Dénes mellett Botka Endre és Vécsei Bálint nyilatkozott a holnapi Európa Liga nyolcaddöntő első mérkőzéséről.

A Leverkusen otthonában is a győzelem a Ferencváros célja – mondta Dibusz Dénes az M4 Sportnak. Az FTC csütörtökön lép pályára a Bayer Leverkusen vendégeként az Európa Liga nyolcaddöntőjének első meccsén, a találkozót az M4 Sport, az m4sport.hu és a Kossuth Rádió is élőben közvetíti 18.45-től. Az EL-meccsre egy Mezőkövesd elleni hazai 1–1-gyel melegítő Ferencváros csapatkapitánya úgy fogalmazott, szeretnének a csütörtöki első meccsen Németországban olyan eredményt elérni, ami jó alapot biztosít a budapesti visszavágóra.

Úgy megyünk oda, hogy szeretnénk nyerni és azokból az eszközökből, amik a rendelkezésünkre állnak, a maximumot kihozva egy olyan eredményt elérni, ami jó alap lehet a második mérkőzésre – nyilatkozta a magyar válogatott kapus. – Ilyenkor nehéz találgatásokba bocsátkozni, hiszen most még kicsit a sötétben tapogatózunk, hogy majd a hazaiak mennyire szeretnék dűlőre vinni a dolgot már az első mérkőzésen, de azért gondolom, ők úgy készülnek, hogy megnyugtató előnyt szerezzenek a visszavágóra, nekünk az a célunk, hogy ezt megakadályozzuk és akár sikerüljön őket meglepni, ahogyan ősszel is sikerült néhány alkalommal, hogy az esélyesebb csapatot sikerült meglepnünk és akár pontot vagy pontokat szerezni ellenük.

Dibusz hozzátette, biztos abban, hogy a Fradi kellően felkészült lesz és remélhetőleg „az a fajta elszántság és várakozás, ami van a csapaton, pozitívan fog lecsapódni a pályán”.

A Leverkusen nem ismeretlen a Ferencváros számára, az Európa Liga előző kiírásában azonos csoportban szerepelt a két csapat, akkor idegenben 2–1-re kikaptak, otthon 1–0-ra nyertek a zöld-fehérek. „A játékosok jó részéről van személyes tapasztalat. Azóta volt egy edzőváltás náluk is, más a játékrendszerük, ehhez kell nekünk igazodni, hiszen idegenben nyilván nem mi fogjuk irányítani a játékot. A legfontosabb az, hogy stabil, zárt védekezésünk legyen, azt pedig többször megmutattuk már akár az Európa Ligában, akár a BL-selejtezőben, hogy ha ez működik, akkor vannak olyan gyors embereink, akik a megnyíló területeket be tudják játszani az ellenfél védelme mögött – tette hozzá a kapus, aki szerint fegyelemre, türelemre és kitartásra lesz leginkább szükség, mivel labda nélkül játszani mindig nehezebb. – A csapat képes erre, nem gondolom, hogy ez különösebb problémát okozhat. Türelemre és fegyelemre lesz szükség, hogy ne vigyen el minket a hév és ne nyíljunk ki, mint tavaly az idegenbeli mérkőzésen, amikor ezt azonnal megbüntették. Abból a találkozóból is tanultunk, a hazai mérkőzésen pedig sikerült őket megverni, ez önbizalmat adhat.

Arról beszélgettünk, hogyha megnyerjük az Európa Ligát, akkor abbahagyjuk. Bár már tartanánk ott, hogy meg tudjuk szegni ezt. Egyébként nem tettünk nagy fogadalmakat, de ha megyünk még egy-két kört, akkor újra előkerülhet ez a téma.

Itt azért már nincs olyan ellenfél, amelynek örülhet az ember – jelentette ki a védő Botka Endre. – Ha azt veszem, hogy már játszottunk a Leverkusennel, és egyszer legyőztük, akkor abból jobb kiindulni. Örülök a Leverkusennek, mert már ismerjük. Van egy tizenkét perces motivációs videóm, mindig meghallgatom. Az öltözőben a masszőrünk is próbálkozik DJ-szerepkörben, több-kevesebb sikerrel…

Ebben az évben ez lesz az a két mérkőzés, amiért minden nap jövünk edzeni és amit már nagyon vár mindenki, itt kell megmutatnunk, hogy mire vagyunk képesek” – fogalmazott. A védő hozzátette, nagyjából megvan már a taktika a csütörtöki mérkőzésre, és ugyan jóval nagyobb iram várható, mint amihez az NB I-ben hozzászoktak, fizikálisan és mentálisan is készen állnak az összecsapásra.

Jó belegondolni, hogy itthon lesz a döntő. Ez nagy cél lenne, de ezt a két mérkőzést meg kellene nyerni, és most kiderül, hogy mennyire vagyunk felkészülve, hogy hol tartunk. Szép eredmény értünk el eddig is, de miért ne álmodjunk tovább?

Olyan ellenfelet kaptunk, amelyet jól ismerünk – mondta a középpályás Vécsei Bálint. – Örülünk annak, hogy elkerültük a nagyobb neveket, mondjuk a Manchester Unitedet, szeretnénk továbbjutni, és erre minden esélyünk megvan. Nagy lépés volt a Ferencvárosnak, hogy eljutottunk a kieséses szakaszig, és nem szeretnénk megállni, tovább akarunk jutni. Nyilván nem lesz könnyű, de a visszavágón telt ház előtt meglehet a továbbjutás. Itt a tizenhat között nem néznek le minket, és bármelyik csapat ellen kiváló ellenfél leszünk.

A Bayer Leverkusen vasárnap hazai pályán 4–1-re nyert a Hertha ellen a Bundesligában, a tabellán a kilencedik helyen áll.

M4 Sport, SportRádió