Ír lapszemle az elmúlt csütörtöki meccsről.

Az ír közszolgálati média, az RTE beszámolója szerint a Ferencváros – Shamrock Rovers párharc visszavágója inkább csak formalitás volt és a Fradi nem pörgött igazán magas fokozaton. Ennek ellenére a hazaiak jól zárták le az selejtezősorozatot, a vendégek pedig megmutatták, milyen mély a keretük és „boldogan folytathatják az Európa Ligában”. A portál megemlíti, hogy az írek készülhetnek az Európa Konferencia Liga csoportkörének sorsolására, miután „a Shamrock a csatát megnyerte, de a háborút elveszítette”.

Egyszerűen csak agresszívebbnek kellett lennünk a helyzeteinknél, és ma este azok voltunk – idézi Stephen Bradleyt, a Shamrock edzőjét az RTE. – Múlt héten túl sok tiszteletet adtunk a Fradinak, és amikor egy ilyen csapatnak teret adsz, akkor fájdalmat okoznak neked. A formánk és az átmenetünk sokkal jobb volt, és meg is kaptuk érte a jutalmunkat. Tudjuk, hogy egy jó csapat ellen játszottunk, de úgy éreztük, hogy a múlt héten túlzás volt a 4-0. Hogy kicsit igazságosabb legyen az összkép a játékosokkal szemben, felálltak és megnyerték a meccset, és folytatták ezt a fantasztikus hazai sorozatot.

A balls.ie tényszerű beszámolót közölt a mérkőzésről, a lapnál kiemelték, hogy nagyon jó volt a hangulat a lelátón, annak ellenére, hogy a Shamrock búcsúzott a második számú európai kupasorozattól.

Andy Lyons késői gólja megmentette a Shamrock büszkeségét” – áll a The Irish Times hasábjain. Az újság beszámolója szerint az írek nem kerültek közel ahhoz, hogy ledolgozzák az első mérkőzésen kialakult hátrányukat. A lap emellett megemlíti, hogy a Shamrock csütörtöki sikerével hibátlanul, négy győzelemmel zárta a hazai meccseit a BL- és az EL-selejtezőben.

Ahhoz nem fér kétség, hogy a Ferencváros meg sem közelítette a párharc eleji teljesítményét, kis téttel bírt a visszavágó” – írja az Independent.ie. A lap beszámolója szerint a Fradi már Budapesten eldöntötte, hogy melyik csapat jut az Európa Liga csoportkörébe, a Shamrock viszont győzelmének köszönhetően vegyes érzelmekkel zárhatta le a párharcot. A cikk megemlíti, hogy a jelenlévő 7163 szurkoló nagy része boldogan ment haza, a Rovers-szurkolók pedig izgatottan várhatják a pénteki sorsolást (az EKL F-csoportjába kerültek a Djurgarden – Gent – Molde trió mellé). A találkozóval kapcsolatban még azt írják, hogy furcsa mérkőzésnek ígérkezett, hiszen a párharcot a Ferencváros kényelmes budapesti sikere már eldöntötte. A portál hangsúlyozza, hogy emiatt a Shamrock is nagyon tartalékosan játszott, az első félidő “fényes szikrája” pedig a 17 éves ír középpályás, Justin Ferizaj volt.

A Ferencváros továbbjutott az Európa Liga rájátszásában, de ez volt az este, amikor a Shamrock Rovers visszaszerezte büszkeségét és helyreállította önbizalmát” – olvasható a the42.ie oldalon. A Fradival kapcsolatban itt is megemlítik, hogy “nem éppen a múlt héten látott energiával játszott, és időnként erőtlen is volt – még egy Lisztes nevű fickó is pályára lépett”. A portál is dicséri a Shamrock 17 éves játékosát: “ha Ferizajról azt feltételeznéd, hogy labdaszedő, abból, ahogyan a zokniját hordja – alacsonyan, akárcsak Jack Grealish – nos, igazad lenne, de szorgalmasan játszott, ügyesen elfoglalta a helyét a sorok között, összekötötte a játékot és a kombinációkat Emakhu, Sean Kavanagh és Neil Farrugia között” – írják róla. A meccsel kapcsolatban hozzáteszik, hogy a Rovers időnkénti kényelmes labdabirtoklása részben a Ferencváros visszafogottságának volt köszönhető.

Az irishmirror.ie azt írja, a Tallaght Stadionban ugyan majdnem teltház volt, de senki sem hitte, hogy a Shamrock négygólos hátrányból továbbjuthat, mégis értékes győzelmet aratott, hiszen így az ír csapat nem a negyedik, hanem a harmadik kalapból várja az EKL-sorsolást.

Ez volt minden, amire a Shamrock Rovers vágyott ebben a szorult helyzetben” – írja az irishexaminer.com, amely szerint ez az újabb európai győzelem lendületet adhat az EKL-re. Hozzátették, hogy “mivel a magyarok megelégedtek a patthelyzettel, a szakmai stáb megérezte, hogy a győzelem a kezükben van, és Lyons, valamint alapemberek becserélése az utolsó 20 percre kifizetődött”.

A thesun.ie úgy érezte, hogy a magyarok nem voltak túlságosan feldúltak, hiszen a múlt héten elvégezték azt a feladatot, amely biztosítja számukra az Európa Liga csoportkörébe jutást. A Shamrockkal kapcsolatban kiemelték, hogy kevés olyan csapat lesz, amelyik szívesen látogat majd a Tallaghtba, amely egy igazi erődítmény, hiszen az elmúlt négy évben csak az AC Milan és a Flora Tallinn tudott ott nyerni, míg olyan csapatok, mint a Brann, a Slovan Bratislava, a Ludogorets, valamint a Fradi is kikapott. A cikk megemlíti, hogy Stephen Bradley, a Shamrock Rovers vezetőedzője még csak nem is keltette azt a látszatot a felkészülés során, hogy van esély a továbbjutásra, és a kezdőcsapat is azt sugallta, hogy már a hétvégi, Drogheda elleni találkozóra gondoltak.

Csakfoci, NSO