Ghánában, keletről és délről is van számtalan ajánlatunk. Ha télen jó csapatot állítunk össze, akkor nyáron csak két játékost kell igazoljunk reményeink szerint és akkor meg tudunk indulni az európai kupában. A költségvetés és az infrastruktúra már két éve erre predesztinál minket legalább. Szergej Rebrov személyében egy olyan embert hoztunk, akinek nemzetközi tapasztalata van. Az ő Kijevje az eredményeit – bár persze remek focistákból állt – azzal érte el, hogy együtt támadott és védekezett, csapatként. Abban reménykedem, hogy az idei év fordulópont lesz a nemzetközi szereplés szempontjából. Az igazi Rebrov-csapatot tavasszal fogjuk látni.

Jelenleg öt kezdőjátékos sérült. Nem szoktam a sérültekről beszélni, de most megteszem. Otigbánál egy talpközépcsont-sérülés áll fenn, ami várható volt. Ez egy vérellátási probléma, amit a szerződtetésekor észleltünk. Így erre az időszakra csökkentett fizetést kap. Amilyen a mi szerencsénk, a talpközépcsont el is tört, csavart építettek be és elkezdett edzeni. Sajnos belevetette magát a munkába és rásérült. Botka Endre műtét után van, csontkinövése volt, amellyel rég óta küzd. Londonban megműtötték, szerencsére atroszkópiás módszerrel tudták a felesleges porcot eltávolítani. Az első nap itt volt az edzésen, nézőként. Nagyon motivált, nagyon szeretne visszatérni. Amadounál egy nagyon ritka sérülés volt: szeméremcsont-sérülés, amelyhez specialistát kellett keresni. Gorriarannak húzódása volt, ő elmondta, sosem volt ennyi ideig sérült… Nagyon felkészült orvosi és fiziós stábunk van, de a játékosok néha túlzott akarásból túlterhelik magukat. Az az én döntésem, hogy évek óta nem adunk tájékoztatást a rövid sérülésekről. A hosszabbaknál tájékoztatunk és akik követnek minket, azok Kenneth és Endre műtétjéről is értesülhettek. Próbálunk óvatosan kommunikálni. Az, [hogy Koch és Rui Pedro, vagy Lovrencsics Balázs] most a fókuszba kerül az azért van, mert kevesen vagyunk, de náluk jobb játékosokat szeretnénk hozni. Rebrov még most ismerkedik a játékosokkal, így az, hogy valaki a Soroksár ellen pályára lép, az azért kell, hogy az illetőt meccsszituációban is láthassa.

Gerzsonnak és Hajnalnak felajánlottuk a búcsúmeccset, amit el is fogadtak – keressük a megfelelő időpontot. De a válogatott meccsek miatt ezt nehéz megtalálni. Keressük a legjobb időpontot, nem ezer ember előtt szeretnénk őket elbúcsúztatni.

Sportigazgatóban nem gondolkodunk, Hajnal Tomi az igazolásokért felelős vezető scout. De a döntéshozatal közös. Az edzőnek, a klubvezetésnek és a scoutnak egyet kell értenie. Sok ilyen helyzetet láthattunk – egy csapat leigazol egy játékost, majd az edző közli, hogy az nem jó. Vagy az edző igazol le valakit és a klub beszél arról, hogy micsoda hülyeség volt. Mi egységes döntéseket szeretnénk hozni. Ez lelassítja a dolgokat, de stabilitást hoz. Hajnal Tomi készíti elő a döntéseket, abban reménykedem, hogy az ő akkurátussága segít majd.

A korábbi játékosaink közül a legnagyobb esély Somalia visszatérésére van, mindig visszalátogat hozzánk. Paintsillel kapcsolatban egy UEFA-eljárást indítottunk el, valamint egy államhatóságit is. Matías Rodríguezt elnéztük. Van ilyen. Jó indulatú srác, de ez a Fradi-, illetve az európai stílus nem megy neki. Szerencsére csak az árának egy elenyésző részét kellett eddig kifizetni és ha jól emlékszem a szerződésben arra is van lehetőség, hogy kilépjünk belőle, ezen fogunk dolgozni a téli átigazolási időszakban.

