Hatkor kezdődik az esemény az Üllői úton.

19:40 Kérdés: Az ECA posztnak milyen hozadéka lehet?

O.P.: Sok plusz munkával jár majd, de sok sportdiplomáciai hozadéka lehet majd. Vagy ott volt Owusu esete is.

K.G.: Nagy kapcsolati hálót is jelent, amin keresztül pl. a kiszemelt játékosokról információkat lehet szerezni. Owusunál megvolt az előszerződés és el akartuk hozni előbb, de nagyon húzták, Pali ismerte az ügyvezetőt, felhívta, hogy itt a játékos, itt a pénz, zárjuk le és így is lett. A megbecsültségünk nagyot nőtt, látszik, hogy 13 éve itt vagyunk, látják, hogy ez egy folyamatos történet.

19:33 Kérdés: Egységesek a jegyárak idén, nem lenne-e jobb, ha a kisebb érdeklődést kiváltó meccsek olcsóbbak legyenek?

V.Gy.: Ezekre a meccsekre külön akciókkal készülünk, pl. két meccsre a két jegy olcsóbb lesz együtt, ezek a következő időszakban lesznek.

K.G.: Az ilyen meccsek lesznek a Suli Programos meccsek is, amikor iskolákból jönnek gyerekek.

V.Gy.: Az elmúlt években 40 ezeren jöttek ezzel a programmal, közülük 9 ezren fizető nézőként is visszajöttek.

19:30 Kérdés: A Klaksvík elleni FB-poszt?

K.G.: Nagy vita volt belőle, de az internet az olyan, ha valami kikerült, az már ott van. A túlzott önbizalom néha sajnos átcsaphat nagyképűségbe. Volt következménye, ezt nem részletezném. De a Ferencvároshoz méltatlan volt, elnézést kérünk érte.

19:22 Kérdés: Az edzői munkát mennyire tudja befolyásolni a vezetőség, ha nem mennek a dolgok?

O.P.: Van egy vezetőedző, a munkájába mi nem szólunk bele, nem vagyunk szakmabeliek. Van egy sportszakmai részleg, Hajnal Tamás vezetésével. A vezetőedzőnek van beszámolási kötelezettsége, nem csak edző, hanem vezető is, akinek össze kell fognia az egész csapatot, rendet tartson az öltözőbe, ahová mi nem megyünk be, mert nincs ott dolgunk. A Chelsea vezetői mesélték, hogy ők minden évben egyszer mennek oda, a kezdésnél, megkérdezik, hogy mindenkinek rendben van-e a szerződése, elégedettek-e a dolgokkal. Ha nincs gond, akkor idén ők a Chelsea és az a dolguk, hogy bajnokok legyenek, ha jól érzik közben magukat, akkor örülünk, ha nem, az nem érdekel minket. És sok sikert kívánnak, onnantól pedig működtetik a klubot, mert ez a feladatuk. Nekünk vezetőknek az is a feladatunk, hogy olyan emberekkel vegyük körbe magunkat, akik az adott területen a lehetőségekhez képest a legjobb.

19:15 Kérdés: Mi az az eredmény, ami igazolja Stankovic kinevezését? Ki döntött úgy, hogy Máté Csaba ne legyen a stáb tagja? Traoré sérüléséről tudunk-e valamit?

K.G.: Traoré 8 hétre esett ki. Csaba nem lehet másodedző, rendet tett, ha az új edző visszarak egy olyat, akit ő kitett, akkor az odamehet hozzá, hogy látod, milyen hülye vagy? Ez egy lehetetlen helyzet. De egy magyart így is ott tartunk Leo személyében. Csabát egy ilyen helyzetbe nem lehet betenni, szerintem kelendő edző lesz. Sok összetevős, hogy mi a jó eredmény, a bajnoki cím alap, anélkül nehéz helyzetben vagy, jó lenne megnyerni a Magyar Kupát, jó lenne túljutni az EKL-csoportból is, ami nem lesz könnyű.

19:07 Kérdés: A garázsvásárt nem lehetne-e a lelátó alá szervezni, hogy ne eső vagy napsütés alatt kelljen várni? Nem lehetne-e, hogy a női csapatnak legyenek előmeccsei? A Klaksvík meccs biztosan edzőbuktatás volt, kilógott a lóláb pl. Traorénál, aki megállt a rossz csel után, későbbi meccsen meg 34 km/h-val futott. Miért kellett hosszabbítani?

K.G.: Garázsvásár kérést felírjuk. A stadionban nem „ősfű” van, ezek az új pályák nem bírják jól a kettős terhelést. Traoré ezt a Debrecen ellen is megcsinálta ezt a hibát, gólt is kaptunk belőle. Mi az opcióval éltünk Sztanyiszlav esetében. Az is egy vetület, hogy bajnok lett, a legnagyobb nemzetközi sikert érte sok év óta, aztán kihajítjuk, mit gondolnak rólunk? Azt, hogy idióták vagyunk. Olyan szerződéseket kötünk már, hogy viszonylag fájdalommentesen tud mindkét fél kilépni belőle.

O.P.: Én olyan játékossal én nem találkoztam még, aki a saját zsebének ellensége lenne, csak azért, hogy más edző legyen a kispadon, olyan komoly prémiumokról van szó a nemzetközi kupákban. Ha van, szívesen adunk, ha nincs, akkor nem tudunk. Ez egy „horog”, amivel tudjuk húzni őket a jobb teljesítmény felé.

18:58 Kérdés: Hogy eshettünk ki a Nike piksziséből? Szomorú azt látni, hogy „típusmezben” kell játszanunk, nem egyedi kinézetűben? Lesz-e vállszponzor a nemzetközi meccseken? Megoldható-e, hogy a kivetítőn ne látszódjon az M4 Sport logói?

O.P.: A COVID időszak miatt több multinacionális cég átgondolta a működését, a Nike nagy apparátussal dolgozott Magyarországon a Bécsi úton, gyakorlatilag ez megszűnt, regionálissá tették a működésüket, home officeban dolgoznak, megnézték, mely piacok generálnak nagyobb bevételeket, ez alapján döntenek. Széllel szemben pedig nem lehet…

K.G.: Szerettük a Niket, de évek óta szenvedünk a kiszolgálással, ennek okait Pali elmondta. Volt egy nagyon jó időszakunk, amikor a még nem lejáró szerződést kibővítettük. Ez lesz az utolsó év, próbáltunk tárgyalni erről, de nem lehet. Az egyedi dolgokból legyártottak 5-10 ezret és kész, nincs több, ez az éves keret. Két éve tárgyalunk sportszergyártókkal, nehéz megállapodni, de egy már a küszöbön van. Jó lenne pl. Umbróban játszani, de azt is látni kell, hogy kellenek utcai ruházatok pl. 8-10 gyártóval kezdtük el a tárgyalásokat. A TV jelet meg kell nézni.

18:46 Kérdés: A stadionban vásári jellegű a program, nem tudunk rendesen beszélgetni. Önök hogy töltik a félidőt?

K.G.: Nem sokat érzékelek belőle, mert a szponzoroknál kell lennem… Nekünk a futballmeccs a fontos, de van, akinek a meccs és még valami. Attitűd kérdés is ez, szeretnénk, hogy ne a gőz kieresztés miatt jöjjenek csak ki, érezzék jól magukat, másoknak is ki kell nyitnunk az ajtót, majd őket megtartani. Ha ez nem sikerül, akkor maradunk 10 ezren, de mi nem ezt szeretnénk. Jó úton járunk, a stadion környékén gyakorlatilag megszűnt az erőszak. És egyre kevesebb az obszcenitás. Arra kell gondolni, hogy mi akkor is itt vagyunk, legfeljebb azt mondjuk, hogy de rossz volt ez a szünet…

O.P.: Az Üllői úton tapasztalható hangulat nemzetközi szinten is híres már, köszönhetően mindenkinek, ilyet nagyon kevés helyen tapasztalnak, külföldről is sokan érkeznek már csak azért is, hogy ezt megtapasztalják.

18:11 Kérdések:

Miért nem hagytuk, hogy mi tegyünk eggyel nagyobb edzővé Máté Csabát?
A magyar morál problémáinál miért nem említettük meg az edzők mellett a vezetőket?
Hogy lehetne a többi magyar csapatot jobban bekapcsolni a nemzetközi fociba, mert érint minket is.
Mi lesz Máté Csaba sorsa? Jó lenne ha ő is megszólalna.
Milyen feltételeknek kell megfelelnie egy új edzőnek, hogy esett a választás Dejanra?
Hogy lett kimatekozva, hogy Máté Csaba nem felel meg?

K.G.: Minden döntésünk ezért a klubért, ezért a színekért történnek, sosem hoztunk egoból döntéseket. Nem nagyképűségből, de az idő minket igazol. Visszaemlékezve a korábbi váltásokra, az akkori véleményekre, az akkori edzők azóta mit értek el. Időpont csak egy van az új edző kinevezéséhez, ez az őszi válogatott szünet. Nem készültünk Sztanyiszlav elbocsátására, láttuk a tavaszi tabellát, éreztük, hogy mi történik, de bíztunk benne, hogy az új játékosokkal kijövünk ebből a helyzetből, nem sikerült. Szörnyű látni, hogy egy ilyen embert is meg tud enni az öltöző, ha csak egy dolgot elengedsz egyszer, de nem fogom Sztanyiszlavot kibeszélni. Napokat gondolkodtam, hogy mi a jó megoldás, de ha Csabát gyorsan megeszi az öltöző, akkor már nincs lehetőség javítani, úgy gondoltam, hogy Stankovicra van szükségünk. Amióta itt vagyunk, azóta magyar edző sajnos nem ért el sikert a magyar focinak, az utolsó Herczeg András volt. És mindent elmond, hogy az lett az év edzője, aki egy vidéki csapatnál kivette a pénzt a széfből, bement a kaszinóba, feltette a pirosra és a fekete jött ki. És most vezetőedző. Ez morális kérdés. És ez csak egy történet, sokat lehetne még mesélni a sajtó, a szurkolók kijátszásáról. Természetesen Csaba nem tartozik ebbe a körbe és vannak még, akik szintén nem. Nézem az ambíciókat is, Dejanon látszik, hogy az Inter edzője akar lenni, ezért neki a Ferencvárost sikeressé kell tennie, mert ez egy lépcsőfok neki a céljai felé. A tavaszi szereplésnél nekünk is megvoltak a hibáink, nem jöttek be a török bajnokságból érkező játékosok. Ezt próbáltuk kiküszöbölni, de nem volt kész a csapat a feröeriek ellen. Csabával még nincs megállapodásunk, nem mondhatom neki, hogy jöjjön az U19-hez, nehéz ezt rendbe tenni, lelkileg neki is, nekünk is nagyon nehéz. Az edzőkiválasztás úgy működik, hogy először információkat gyűjtünk, aztán jönnek a személyes találkozók, Pali kiváló emberismerő, egy amerikai könyvvizsgáló cég mutatta meg, hogy a lehetőségeinkhez képest Dejan a legjobb lehetőségünk jelenleg. Az is mellette szólt, hogy jönni akar. Ennél jobban körüljárni nem tudtuk, de mindig lutri egy ilyen helyzet – lásd pl. Fernando Torres esetét korábbról. Megkötöttük a szerződést, elmentünk vacsorázni, ott tett egy esküt, hogy a nem könnyű döntésünket meg fogja hálálni, az utolsó véréig fog majd küzdeni a Ferencvárosért.

O.P.: Egy személyes dolgot tennék hozzá, édesapám mondta, hogy nagyon nehéz pályán vagyunk és az emóciót félre kell majd tennünk, mert ha nem így teszünk, akkor végünk lesz. És még azt is mondta, ha mindenki szeret, akkor valamit biztosan rosszul csinálunk.

K.G.: Lehettünk volna tutisták is, hogy megvárjuk, amíg baj lesz és akkor váltunk, de ezek nem mi vagyunk, őszinték akartunk lenni mindenkivel. Amikor játékosokkal tárgyalunk, akkor egy apró, de mégis nagyon fontos pont az infrastruktúra, a város, a körülmények mellett, hogy azt tudjuk mondani, egy világszínvonalú vagy arra törekvő edzőnk van. Aki esetleg még piacot is meg tud nyitni nekünk, még ha nem is mindig sikerül, pl. Szergejnél sem nyílt meg az angol. De most talán az olasz megnyílhat.

18:05 Kezdődik.

18:02 Megérkezett Kubatov Gábor és Orosz Pál.

18:00 A megszokottnál nagyobb az érdeklődés, pótszékeket is kellett hozni.