Labdarúgó csapatunk erőnléti edzője tartott előadást az MLSZ által szervezett Erőnléti és Sporttudományi konferencián.

A magyarországi szakma képviseletében először Kovács Bence Márk, a Ferencváros erőnléti edzői stábjának tagja állt színpadra, aki azzal indított: az elmúlt évek adatai alapján az FTC nemzetközi mérkőzésének fizikai kívánalmai nem nagyon tértek el az itthoni meccsek követelményeitől. Mint mondta, az európai kupákban csapata a sprintben végzett támadások mennyiségében maradt el a nála erősebb csapatoktól.

Kovács beavatta az egyetem Athén-termében megjelent mintegy 300 résztvevőt a zöld-fehéreknél alkalmazott mérési technikákba is, majd arról is beszámolt, a 2020-as koronavírus miatti lezárások és a bajnokság kényszerszünetének idejét a csapat eredményesen használta ki a játékosok fizikai felkészültségének javítására.

Sok múlik a játékosok munkamorálján” – hívta fel a figyelmet, emellett azt is elárulta, minden edzőnél más, hogy mennyire kíván támaszkodni a sporttudományi munkatársainak munkájára.

Szerhij Rebrov idején előfordult, hogy egy játékossal, aki plusz edzésmunkát szeretett volna végezni, bujkálni kellett a népligeti edzőközpontban, mivel a mester hallani sem akart erről. Peter Stögerrel kiválóan tudtunk együtt dolgozni és Sztanyiszlav Csercseszov is nyitott a stábom munkájára.

A kapusok a mezőnyjátékosoktól eltérő terhelést kapnak, így az ő esetükben nem végzünk róluk részletes profilozást. Ebből adódóan nem tudjuk róluk, mi az a maximális terhelés, amire képesek és hogy hogyan optimalizáljuk a szükséges edzésmennyiségüket. Nyár óta a kapusoknál is végzünk edzés közbeni méréseket és azóta jobban figyelnek egymásra, versenyhelyzet teremtődött közöttük” – mondta el az előadásokat követő pódiumbeszélgetésen Chris Barnes kérdésére Kovács Bence Márk.

Bővebben a szakmai konferenciáról: NSO