Az új szponzorral reményeim szerint idén aláírjuk a szerződést, le van tárgyalva a megállapodás, a cég igazgatóságának kell rábólintania a lefektetett részletekre. Azzal, hogy megépült a Telekom-székház, visszakapunk egy parkolót és lehet, hogy néhány szurkolónk, de lehet, hogy csak a Skybox-vendégek, a Telekom-székház parkolóját is használhatják majd. És ha van egy kis szerencsénk, akkor a megnyíló üres területen is építünk egy parkolót. A pirotechnikát tekintve az MLSZ-kezében a kulcs.

Abban reménykedtem, hogy az elmúlt években előrelépünk az utánpótlás nevelésben, ez nem jött össze, mert Theo Schneider nem végzett jó munkát. Ezért hoztuk most Prukner Lacit. De azt el szeretném mondani, hogy amikor az első keret játszott az U19-cel, ahol már-már felnőttek vannak, akkor hatalmas különbség volt a két csapat közt. Nem lebecsülve a gyerekeket. Az a szerencsénk, hogy kevés edző nyitottabb arra Rebrovnál, hogy felhozzon fiatalokat. A Kijevben sok fiatalt vitt fel az első keretbe. Az edző és a vezetés nyitott. Prukner Laci munkájának az értékét az mutatná, ha minden évben fel tudna adni egy srácot az első csapatba. Bizakodom, csak legyenek szorgalmas, állhatatos, tehetséges fiatalok.

Törekszünk a meccsidőpontok összehangolására, ez egyre fontosabb lesz, ahogy egyre jobbak a csapatok. Ezeknek az összehangolása lehetséges, a legnehezebb ebben a szövetségekkel való megállapodás – a legnehezebb ezek közül pedig a labdarúgó szövetség… Próbáljuk szem előtt tartani. Ismerem a vidéki szurkolói lét problémáit, hiába jó a tévének egy vasárnap esti nyolcas meccs, egy csabai vagy nyíregyházi fradista mire hazaér, már éjjel egy van – így egy gyereket sem lehet elhozni. Mi mindent megteszünk.

A kézicsapat előtt is majd akkor lesz igazi előrelépési lehetőség, ha az infrastrukturális helyzetük javul. Nemcsak uszodát, torna- és birkózócsarnokot, jégpályát építünk, hanem kézicsarnokot is, épp azért, hogy ne kelljen Dabasra vagy Érdre menni a BL-meccsek miatt. Abszurd, hogy nincs Budapesten egy megfelelő csarnok. Elvileg 2022-23-ra elkészül a Fradiváros és ott lesz megfelelő minőségű csarnok.

A női kéziseknél van egy, a magyarokat preferáló koncepció. Most pl. Zizi pótlásánál először az utánpótlásunkban néztünk körül, aztán a magyar bajnokságban és csak a legvégső esetben fordulunk külföldiekhez. A pénz akkor segítene, ha Győr-szerű csapatot szeretnénk. Megfelelő a keretünk és az anyagi stabilitásunk is. Egy kérdés van: akarunk-e több külföldi játékost. Egyelőre nem, és én próbálnék is emellett maradni. Magyar csapat vagyunk és nagy büszkeség, hogy ennyi magyar van a csapatban.

A Fradiváros-projektben minden előkészítettünk, mindent lebontottunk, amire engedélyünk volt. Egy csarnokot hagytunk, ott van a birkózás, az ökölvívás és a kézilabda edzőhelye és a vívás. Egy engedélyre várunk, hogy a labdarúgóstadion lelátóját lebonthassuk. Akkor kiírható a közbeszerzés és elindulhat az építkezés. Ez el fog tartani 2022-23-ig, de ez elképzelhetetlen lendületet fog adni, nem kis részben azért, mert nem 1700 igazolt sportolónk lesz, hanem 3-3500.

A női fociban könnyebben elérhető lenne a csoportkör. Évek óta dolgozunk ezen, Dörnyei Balázs fantasztikus munkát végez. Nyolc évvel ezelőtthöz képest hatalmasat fejlődött a háttér, már nem a kopogós pálya melletti füves részen, hanem egy komoly komplexumban dolgoznak. Az elmúlt két lehetőségünket a csoportkörbe jutásra majdnem sikerült megragadni, nem sok hiányzott. A női focitól a rendszeres bajnoki cím és a csoportkör az elvárás.