Hihetetlen teljesítményt nyújtott a ferencvárosi legenda. Zoli a mezőny legjobbja volt a Bordeaux-i magyar-osztrákon, sőt, eddig ő mutatta a legjobb védekezést minden EB-középpályás közül.

Az elismert whoscored.com az instat indexhez hasonló osztályzatokat oszt ki a játékosokról az OPTA adatai alapján, de ezt egy 1-10-es skálán teszi.

A magyar osztályzatok ezek: Király 7.4 – Fiola 7.1, Guzmics 7.3, Lang 7.1, Kádár 8.1 – Gera 8.4 – Németh 7.0, Nagy 7.3, Kleinheisler 7.2, Dzsudzsák 7.1 – Szalai 7.1. (Priskin 6.7, Stieber 6.9).

Hogy ez milyen teljesítmény? A nap másik meccsén Ronaldo 6.6-os osztályzatot kapott, a magyar átlagot (7.21) sem Portugália (6.72), sem Izland (6.94) sem érte el. (A legjobb Gomes volt, 8.2-vel).

Érdemes megjegyezni azt is, hogy az osztrákok (6.28) közül csak Alaba érte el a hetest (7.2).

A mezőnyben Nagy passzolt a legpontosabban, 87%-kal, Gera Zoli a negyedik holtversenyben Fiolával (76%), köztük Lang és Dzsudzsák van 83%-kal.

A magyar csapatból a legtöbb légipárbajt Kádár (5), Guzmics (3) és Gera (2) nyerte.

A döbbenetes adat, és az ami leginkább megmutatja, milyen fantasztikus volt a középpályánk tegnap. Gera 7-szer szerelt, 7 próbálkozásból. Ádám 5 sikeres szerelést tudhat magáénak, hat kísérletből. Alaba egyszer szerzett, a legjobb osztrák, Baumgartlinger Nagyhoz hasonlóan ötször.

A meccsen Lang (7), Guzmics (4), Gera (3) tisztázott a legtöbbször, és a magyar csapat lopta a sokkal több passzt is (20-12), Guzmics (4), Gera, Kádár, Fiola (3-3) vezetésével.

Egy rivális statisztikai oldalon, a squawka.com-on rangsorolják is az EB játékosait. A harmadik legjobb kapus az első kör után, Neuer és Sommer után Király, megelőzve Buffont és a tegnap este varázsló Halldórssont.

Mindezt negyven évesen.

A középpályások közt Gera a 15., David Silva és Granit Xhaka közt, de a védekezésben nyújtott teljesítményét tekintve a 8. minden játékos közül, a már említett öt kapus, a német Mustafi és Ben Davies (Wales) után. Azonban a középpályások közül kiemelkedik, megelőzve a Leicester és a francia válogatott motorját, N’Golo Kantét és a szlovák Hamsikot.

Mindezt harminchét évesen.

Szép volt fiúk!