A labdarúgóinkat az Európa Liga nyolcaddöntőjébe vezető mesterünk egy budapesti étteremben adott interjút az orosz Sport Expressznek a ZTE elleni bajnoki után.

Nagyon nehéz meccsre számítottunk a ZTE ellen, a Monaco elleni Európa Liga mérkőzés sokat kivett belőlünk fizikálisan és mentálisan is. A ZTE egy nagyon határozott, sokat futó csapat. Jól sikerült, így gratuláltam a srácoknak. Szerencsére a rotáció jól működött, a meccs előtt törnünk kellett a fejünket, mert Traoré és Gojak sem tudta vállalni a játékot és azt is figyelembe kellett vegyük, hogy a Trabzonspor ellen a két sárgások aligha fognak játszani. Most pedig már készülünk csütörtökre.

A Trabzon egy jó csapat, az országa bajnoka. Emlékszem az első meccsre, egészen biztos vagyok benne, hogy a visszavágón más minőségben, más szinten fognak játszani. Egyszer voltam ott a válogatottal, így tudom mi vár a csapatra. Amikor teli van a stadion, akkor nagyon hangos – nem lesz egyszerű. Főleg akkor, ha figyelembe vesszük, hogy a csoportot már megnyertük és a törökök még nem jutottak tovább. Az ellenfélnél elég kiegyensúlyozott a csapat, de Hamsík kiemelkedik – ő határozza meg a játékukat. Budapesten csak a második félidőre szállt be, e tekintetben picit szerencsések voltunk.

Dehogy [vagyunk még bajnokok]. Elsők vagyunk, jelentős különbséggel – egyelőre ennyit mondhatunk. Látta a ZTE elleni bajnokit, szinte minden meccsünk ilyen nehéz. Ráadásul a sűrű naptár miatt 2-3 naponta játszunk, jelenleg épp tizenhárom mérkőzés van negyvenkét nap alatt. Nem hallottam Aissától [Tunézia esetleges kizárásáról], ami pedig a katari útját illeti, valamelyik nap egyeztetünk vele, hogy mi a legjobb menetrend ezen a téren, mikor térjen vissza.

Köszönöm Jurij Palics [Szemin] kedves szavait[, miszerint a PSG-vel Bajnokok Ligáját nyernék], de ahogy Csapajev mondta: “nem beszélek nyelveket“. Nem tudok franciául. Komolyra fordítva, mindenkinek megvan a maga útja. Most én a stábommal a Ferencvárosnál vagyok, a Ferencváros előtt álló feladatokat kell megoldanunk.

Igen[, volt érdeklődés az orosz bajnokságból játékosok iránt], de ne kérdezzen részleteket. A hívások folyamatosak – a klubhoz irányítok mindenkit, hisz a játékosok nem az enyéim. A mi feladatunk az, hogy elérhessenek egy új szintet. Nem csak Oroszországból van érdeklődés. A másik fontos szempont, hogy megfelelően kell a helyzetet kezelni, hogy elérhessük a céljainkat, jó időben adjuk el a játékosokat. Uzuni és Zubkov már távozott. De az ajtó nyitva. Nem, [engem nem hívtak az orosz bajnokságba]. Sok az érdeklődő a játékosaink iránt, de a klubelnök is tudja, hogy a cél önmagában nem az, hogy eladjuk a játékosokat, hanem hogy teljesítsünk. Az mindig jó, ha kereslet van a játékosainkra, a sportigazgató ma is tájékoztatott érdeklődésekről. Az a fontos, hogy ezekből előnyt kovácsoljunk és a bevételeket jól fektessük be.

Ramírez tavasszal edzett velünk, beszéltem is vele, ráadásul oroszul, amit remekül beszél. Őt a Ferencvárosnál nagyon szeretik.

Sztanyiszlav Csercseszov