Clubunk birkózója holnap lép szőnyegre az aranyéremért Belgrádban. Mindent bele!

A belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokság hétfői versenynapján Muszukajev Iszmail a 65 kilogrammosoknál a tizenhat közé jutásért amolyan bemelegítőmérkőzést vívott a kazah Oszpanovval. Iszmail nyitómeccsén már lehetett látni, hogy nincs rossz formában, amellett, hogy szépen gyűjtögette pontjait, kiválóan is védekezett, ázsiai ellenfele többször is megszorította, de egyszer sem tudott rajta pontot csinálni. A nyolcaddöntőre jóval erősebb, sőt, talán a legerősebb ellenfelek egyikét kapta. Muszukajevnek ismét az olimpiai, világ- és Ázsia-bajnok japán Otoguróval kellett farkasszemet nézni. A mérkőzés nem indult jól, hiszen Iszmailt megintették szabálytalankodás miatt, a folytatásban azonban olyannyira rákapcsolt, hogy előbb egy remek kétpontossal fordított, majd egy szemet gyönyörködtető négypontos akcióval azonnal kétvállra fektette a japánok világklasszisát. A negyeddöntőben Muszukajev egykori honfitársával, az U20-as világbajnok Mamedovval találkozott. Az orosz igencsak aktív volt, az utolsó szó azonban Muszukajevé volt, miután a hajrában tudott fordítani és 5-4-gyel bejutott a súlycsoport elődöntőjébe. Négy esztendővel ezelőtt még olimpiai kvóta járt volna az elődöntőért, most azonban még ott sem nyugodhatnak meg a versenyzők, hiszen az első öt helyezett kap párizsi repülőjegyet. Iszmail nem bízta sorsát a bronzcsatára, vagy a kvótamérkőzésre, pedig a tavalyi világbajnok iráni Amuzadhalili ellen kevesen fogadtak volna a Stark Arénában. Az elődöntő hasonlóan alakult, mint az orosz elleni mérkőzés, oda-vissza mentek a pontok, de a végén Muszukajev örülhetett, miután az utolsó másodpercekben sikerült kétpontos levitelével fordítani és 6-5-re győzni. Az öröm ezúttal könnyekben mutatkozott meg, hiszen Európa-bajnokunk összeroskadva sírva fakadt még a szőnyegen közepén. Nem hiába, hiszen amellett, hogy kedden világbajnoki címét küzdhet a Puerto Rico-i ellen, olimpiai kvótát harcolt ki Magyarországnak.

Sike András, szakosztályvezető

Kőkemény ágról jutott be a döntőbe. Legyőzte az olimpiai bajnokot, a fiatal orosz junior világbajnokot és a tavalyi vb-győztest is, akitől korábban kikapott az elődöntőben, de most sikerült visszavágni. Iszmail nagyon-nagyon jól birkózott. Négy éve van nálunk, talán akkor láttam ennyire jól birkózni, amikor elkezdtük a közös munkát. Úgy szoktuk mondani, hogy nagyon egyben van. Nyáron nem ment neki annyira, de ő igazi vb-menő, amikor kell, akkor topon van. Hogy mi lesz a vb-döntőben? Az jó kérdés! A Puerto Rico-i srácot nem igazán ismerjük, meglepetés, hogy bejutott a döntőbe, de rossz birkózó nem lehet, ha eljutott idáig. Iszmailnak van esélye a győzelemre, ami már önmagában nagy dolog, de nem becsüljük le az ellenfelet. Egy kvótánk már megvan Párizsra, de most megjött az étvágyunk, kívánom, hogy legyen három, Szabados Noémi és Váncza István is vívja ki az olimpiai indulás jogát!

Bánkuti Zsolt, szövetségi kapitány

Elképesztő. Csodálatos volt, ahogyan tavaly megnyerte a budapesti Eb-t, de ez még azon is túltesz. Nagyon vissza akart vágni az iráninak a tavaly elszenvedett vereségért, végig kontrából támadott, hagyta jönni az ellenfelét, és a zónából csinálta az akcióit. A végén azonban neki kellett mennie, és megcsinálta. Már az olimpiai bajnok japán ellen láttam, hogy szenzációs állapotban van. Nagyon bíztam benne, hogy döntőbe jut, mérhetetlenül boldog vagyok, hogy sikerült. Ezek után azt gondolom, világbajnok lesz. Nem rossz birkózó a Puerto Ricó-i Sebastian Rivera, de azt gondolom, amilyen ágon végigment Muszukajev, neki kell nyernie kedd este.

Fradi.hu, MBSZ, NSO

Még a VB előtt nyilatkoztak birkózóink: