Székely Zója és Balázs Krisztián is döntős, az olimpiára kvalifikáló világbajnokságon való indulási joga is megvan.

Elérte célját a magyar férfi küldöttség az antalyai Európa-bajnokságon, miután 241,294 ponttal a 10. helyen zárta a keddi csapatversenyt. Ezzel az eredménnyel a mieink kiharcolták az indulás jogát az őszi világbajnokságra, ahol meg lehet majd szerezni csapatban is az olimpiai kvalifikációt. A felkészülése során betegséggel és sérüléssel is küzdő Balázs Krisztián remek teljesítménnyel a 4. helyen került be a nyújtó vasárnapi szerenkénti döntőjébe.

Balázs Krisztián

Nagyon örülök, hogy a csapat kijutott az olimpiai kvalifikációs vb-re, ebben bíztunk, annak ellenére, hogy két fő ember hiányzik a csapatból. A saját teljesítményemmel pedig elégedett vagyok, csak egy rontásom volt, mondom mindezt annak a tükrében, hogy rengeteg gondom volt az év elején, covidos voltam, váll- és egyéb problémáim is voltak. Boldog vagyok, hogy ide el tudtam jutni, és egy Európa-bajnokságon nyújtódöntőbe tudtam kerülni. Ez a selejtezős gyaki nagyon jól sikerült, a fináléban is az a célom, hogy egy jól megcsinált gyakorlatom legyen.

Bővebben: Fradi.hu, MATSZ

A Kovács Zsófia, Mayer Gréta, Szilágyi Nikolett, Czifra Bettina Lili és a Ferencvárost erősítő Székely Zója alkotta magyar csapat olimpiai kvalifikációs vb-indulási jogot szerzett Antalyában, miután 156.627 ponttal a negyedik helyen végzett. Korábban, 2020-ban a női csapat Eb-bronzérmes volt, most pedig minden idők legmagasabb magyar női csapatpontszámával zártak negyedikként a lányok. A kvalifikációs világbajnokságot októberben rendezik meg Antwerpenben. A csapatsiker mellett Székely Zója egy 14. hellyel (50.931 ponttal) kvalifikálta magát az egyéni összetett fináléjába, de sportolónk a szerenkénti döntőkben, felemás korláton is bekerült a legjobbak közé, mivel 14.066-os pontszámmal nyolcadikként zárt.

Székely Zója

Nagyon boldog vagyok, el se hiszem, hogy egyéniben és csapattal is ilyen jól sikerült. Titkon reméltük, hogy csapattal jók leszünk. Nagyon furcsa érzés van bennem jelenleg, elképesztően boldog vagyok, 4 pontot javítottunk csapattal az előző Eb-hez képest az összpontszámban, ami rengeteg, és ez nagyon jó előjel az olimpiai kvalifikációval kapcsolatban. De amikor ilyen közel van az érem, az azért fáj, bár tudtam, hogy nem ez a realitás. Úgy vagyok vele, hogy inkább most fájjon, és dolgozzunk tovább, hiszen fantasztikus, hogy csapattal éremközelben vagyunk, és reméljük, a további munka ki is jön legközelebb. Abban bíztam álmaimban, hogy ha minden összejön, akkor korláton döntős lehetek, de hogy egyéni összetettben is ott vagyok a fináléban, az hab a tortán, el se hiszem. A mersini Eb-t kivéve eddig mindig volt valami gikszer a kvalifikációban, úgyhogy Törökország az én szerencseországom.

Bővebben: Fradi.hu, MATSZ